„2010 m. Prezidentė jau buvo vetavusi analogišką bandymą valstybinę žemę perduoti savivaldybėms. Tuo metu tai buvo prisidengta apskričių reforma, naikinamos apskritys ir tuo metu valstybinė žemė būtų perduota savivaldai. Buvo apgintas interesas, kad valstybės turtas turi būti tvarkomas racionaliai, efektyviai, mes tą išskaitome ir iš konstitucinės doktrinos. Dabar matome, kad yra naujas bandymas, prisidengiant Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) problemomis“, – sakė Prezidentės vyriausiasis patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė interviu „Žinių radijui“.

Prezidentūros atstovo vertinimu, NŽT negebėjimas tvarkytis su patikėta funkcija yra trumpalaikė problema, o siūlomas problemų sprendimo kelias – jos funkcijų perdavimas savivaldai – sukeltų didesnių ir ilgalaikių neigiamų pasekmių valstybei.

„Todėl nepritariame iniciatyvai, kuria savivaldybės turėtų teisę parduoti, išnuomoti, perduoti naudotis valstybinę žemę ir tam priežasčių tikrai yra ne viena. Valstybės turtas priklauso visiems Lietuvos žmonėms ir niekam nevalia įvairiomis chaotiškomis priemonėmis išparceliuoti“, – kalbėjo M. Lingė.

Prezidentės vyriausiasis patarėjas pastebi, kad savivaldai kartais yra sudėtinga susitvarkyti su ir kur kas paprastesnėmis funkcijomis, o čia atsirastų 60 skirtingų šeimininkų valstybinei žemei.

„Žinant, kokie interesai sukasi apie turtą, žemę, žemę miestuose, tas klausimas negali būti paleistas savieigai. Turi būti vienas šeimininkas. Pati valstybė turi atsakyti. Valstybė prarastų kontrolę. Net Valstybės kontrolė prie dabar esančių sąlygų sako, kad turime griežtinti valstybės žemės disponavimo kontrolę. Jau dabar matome, tai paleidus į 60 (savivaldybių – ELTA) ta kontrolė tikrai iš valstybės rankų išslystų“, – sakė M. Lingė.

Pasak Prezidentūros atstovo, taip pat yra rizika, kad decentralizavimas užprogramuotų prielaidas korupcijai.

„Būtų galima prisidengti kolegialiais tarybų sprendimais ir tada tuo metu ir atsakomybė galbūt dingtų atskirais klausimais – kad visi balsavo ir dėl priimto sprendimo nėra konkretaus kalto ir atsakingo žmogaus“, – kalbėjo M. Lingė.

Jis atkreipė dėmesį, kad ir dabar atskirais Vyriausybės nutarimais yra galimybė išnuomoti valstybės žemę savivaldai. Tokiu būdu 0,02 proc. visos valstybinės žemės kontroliuoja savivalda.

Prezidentūros atstovas pastebėjo, kad jau buvo atvejų, kai parodytas pasitikėjimas nebuvo pateisintas.

„Noriu priminti Vilniaus miesto atvejį, prie mero Artūro Zuoko, kada buvo 70 hektarų išnuomota vadinamiems rekreaciniams poreikiams, buvo pastatyta „Siemens“ arena ir tuo pačiu daugiabučiai. Tas pasitikėjimas nebuvo pateisintas“, – sakė M. Lingė.

ELTA primena, kad Seimas pradėjo svarstyti liberalo Simono Gentvilo parengtas Žemės įstatymo pataisas, kuriomis siekiama NŽT funkcijas perduoti savivaldai.