„Akcijos tikslas yra atkreipti politikų dėmesį, kad abortai negali būti uždrausti, nes abortų draudimas baigiasi liūdnomis socialinėmis pasekmėmis, didėja nelegalių abortų skaičius. Pavyzdžiui Lenkijoje, nelegalių abortų skaičius išaugo nuo 80 iki 150 tūkstančių. Tai reiškia, jog nelegalūs abortai baigiasi moterų mirtimis. Tai ne tik grėsmė sveikatai ir gyvybei. Abortų draudimas yra bloga priemonė mažinti abortų skaičių“, - BNS sakė vienas iš mitingo iniciatorių Donatas Paulauskas.

Kaip BNS sakė tvarką prižiūrintys pareigūnai, į mitingą skverelyje prie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, esančios šalia Seimo, susirinko daugiau kaip 100 žmonių. Vilniaus miesto savivaldybė buvo išdavusi leidimą mitinguoti iki 300 žmonių.

Kai kurie akcijos dalyviai laikė plakatus su užrašais „Seimas prastas kontraceptikas“, „Moteris ne inkubatorius“, „Pigesnė kontracepcija = mažiau abortų“, „Lytinis švietimas = mažiau abortų“, „Nelegalūs abortai žudo“. Akciją organizavo Lietuvos žmogaus teisių centras ir piliečių iniciatyvinė grupė.

Mitingo dalyviai ant vielinių pakabų – tarptautinio nelegalaus aborto simbolio – užrašė savo žinutes Seimui, taip pat pakabas kabino ant kabyklų, taip primindami Seimo nariams, kad pakabos skirtos rūbams kabinti, o ne abortams daryti.

Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė teigė, kad politikai, siūlydami tokius įstatymus, veidmainiauja. „Jei iš tiesų būtų rūpinamasi gyvybe, kaip teigia įstatymo rengėjai, matytume aiškias iniciatyvas, reaguojančias į didžiulį lytinio švietimo, prieinamos kontracepcijos ir sisteminio dėmesio žmogui trūkumą, taip pat prieinamų sveikatos ir socialinių paslaugų moterims, vyrams, vaikams, šeimoms reikalingumą.“ – sakė B. Sabatauskaitė.

Seime yra svarstomas grupės parlamentarų, kurių dauguma - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijos narai, parengtas Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektas, kuriuo, išskyrus retas išimtis, būtų uždrausti abortai. Pagal projektą, nėštumą gydytojas galėtų nutraukti tik tuo atveju, jei nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, arba yra pagrįstų įtarimų, kad moteris pastojo dėl išžaginimo.

Lietuvoje šiuo metu leidžiama iki 12 nėštumo savaitės nutraukti nėštumą be papildomų sąlygų. Europos Sąjungoje (ES) abortai draudžiami Maltoje, Airijoje ir Lenkijoje. Likusios valstybės abortų nedraudžia, tik nustato ribą, iki kurios jie leidžiami. Šis terminas svyruoja nuo 10 iki 18 savaičių.

Statistika rodo, kad kasmet abortų Lietuvoje mažėja. 2004 metais jų buvo atlikta 10 tūkst. 644, 2007-aisiais - 9596, 2008-aisiais - 9031,o 2011 metais – 6205.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1286)