Komitetas pritarė Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo priedėlio pakeitimo projektui, kadangi "merų ir jų pavaduotojų darbo užmokestis iki šiol buvo neadekvatus jų vykdomoms funkcijoms bei ženkliai mažesnis lyginant su kitų šalies politikų ir valstybės pareigūnų darbo užmokesčiu".

Jeigu Seimas pritartų, didėtų tiesiogiai šalies gyventojų naujai išrinktų merų bei jų pavaduotojų atlyginimai.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narės, Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojos Mildos Petrauskienės, kuri yra Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo priedėlio pakeitimo projekto rengėja, tvirtinimu, „merų ir vicemerų atlyginimai Lietuvoje būtų didinami ne per vadinamąsias „žirkles“ (arba intervalus), kaip buvo paskelbta žiniasklaidoje, bet nustatant vietos politikų atlyginimų koeficientus, jei būtų priimtas atitinkamas įstatymas“.

„Pernai gruodį Seime po pateikimo buvo pritarta mano pasiūlytam merų algų didinimui. Įstatymo projekte buvo siūloma tų savivaldybių, kuriose gyvena per 100 tūkst. gyventojų, merams nustatyti pareiginės algos koeficientą 15-20, merų pavaduotojams – 13-17, o savivaldybių, kuriose gyvena iki 100 tūkst. gyventojų, merams pareiginės algos koeficientą nustatyti 13-19, merų pavaduotojams – 11-16. Kitaip tariant, buvo siūlomos „žirklės“, ir atlyginimą merams ir jų pavaduotojams tose ribose nustatytų savivaldybių tarybos, pasirinkdamos konkretų koeficiento dydį iš įstatymo nustatyto šio koeficiento reikšmių intervalo. Tokia praktika yra kai kuriose ES valstybėse“, - tvirtina politikė.

Pasak Mildos Petrauskienės, „atsižvelgiant į Vyriausybės ir Seimo kanceliarijos Teisės departamento pastabas ir siekiant, kad nebūtų pažeistas skaidrumo principas ir būtų laikomasi teisingo apmokėjimo už darbą principo bei atitiktų oficialiąją Konstitucinio Teismo doktriną dėl valstybės ir savivaldybių politikų darbo užmokesčio dydžių diferencijavimo, buvo parengtas pasiūlymas savivaldybių merams, merų pavaduotojams, kaip ir kitiems valstybės politikams nustatyti pastovų darbo užmokesčio koeficientą, kuris būtų šiek tiek mažesnis negu Seimo nario“.

„Pasiūlymas toks, kad, savivaldybių, kurių teritorijoje gyvena iki 100 tūkst. gyventojų, mero atlyginimo koeficientas 18, o savivaldybių, kurių teritorijoje gyvena daugiau negu 100 tūkst. gyventojų merų atlyginimo koeficientas 19. Atitinkamai keistųsi ir merų pavaduotojų atlyginimų koeficientai (jie būtų 15 ir 16). Šiam pasiūlymui po svarstymo pritarta Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete“, - teigia socialdemokratė.