„Siūlyčiau pasiskaityti EK ataskaitą, apie pozityvius nuveiktus darbus, aš dar kartą pasikartosiu, jei Prezidentūra mato stagnaciją, tai šitą žodį aš norėčiau pavadinti, kad tai yra politikavimas artėjant Seimo rinkimams. EBPO taip pat įvertino mūsų ekonominę, socialinę situaciją, vertino užsienio investicijų didžiulį bumą, kuris atėjo 2015 metais. Aš siūlyčiau kalbėti faktais, skaityti atskaitą nuo pradžios iki pabaigos“, – penktadienį Vyriausybėje po politinės tarybos posėdžio žurnalistams sakė premjeras A. Butkevičius.

Tuo tarpu Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje dalyvaujanti prezidentė D. Grybauskaitė ketvirtadienio vakarą paskelbė, kad „Komisijos įvertinimas rodo, kad Lietuva per praėjusius metus praktiškai nepadarė jokios pažangos“. EVT buvo aptariama Europos Sąjungos augimo apžvalga ir valstybių narių pažanga įgyvendinant Komisijos ekonomines ir socialines rekomendacijas.

Premjeras tuo tarpu pažymi, kad Lietuvos problemas ir Europos Komisija, ir EBPO, ir Vyriausybė mato vienodai, o tai – svarbiausia. „EK išvados sutampa ir su mano, ir su Vyriausybės (požiūriu), kad atsilikimas tam tikrų darbų yra švietimo ir sveikatos sistemose, bet svarbiausia, kad tos išvados sutampa – tiek Europos Komisijos, tiek EBPO, tiek Vyriausybės. Ir mes nebijome pripažinti, ko nesam padarę ar kur atsiliekame su tam tikrais numatytais darbais“, – kalbėjo premjeras.

Europos Komisija vertina, kad įgyvendindama praėjusių metų rudenį pateiktas rekomendacijas Lietuva padarė ribotą pažangą. EK teigimu, Lietuva mažai pažengė, reformuodama pensijų ir mokesčių sistemą, spręsdama kvalifikuotos darbo jėgos trūkumo problemą, gerindama sveikatos apsaugą.

EK parengtoje Lietuvos ekonomikos iššūkių analizėje nurodoma, kad šalis šiek tiek pažengė, mažindama didelius mokesčius mažas pajamas gaunantiems asmenims, tačiau per mažai buvo padaryta, kad mokestinė sistema būtų paremta ekonomikos augimą skatinančiais mokesčiais. Kartu pažymima, kad šalis pagerino mokesčių surinkimą.

„Nedidelė pažanga buvo padaryta, kuriant šiuolaikinę pensijų reformą. Buvo imtasi priemonių, kad švietimo sistema atitiktų darbo rinkos poreikius, tačiau progresas buvo ribotas, siekiant gerinti pagrindinių įgūdžių rodiklius. Ribota pažanga buvo padaryta, gerinant sveikatos apsaugos sistemą“, – rašoma EK dokumente.

Socialinės apsaugos ir darbo rinkos politikoje, EK teigimu, Lietuvos valdžia rengia reformas, tačiau jos dar nepriimtos, todėl progresas šioje srityje yra ribotas.