Jau žinoma, kad skaudi nelaimė vakarinėje Londono dalyje pareikalavo 6 gyvybių, mažiausiai 64 žmonės išvežti į vietines ligonines, 20 jų – kritinės būklės. Gaisro priežastis kol kas nėra žinoma.

Rajoną apibūdino kaip skirtą vidurinės klasės šeimoms

„Mes gyvename „Holland park“ rajone, degęs pastatas yra netoli, gal „Notting Hill“ teritorijai priskiriamas, į tą pusę. Esame pakankamai nauji gyventojai, bet, sakyčiau, tai tarpinis variantas tarp labai turtingų (kur mes gyvename) ir vidutinės klasės (kur daugiabutis degė) žmonių namų“, – pasakojo lietuvė.

Jos teigimu, greta „Holland park“ būstą buvo įsigiję net Davidas ir Victoria Beckhamai.

„Šiame rajone gyvena labai daug šeimų su mažamečiais vaikais, netoliese yra net 2 vaikų darželiai, kurie yra geriausiųjų Londone trejetuke. Tikiu, kad ir degusiame pastate gyveno nemažai šeimų su vaikais“, – sakė I. Kazbare.

Apie kaimynystėje gyvenančius lietuvius girdėti neteko

Anot choreografės, jai neteko girdėti, kad aptariamuose rajonuose gyventų daugiau lietuvių, nors laiką su dukrele ji dažnai leidžia lauke, bendrauja su kaimynystėje gyvenančiomis mamomis, lanko greta esantį sporto klubą.

„Kaip mes sakome, Lietuvoje turime jūrą, o Londone – parkus. Prie parkų daugiausiai buriasi šeimos, čia jų – itin daug. Visoje teritorijoje daugiau ne kokių kavinių, o žalumos, žaidimų aikštelių“, – pasakojo lietuvė.

Minėtas sporto klubas yra visiškai šalia sudegusio pastato, patikino I. Kazbare.

„Tai pakankamai didelis sporto klubas su daug baseinų ir itin populiarus tarp šeimų, turinčių vaikus, nes čia yra jiems skirti baseinai, šiame sporto klube ugdomi plaukimo čempionai“, – apibūdino ji.

Aplink – dar 4-5 panašūs namai

Paklausta, kiek butas aptariamame name galėtų kainuoti, lietuvė pripažino konkrečios sumos įvardyti negalinti, tačiau individualių namų kainos čia esą prasideda nuo 2 milijonų svarų.

„Dideliuose senoviniuose namuose gyvena gal kiek turtingesni, gal dažniau britai, tačiau aplink yra ir gal 4-5 panašūs į degusį namą daugiabučiai. Sakyčiau, ten galbūt ta teritorija, kur darbo klasė gyvena, ne patys turtingiausi. Einant į sporto klubą tekdavo prasilenkti su įvairiais žmonėmis“, – pasakojo ji.

Ramiai miegoti negalėjo visą naktį

Kai kilo gaisras, I. Kazbare sakė negirdėjusi neįprastų garsų nuo degančio namo pusės, tačiau į pranešimą sureaguota itin greitai, tad tuoj pasigirdo tarnybų garsinės sirenos, pakilo sraigtasparniai. „Net pro mūsų gatvę, šalia langų be perstojo kaukė sirenos, aplink vis skraidė sraigtasparniai. Buvo triukšminga naktis. Ir ryte mažoji pabudo neįprastai, nuo pakilusių sraigtasparnių keliamo garso“, – pasako ji. Tiesa, iš pradžių esą neatrodė, kad situacija tokia rimta, tad ryte skaitant žinias, darėsi baisu ir labai labai gaila žmonių, juk, greičiausiai, sudegė ne tik jų namai, bet ir didžiausias turtas – saugomi prisiminimai, vaikų daiktai - pripažino I. Kazbare.

I don't think I've ever seen anything like this. Those poor people 😔 #GrenfellTower

pic.twitter.com/Fj7O1f2jMJ
— Alex McCarthy (@Al_Mac8) June 14, 2017

Lietuvė dvejojo, ar šis gaisras iš tiesų galėjo pareikalauti vos 6 žmonių gyvybių. Ji įtaria, kad aukų gali būti ir daugiau.

„Tiesiog žiauru. Aš pati dabar su mažu vaiku, tai man baisu pagalvoti, kokia statistika laukia – kiek išgelbėjo, kiek ne. Manau, kad, atsižvelgiant į tai, kad buvo tik vienas išėjimas, sraigtasparniai nemanau, kad spėjo visus išgelbėti, tai tas skaičius didės. Duok Dieve, kad aukų nedaugėtų", – lūkesčiais dalijosi ji.

I. Kazbare teigimu, su nukentėjusiais bendrauti jai neteko – saugodama savo ir dukrelės sveikatą dieną ji leidžia namuose.

„Tai sraigtasparniai pakyla, tai nurimsta garsas, tai žmonių pliūpsnis pro mūsų gatvę praeina, tai vėl apstoja“, – situaciją dabar apibūdino ji.

Nežino, kaip elgtis

Ingrida neslėpė esanti sutrikusi, kaip elgtis jiems šiuo metu reikėtų. Žiniasklaida perduoda saugos tarnybų pranešimus, kad vertėtų likti namuose, nevaikščioti po pavojingą teritoriją, be reikalo nedarinėti langų. „Londone šiandien labai graži diena, itin šilta, giedra, saulėta, o kažkam tai juodžiausia gyvenimo diena ir labai gaila nukentėjusiųjų ir jų šeimų. Dar nėra aišku, ar pastatas grius, ar negrius, atidarius namo duris matyti viršutiniai jo aukštai – vaizdas itin liudinantis. “, – pasakojo edukologė.

Anot Ingridos, iki šiol iš pastato kyla dūmai.„Manau, kad bus organizuojama pagalba. Londone turime šaunų merą, jis tikrai pasirūpins, kad žmonės nedelsiant gautų pastogę, ypač tie, kurie su vaikais. Žmonių gatvėje čia, manau, nepalieka, ypač, tokios didelės nelaimės atveju“, – užtikrino I. Kazbare.

Bijo, kad pastatas gali griūti

DELFI primena, kad didžiulis gaisras trečiadienį paryčiais apėmė 1974 metų statybos 24 aukštų daugiabutį vakarų Londone, pranešė policija ir ugniagesiai. Iškvietimas dėl gaisro buvo gautas 1 val. 16 min. vietos (3 val. 16 min. Lietuvos) laiku. Ugniagesių brigados į įvykio vietą atvyko per 6 minutes nuo pirmojo iškvietimo.

„Daug žmonių vis dar laikomi dingusiais. Kai kurie iš jų gali būti radę saugų prieglobstį savo kaimynų ar draugų namuose“, – sakė Londono meras Sadiqas Khanas televizijai „Sky News“.

Liudininkai pranešė girdintys, kaip pastatas traška. Bijoma, kad jis gali sugriūti.

Londono ugniagesių komisarė Dany Cotton sakė reporteriams, kad šiuo metu pastatą tikrina statybų inžinierius – tikrinama, ar ugniagesiams yra saugu jame dirbti. Ji taip pat anksčiau sakė reporteriams, kad gaisro priežastis kol kas nėra žinoma, o jo mastas – beprecedentis. Ji taip pat sakė, kad per 29 savo tarnybos metus dar nėra mačiusi tokio didelio masto gaisro.

Liudininkai: žmonės šaukė ir šoko pro langus

Grenfello dangoraižyje gyvenantis Paulas Menaceris, kuris kilus gaisrus miegojo 7 pastato aukšte, pranešė, kad gaisro signalizacija neįsijungė.

„Tuo metu miegojau. Mane pažadino tik žmonių šauksmai: „nešok, nešok iš pastato“ – ką žmonės tikriausiai darė, kad pabėgtų iš gaisro – tai buvo vienintelė priežastis, kodėl atsibudau“, – sakė vyras. Jis nubėgo žemyn laiptais, o tuo metu „juodi dūmai plaukė jam į veidą“.

Moteris, sutikta netoli evakuacijos centro, kuri sutiko kalbėti anonimiškai, papasakojo žiniasklaidoje apie tai, ką matė prasidėjus gaisrui.

„Buvo moteris, kuri stovėjo už mane ir šaukė kažkam pažįstamam, esančiam septintajame aukšte. Ji bandė su juo kalbėti telefonu, ji buvo labai susijaudinusi, nes tuo metu liepsnojo butai. Atrodė, lyg jis šauktų jai atgal“, – pasakojo ji.

„Policija pasakė esantiems pastate mojuoti pro langus ar kitaip pranešti apie save, kad ugniagesiai galėtų juos išgelbėti, bet mes pagalvojome „kaip jie tai padarys“? Mačiau vėliau moterį, kuri buvo puolusi į isteriją. Ji pasakė, kad iššoko jos draugas. Pro jo langą matėsi liepsnos“, – sakė liudininkė.

Liudininkė Muna Ali sako, kad liepsnos pastate „žaibiškai išplito per pusvalandį“. Ji pridūrė: „liepsnos – niekada nemačiau kažko panašaus, tai man tiesiog priminė rugsėjo 11-ąją“.

Neseniai baigta rekonstrukcija

Neseniai „Grenfell Tower“ buvo baigta rekonstrukcija, kainavusi 10 milijonų svarų (11,35 milijono eurų). Darbus vykdė statybų grupė „Rydon“. Rekonstrukcija baigta 2016 metų liepą. Dangoraižis pastatytas aštuntame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Kaip teigiama kompanijos interneto svetainėje, rekonstrukcijos metu buvo pakeista eksterjero apdaila, langai. Taip pat pirmuose keturiuose aukštuose įrengti papildomi būstai.

„Būtina užduoti rimtus klausimus vietos tarybai ir gelbėjimo tarnybų vadovams“, – CNN sakė vietos aktyvistas.

Jis sako, kad vieno tinklaraščio autorius, kuris gyveno šiame dangoraižyje, bandė keletą kartų kelti klausimą dėl pastato saugumo ir „galimybės, kad labai lengvai kils gaisras“.

„Tai yra esmė, kas iš tiesų vyksta šioje teritorijoje, skirtumas tarp Šiaurės Kensingtono ir (kitų Londono rajonų – red.),“ – sakė Nile'as Hailstonesas.

Trečiadienį paryčiais vakarų Londone esančiame 24 aukštų daugiabutyje kilo gaisras. Anglijos lietuviai, turite daugiau informacijos? Gyvenate netoliese? Matėte jį? Prašome pasidalinti informacija el. paštu pilieciai@delfi.lt!