„Šį dokumentą reikėtų suprasti ne kaip baubą, o kaip galimybę, kuria šiuo metu gali pasinaudoti Vyriausybė, kad apsivalytų ir nebūtų įrašyta į istoriją kaip kriminalinė dauguma“, - antradienį interviu „Žinių radijui“ sakė Prezidentės patarėja Jovita Neliupšienė.

Pasak Prezidentūros atstovės, kai kurie politinio pasitikėjimo pareigūnai turėtų netekti darbo, tačiau kurie - vis dar neatskleidžiama.

Pirmadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė netvirtinsianti tų ministrų, kurių viceministrų pavardės yra vadinamajame "juodajame sąraše“, primena ELTA.

Pasak Prezidentės, tai nėra „juodas“ sąrašas, o sąrašas, sudarytas pagal Kriminalinės žvalgybos įstatymą, kuris pirmą kartą naudojamas nuo 2013 m., kuomet pradėjo veikti. Šalies vadovės teigimu, valdančioji dauguma, remdamasi šiuo įstatymu ir informacija iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), turi galimybę apsivalyti.

„Jeigu to nebus padaryta, valdančiąją daugumą pavadinsiu kriminaline“, - teigė Prezidentė.

Žiniasklaidoje minimas Prezidentės D. Grybauskaitės „juodasis sąrašas“ iš tikrųjų yra STT pažyma dėl ministrų ir viceministrų skaidrumo. Jame nėra nė vieno ministro, tačiau yra viceministrų, tarp jų - ir iš Finansų bei Aplinkos ministerijų, yra sakiusi pati šalies vadovė.

Valdančiojoje koalicijoje prieš porą savaičių krito pirmoji „juodojo sąrašo“ auka - „darbietis“ žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas. Jis kreipėsi į teisėsaugos institucijas, prašydamas suteikti jam visą informaciją, kuria remiantis, viešojoje erdvėje skleidžiamos abejonės dėl jo darbo skaidrumo. Kartu su kreipimusi į teisėsaugą viceministras įteikė žemės ūkio ministrui Vigilijui Juknai atsistatydinimo raštą.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra teigęs, kad kol kas neaišku, kiek viceministrų pakeista, nes artimiausiu metu su ministrais numatoma kalbėtis ne tik apie viceministrus, kurių pavardės paminėtos „juodajame sąraše“, bet ir kitų viceministrų kompetenciją.