„Prezidentė tikisi, kad naujasis direktorius sutelks departamente dirbančius pareigūnus, tarp kurių yra daug profesionalų, daug patriotų, ir departamento veikla bus gerokai aktyvesnė nei iki šiol“, - antradienį Žinių radijui sakė jis.

V.Sarapinas patvirtino, kad Dalia Grybauskaitė jau turi pasirinkusi kandidatūrą į VSD vadovo postą, ją planuojama kitą savaitę pristatyti Seimui.

Pagal Konstituciją, VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Dabartinio VSD direktoriaus Gedimino Grinos kadencija baigiasi balandį. Jo darbui prezidentė ne kartą yra išsakiusi priekaištų.

V.Sarapino teigimu, dabar VSD tik praneša apie grėsmes nacionaliniam saugumui, bet nieko nedaro jas pašalinti, užkardyti.

„Vien tik žinoti grėsmes, tuos rizikos veiksnius nepakanka, nuo to žinojimo gi nepasidarome saugūs. Reikia tas grėsmes šalinti, reikia užkardyti jų plėtrą. Žvalgybos įstatyme aiškiai įvardyta, kad žvalgybos institucijų uždaviniai yra prognozuoti, nustatyti ir šalinti. Deja, Valstybės saugumo departamente susiklosčiusi kita praktika, departamentas, kurio pareiga yra padėti įveikti kylančias grėsmes, dažnai yra tik pasyvus stebėtojas, tik informatorius. Tokia veikla prezidentės netenkina, todėl ji, kaip ir pati yra pabrėžusi, teiks naują departamento vadovą, kuris, tikėkimės, užtikrins efektyvią departamento veiklą ne tik konstatuojant valstybei kylančius pavojus, bet ir juos šalinant“, - sakė valstybės vadovės patarėjas.