Vyriausybė iš esmės neturėdama rezervų surado dar papildomai 17 mln. eurų ir labai pabrėžiu – 2017 metais vien mokytojų atlyginimų kėlimui papildomai skiriama 41 mln. eurų. Tai reikia truputį turėti realybės ir suvokimo, ko dar papildomai reikalaujama. (...) Tai suma, kuri neatsimenu, kada tokia skirta mokytojų atlyginimų pakėlimui“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė Vyriausybės vadovas.

S. Skvernelio teigimu, buvusios socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus vadovautos Vyriausybės parengtame biudžeto projekte mokytojų atlyginimų kėlimui buvo numatyta „nulis eurų“, todėl naujai Vyriausybei teko užduotis – ieškoti lėšų pernai prisiimtiems įsipareigojimams įgyvendinti.

Vyriausybės vadovas sako susitikimuose su įvairių švietimo profsąjungų atstovais girdintis vienintelį reikalavimą – pinigų atlyginimams ir tik pavienės jų užsimena apie struktūrinių reformų būtinybę.

„Turi būti daromos aiškios struktūrinės reformos ir resursai naudojami racionaliai“, – pabrėžė ministras pirmininkas.

Ketvirtadienio rytą Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo rengiamas švietimo profesinių sąjungų piketas dėl svarstomos mokytojų darbo užmokesčio kaitos.

Prieš kelias savaites po susitikimo su S. Skverneliu Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius žurnalistams teigė, kad kol kas neaišku, ar bus ištesėtas mokytojams po streiko pavasarį duotas pažadas nuo sausio panaikinti vadinamąsias atlyginimų koeficientų žirkles.

Didinti dalies mokytojų algas nuo 2017 metų sausio buvo numatyta Vyriausybės atstovų ir švietimo srities profesinių sąjungų kovo mėnesį pasirašytame susitarime dėl streiko nutraukimo.

Švietimo ir mokslo ministerijos skaičiavimu, norint nuo 2017 metų sausio pakelti pedagogų atlyginimų koeficientus iki per streiką sutartos ribos kitų metų biudžete reikia papildomai 35,4 mln. eurų be jame jau numatyto maždaug 24 mln. eurų didėjimo.