Tokias dalies visuomenės nuotaikas atskleidė prie Seimo vadinamųjų visuomenininkų suorganizuotas mitingas „Už Lietuvą be melo ir smurto!“. Jame kaip pagrindinis akcentas vyravo žmonių nepasitenkinimas pernai gruodį priimtu, bet niekaip neįvykdomu Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimu perduoti Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukters globą mamai.

Mitinge, į kurį susirinko apie keli šimtai žmonių, šmėžavo ne tik nuolatiniai protestų akcijų organizatoriai Darius Kuolys, Alvydas Medalinskas, Audrius Nakas, parlamentaras Saulius Stoma, konservatorius Naglis Puteikis, signataras Romualdas Ozolas, bet ir dainininkas Gytis Paškevičius, spektaklio „Išvarymas“ žvaigždė, aktorius Ainis Storpirštis, žuvusio VSD karininko Vytauto Pociūno našlė Liudvika Pociūnienė, signataras Kazimieras Motieka.

Pasišildyti mitingo populiarumo spinduliuose suskubo ir partija „Tvarka ir teisingumas“, kurios nariai vaikštinėjo su vėliavomis bei partine apranga.

Nuo FNTT vadovų gynybos, iki aklo pykčio prieš teisėsaugą

Dar iki mitingo pradžios žmonės vilioti Lietuvos tautinio atgimimo laikų dainomis. Protesto akcija pradėta Lietuvos himnu, vėliau žodį tarė vienas pagrindinių mitingo organizatorių Pilietinės visuomenės instituto prezidentas Darius Kuolys, priminęs, kad tai jau trečias mitingas, kuriame kovojama „už teisingą, orią, laisvą valstybę“.

Pirmas mitingas vyko vasario 22 d. prie Prezidentūros, antrasis – kovo 17 d. prie Seimo. Abu pastarieji mitingai rengti priešinantis buvusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimui atleisti Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą, kurie įtarti galėję nutekinti informaciją apie planus nacionalizuoti banką „Snoras“.

R. Palaičiui atsistatydinus, mitinguotojų pyktis neatlėgo: jie teigia stebėsią, kaip vyks teismas, kuriame abu pareigūnai siekia būti grąžinti į tarnybą, piktinasi teismais, taip, kaip mano esant teisinga, gina D. Kedžio dukterį nuo bandymų grąžinti ją mamai L. Stankūnaitei.

„Ne mūsų rinkti aukšti pareigūnai stoja už tiesą ir teisingumą, bet už šituos brangius dalykus tenka stoti mums – paprastiems ir nebijantiems Lietuvos žmonėms“, - abstrakčių sąvokų kalbėdamas nevengė D. Kuolys.

„Valstybės vardu vykdomas smurtas ir prievarta prieš vaiką“, - pridūrė mitingo organizatorius, minėdamas Garliavos epopėją, kurioje teisėja N. Venckienė ir Kedžių šeima, padedama dalies visuomenės, atsisako vykdyti teismo sprendimą ir grąžinti mergaitę mamai, mat, jų nuomone, L. Stankūnaitei buvusio jos sugyventinio D. Kedžio išsakyti kaltinimai pedofilija yra susiję su tikrove.

A.Medalinskas: gynėme „FNTT vyrus“

Kitas mitingo organizatorius A. Medalinskas taip pat nevengė vartoti skambių frazių apie siekius kovoti už teisingumą. Jis minėjo, kad tai jau trečias mitingas.

„Pirmasis vyko prie Prezidentūros, pasipiktinus nežinomų „blogiečių“ veiksmais, nušalinant nuo pareigų gerai dirbusius FNTT vadovus ir tikintis bendrų veiksmų už teisingumą, kartu su prezidente. Dabar asmenys, kurie priėmė tuos sprendimus... Galutinį sprendimą priėmęs ministras R. Palaitis, kuris neatlaikė įtakingų valstybės pareigūnų spaudimo, po mūsų visų protestų turėjo atsistatydinti. O dabar stebėsime, kaip vyksta FNTT vadovų teismas“, - kalbėjo A. Medalinskas, nors nepaaiškino, kokiais duomenimis remiasi manydamas, kad atleisti FNTT pareigūnai dirbo gerai.

Kalbėdamas jis kartkartėmis paklausdavo žmonių, ar jiems nėra gėda dėl savo valstybės, o minia jam atsakydavo: „Gėda, gėda!“.

„Noriu pasakyti, kad gindami FNTT vyrus gynėme visus Lietuvos teisėsaugoje ir teisėtvarkoje esančius asmenis“, - sakė A. Medalinskas.

„Antras mitingas prie Seimo buvo skirtas prisiminti, kad kažkada Seimas buvo Lietuvos širdimi, viena iš aukščiausių valstybės institucijų“, - tęsė mitingo organizatorius ir pridūrė, jog šiuo metu parlamentas nėra pajėgus kontroliuoti VSD arba Generalinės prokuratūros.

Surengti trečią mitingą, anot jo, paskatino „melo ir šmeižto banga“.

„Esame pasirengę kas savaitę išdėstyti savo poziciją Lietuvos žmonėms per visuomeninę televiziją, jeigu tik ši televizija būtų tikrai visuomeninė, o ne tarnautų grupės draugų interesams“, - piktinosi A. Medalinskas.

„Smurtas Lietuvoje užgriuvo ir mažą mergaitę. Matyt, tokių mergaičių ir berniukų, kurie susiduria su neteisingumu iš suaugusių dėdžių pusės yra ne vienas ir ne du. Todėl ir sakome: sustabdykite šitą smurtą. Jeigu reikia, pavyzdžiui, Garliavos mergaitės atveju, iš pradžių išsiaiškinkite Kauno pedofilijos ir žudynių bylą – kodėl tiek daug žmonių gana keistomis aplinkybėmis nuėjo Anapilin – o tik po to spręskite, su kuo gali gyventi mergaitė“, - aiškino A. Medalinskas.

Kliuvo ir policininkams, kurie prieš praėjusį mitingą prie Seimo pasirengė pernelyg gerai. Pasak A. Medalinsko, policija buvo pasiruošusi sutikti juos kaip riaušininkus, todėl paragino sugėdinti Vilniaus policiją pašaukiant „Gėda, gėda!“.

Palojo ant prokuratūros, Seimo, prezidentės, Vyriausybės

Viena linksmiausių mitingo akimirkų buvo išėjus kalbėti Ekspertai.eu iniciatorui Audriui Nakui. Jo teigimu, kadangi su protestuotojais ir apskritai Lietuvos visuomene visi elgiasi kaip su šunimis, tai taip ir reikia kalbėti. Taip taręs jis tiesiog pradėjo skirtingais balsais loti ant Seimo, Generalinės prokuratūros, prezidentės, Vyriausybės.

Seimui skirtas lojimas buvo panašus į kiemsargio lojimą, Vyriausybei nuskambėjo nuolankaus šunėko balsas, Prezidentūrai – kaukimas, tuo tarpu Generalinei prokuratūrai, kurią A. Nakas pavadino „pagrindine vėžine ląstele“, ir generaliniam prokurorui Dariui Valiui – pitbulterjero lojimas ir urzgimas.

Minia tokį „kalbėjimą“ sveikino plojimais.

Jis taip pat pasipiktino, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė nesutinka atleisti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo G. Kryževičiaus, teisėją N. Veckienę pavadinusį Lietuvos teisės sistemos piktžaizde.

Protestuotojas Gediminas: nesu susidūręs su teismais, bet visi parsidavę

Dauguma į mitingą prie Seimo susirinkusių žmonių buvo garbaus amžiaus piliečiai. Jie piktinosi teisėsauga, prokurorais bei ypač gailėjo D. Kedžio dukters. DELFI kalbintas vilnietis Gediminas sakė į mitingą ėjęs dėl to, „kad reikia“.

„Valstybėje betvarkė, todėl reikia ateiti. Reikia, kad Lietuvoje atsirastų teismai, nes dabar nėra, reikia, kad atsirastų prokuratūra, nes dabar nėra. Teisybė paminta absoliučiai“, - apgailestavo pašnekovas.

„Neteisingumas yra pradedant nuo N. Venckienės, baigiant... Pradedant gal net ne nuo N. Venckienės, bet nuo V. Pociūno, paskui nuo saugumiečių Vytauto Damulio ir Kastyčio Braziulio atleidimo. Bet nebegalima tylėti“, - tęsė Gediminas.

Jis taip pat pasipiktino buvusiu Konstitucinio Teismo pirmininku Egidijumi Kūriu, kuris, anot Gedimino, „užsiima demagogija“.

„Išvis aš siūlyčiau E. Kūriui įdėti kainininką teisėjų, už kiek jie perkami, kad „Valstybės žiniose“ paskelbtų, nes Lietuvoje teisingumo, ypač iš teisėjų pusės (nenoriu įžeisti visų), nėra. Per daug yra parsidavusių. Pavyzdžiui, Vitalijus Kondratjevas...“, - aiškino Gediminas.

Paklaustas, ar yra asmeniškai susidūręs su „parsidavusiais teisėjais“, Gediminas buvo lakoniškas: „Konkrečiai su teisėjais nesu susidūręs“.

„Ir dar esu labai nepatenkintas televizijomis. Visos televizijos parsiduoda. Labiausiai Lietuvos televizija esu nepatenkintas. Vykdo valdžios užsakymus, be abejo, nupirktus už reklamas“, - aiškino Gediminas, pridūręs, kad visos politinės partijos tarnauja oligarchams ir iš tiesų valstybės nevaldo.