Taip mano žurnalo „Valstybė“ leidėjas Eduardas Eigirdas. Pasak jo, prezidentė turės atremti kitų šešių kandidatų kritiką, kas reikštų vieno žmogaus kovą prieš šešis. Politologas Algis Krupavičius nieko neteisingo tokiuose debatuose nemato.

Eduardas Eigirdas
„Tokiuose debatuose, kuriuose prezidentė vienintelė atsakinga už tai, kas buvo realizuojama, nes ji yra einanti pareigas, o kiti šeši ateina vaizduodami, kad jie yra neatsakingi ir dėl to geresni, susidaro įspūdis, kad šeši prieš vieną yra. Šioje situacijoje prieš pirmą rinkimų turą tokie debatai prezidentei iš tikrųjų yra nenaudingi. Akivaizdu, kad oponentai stengiasi įvairiais būdais įstumti prezidentę, kad ji būtinai dalyvautų (debatuose – red.) ir klausytųsi tokių veikėjų kaip Naglis Puteikis“, - „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ sakė E. Eigirdas.

„Toks jau prezidento likimas, jei jau jis antrą kartą dalyvauja rinkimuose. Jis turi kalbėti prieš visus oponentus. (...) Šįkart D. Grybauskaitės laukia sunkesnis darbas nei prieš penkerius metus, nes šįkart ji turės ginti savo nuveiktus darbus ir įrodyti, kad yra verta juos tęsti“, - teigė A. Krupavičius.

Pasak jo, lyginant šią rinkiminę kampaniją su praėjusia, favoritas nėra toks stiprus. „Be abejo, kad Dalia Grybauskaitė yra kandidatas numeris 1, bet tai nereiškia, kad ji neturi įsivelti į rinkimų kampaniją, eiti į politinius debatus, diskutuoti su likusiais kandidatais apie visuomenei aktualias problemas. (...) Jos reitingų tendencijos nėra palankios ir nepaisant aktyvios viešos veiklos per pastaruosius metus, jos reitingai turi tendenciją mažėti, ne didėti“, - sakė A. Krupavičius.
Algis Krupavičius

E. Eigirdo teigimu, reitingų mažėjimas yra natūralus procesas artėjant rinkimams, o debatai turėtų vykti tarp didžiausią tikimybę laimėti turinčių asmenų. „Neatsimenu debatų, kuriuose JAV prezidentas B. Obama būtų dalyvavęs su šešiais kandidatais į prezidentus. Tokių debatų paprasčiausiai nebuvo. Tokie debatai man primintų turgų. Realistiški ir rimti debatai turėtų būti tarp tų kandidatų, kurie turi didžiausią paramą ir didžiausią galimybę, nes kitaip koks populistas ar dėmesio ištroškęs veikėjas gali primesti savo dienotvarkę rinkimuose“.

Kalbėdamas apie debatų skaičių, A. Krupavičius nurodė, kad jų planuojama per daug. „Debatų skaičius penkių savaičių laikotarpyje yra per didelis. Penkeri debatai planuojami Lietuvos televizijoje, dar keli debatai – komercinėse televizijose. Jungtinėse Amerikos Valstijose per visą baigiamąją rinkimų kampanijos dalį būna trys-keturi debatai, kurie būna skirti labai aiškioms temoms, jų grupėms. Tuomet išties tokie debatai būna informatyvūs ir rinkėjai gali daryti išvadas apie kiekvieną kandidatą“. 

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia:
http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2014/04/09/aktualioji-valanda/31828