Just. Marcinkevičius buvo dažnas svečias Prienų krašte – lankydavo gimtinę Važatkiemyje.

Dabar čia kasmet vyksta jo poezijos skaitymai, bibliotekoje po poeto mirties įrengtas memorialinis kambarys, į kurį perkelta poeto asmeninė biblioteka.

Kaip minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį kitąmet pagerbti poetą, Prienų bendruomenė per mėnesį pateikė 17 idėjų, tarp jų – pastatyti paminklą, įrengti parką su J. Marcinkevičiaus taku ir kitos.

„Žmonės eidami tuo taku surastų įvairius objektus ir taip atpažintų poeto kūrybą, geriau susipažintų su jo biografija. Tai padėtų padaryti ir skulptūros, ir mažoji architektūra, ir freskos, ir piešiniai ant sienų ir netgi „Grybų karo“ personažai įvairiose vietose“, – idėją nupasakojo Prienų Just. Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Šepeliauskienė.

„Bendruomenė labai aktyviai dalyvauja, žmonės skambina, klausia, kada galės prisidėti finansiškai. Akivaizdu žmonės labai myli Justiną, prisimena geruoju ir, galvoju, kad mes tą idėją tiesiog privalom įgyvendinti“, – kalbėjo Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas.

Poeto šeima Prienams padovanojo ne tik jo asmeninę biblioteką.

Krašto muziejuje rengiama nauja ekspozicija – joje poeto asmeniniai daiktai, rankraščiai, knygos.

Čia perkeltas visas Just. Marcinkevičiaus darbo kabinetas.

„Jis buvo labai kruopštus ir atidus žmogus. Užsirašydavo įvairiausių detalių iš savo gyvenimo, muziejininkams tai yra reikšminga medžiaga, kurią galima panaudoti tyrinėjimams“, – sakė Prienų krašto muziejaus direktorė Lolita Batutienė.

Prienų krašto muziejuje nauja Just. Marcinkevičiui skirta ekspozicija bus atidaryta po kelių mėnesių.