Susirinkusieji laikė plakatus su užrašais "Neatimkime vilties", "Agronomai - ne gydytojai". Jų nenuramino Seime registruotos pataisos, kuriomis leidžiamas embrionų šaldymas, tačiau draudžiama juos naikinti, taip įpareigojant saugoti juos amžinai.

"Tai kainuoja, kas mėnesį, kai kuriose šalyse, kas metus ar kas ketvirtį reikia susimokėti už embrionų šaldymą, jeigu tai reikėtų susimokėti patiems žmonėms visą amžinybę... Palaukite, ką reiškia visą amžinybę? Testamentą parašyti vaikams, kurie gims, o gal ir ne? Tai yra precedento neturintis atvejis, nei vienoje pasaulio šalyje nėra tokio amžino saugojimo", - sakė Vaisingumo asociacijos vadovė Rūta Vyšniauskaitė.

Į protestą atėjo ir 24 metų kraujo vėžiu serganti mergina Deimantė, kuri piktinosi valstiečių - žaliųjų siūlymu ir vadino tai nesąmone.

"Man tai labai keista. Man net gėda dėl tokios valdžios. Aš už juos nebalsavau. (...) Aš sergu kraujo vėžiu, ir tiesiog niekas man nepasiūlė užsišaldyti kiaušialąsčių, tai tiesiog aš kovoju... Galbūt aš neturėsiu šeimos, o galbūt turėsiu, ir kovoju už tą įstatymą", - kalbėjo Deimantė, kurią papiktino, kad valstiečiai-žalieji poziciją pakeitė per naktį.

Tuo taip pat piktinosi 36 metų liberalė Neringa, kuriai "liūdna žiūrėti, kai vieni aukščiausių Lietuvos vadovų visiškai neatsižvelgia į žmonių, gydytojų nuomonę".

"Tai - tamsumas. Mano pozicija, kad reikia naudotis pačiomis naujausiomis medicinos ir mokslo išradimais, kokia yra praktika visame pasaulyje, Europoje, ir padėti turėti kuo daugiau vaikų Lietuvoje", - sakė Neringa.

Šiuo metu Seime yra pateikti du siūlymai dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pakeitimų. Viename jų leidžiama šaldyti embrionus, bet draudžiama juos naikinti. Kitame - leidžiama šaldyti tik kiaušialąstes.

Prezidentės vyriausioji patarėja socialinės politikos ir ekonomikos klausimas Lina Antanavičienė antradienį "Žinių radijui" teigė, kad šalies vadovė vetuodama jau yra išsakiusi savo požiūrį ir palaiko poziciją, kad turi būti neribojamas sukuriamų embrionų skaičius.