Šeštadienio akciją surengė organizacija „Antifa Lietuva“, kuri skelbiasi kovojanti su fašizmu. Protestuotojus stebėjo ir filmavo policijos pareigūnai.

Kaip teigiama įstaigos puslapyje internete, per 2009-ųjų Graikijos parlamento rinkimus partija „Auksinė aušra“ (Chrisi Avgi) surinko 0,29 proc., o per 2012-ųjų rinkimus – 6,97 proc. balsų. Per šį laiką jų palaikymas išaugo daugiau kaip 20 kartų.

„Nuo to laiko „Auksinės aušros“ nariai surengė ne vieną išpuolį prieš imigrantus ir kitataučius. 2012 m. gruodį jie užpuolė ir sumušė opozicijos narį, kairiosios politikos atstovą Dimitrį Stratoulį. Kasdieniai imigrantų ir seksualinių mažumų užpuolimai kartojasi. „Auksinės aušros“ partija neslepia savo pronacistinių pažiūrų. Partijos simbolikoje dominuoja stilizuota svastika. Partija yra atvirai antisemitinė, rasistinė ir antidemokratinė“, - skelbia „Antifa Lietuva“.

Organizacija panašių grėsmių įžvelgia ir Lietuvoje. Mat per 2012-ųjų Seimo rinkimus nacionalistinės partijos „Jaunoji Lietuva“ ir „Už Lietuvą Lietuvoje“ surinko 0,63 proc. ir 0,94 proc. balsų. Pasak protestuotojų, ekonominio nestabilumo sąlygomis dešinysis ekstremizmas linkęs populiarėti. Dešiniosios partijos populistiškai kaltina ne stambųjį kapitalą, o itin pažeidžiamas socialines grupes – imigrantus, seksualines mažumas ar romus.

Protestuojų teigimu, šiandien Lietuvoje jau atvirai rengiami pronacistiniai renginiai, prisidengus tėvynės mylėtojų kauke, rašomi atviri, netiesiogiai perversmu grasinantys pareiškimai, rengiamos viešos rasistinės, homofobinės agitacijos kampanijos.

Protestuotojai prašė žmones paremti sausio 19-osios demonstraciją Atėnuose – mieste, kuriame neonaciai yra nelaukiami.