Prezidentė siūlytų atsisakyti neskaidrių vidaus sandorių, pačių tokių sudėtingiausių, kada bendrovės gali pirkti iš savo pavaldžių ar įsteigtų įmonių paslaugas be jokių konkursų. Tai sukelia (klausimų. – ELTA), ypač tokiose (bendrovėse. – ELTA) kaip „Lietuvos geležinkeliai“, ar pačiose savivaldybėse, energetikos sektoriuje“, – sakė Prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė interviu „Žinių radijui“, pažymėdamas, kad tokio pobūdžio sandorių ribojimas sudarytų galimybę konkurencijai.

Siekiant skaidrinti viešuosius pirkimus, pasak šalies vadovės patarėjo, svarbus ir dalyvių pilietiškumas, nenumojant ranka, kai įtariama, jog konkurso sąlygos yra galimai pritaikytos konkrečiam dalyviui.

„Kaip ir pastebi Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė, po „šaukštų istorijos“ suaktyvėjimas yra didesnis. (...) Kai vyks kalbėjimas apie skundų, pretenzijų reiškimą, tai, be abejonės, bus sudaromos sąlygos ir išgyvendinimui“, – sakė M. Lingė.

Prezidentės patarėjas atkreipė dėmesį ir į VPT funkciją ne tik kontroliuoti ar gaudyti pažeidėjus“, bet ir mokyti, kad būtų išvengta pažeidimų dėl neišmanymo, bei atkreipė dėmesį į mažas baudas už jau padarytus pažeidimus.

„Prevencines sąlygas reikia sudaryti, kad jos būtų veikiančios, motyvuojančios pirkimus vykdyti skaidriai, kad ir ta baudų sistema. Slovėnijoje bauda gali siekti iki 350 tūkst. eurų už pažeidimus, o pas mus turime tokius atvejus, kad – 140 eurų“, – sakė M. Lingė.