Pasak Prezidentės D. Grybauskaitės patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Kęstučio Budrio, šaukimo procesas šiuo metu Lietuvoje yra bene labiausiai stebimas daugelio – nuo žurnalistų, ekspertų, visuomeninių organizacijų atstovų iki pačių šauktinių ir jų artimųjų.

„Ir tai yra labai gerai, nes tai mums padeda identifikuoti galbūt ir tam tikras proceso spragas, kur turėtume skirti daugiau dėmesio, nes vis tiek tai nėra vienetinis įvykis, jisai bus daromas ir ateityje, ir mums yra labai svarbu žinoti, kur turime kokių trūkumų ir kaip juos ištaisyti. Antras dalykas: tai didina pasitikėjimą pačiu procesu ir, galų gale, tai yra pilietinės visuomenės kontrolės išraiška ir tai yra labai sveika demokratijai“, – antradienį interviu „Žinių radijui“ sakė K. Budrys.

Prezidentę, pasak šalies vadovės atstovo, labiausiai džiugina savanorių į šauktinius skaičius – šiuo metu jis perlipo pusę reikalingo skaičiaus, t. y. per 1,5 tūkst. Tai esą viršija optimistines prognozes prieš pradedant šaukimą.

„Svarbiausia, kad tai parodė tam tikrus pamatinius lūžius ir procesus visuomenėje ir paneigė skeptikų kalbas, kad jaunuoliams, jaunimui nerūpi valstybė, gynyba, kad jie nejaučia atsakomybės. Visa tai yra netiesa, ir mes matome didžiulį patriotizmo jausmą, pakylėjimą, supratimą, ką reikia šiai dienai daryti, ir tai iš tikrųjų džiugina“, – teigė K. Budrys.

Prezidentūra neslėpė dar vienos šauktinių bangos besitikinti iš abiturientų.

Kalbėdamas apie dabartinį šaukimą į privalomąją karo tarnybą kaip spragas, šalies vadovės patarėjas įvardino pajėgumų trūkumą organizuojant šį procesą, ragino stiprinti pajėgumus karo medicinos ekspertizės komisijose, kur tikrinama jaunuolių sveikata.

„Bet tai yra niuansai, detalės, kurios yra ištaisomos, ir tai galime padaryti, ir tai daroma kiekvieną dieną“, – teigė Prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

Pirmadienio ryto duomenimis, savanoriškai atlikti karinę tarnybą buvo užsirašęs 1 561 asmuo, o komisija patikrino beveik 500 savanorių sveikatą.

Iš trečdalio patikrintų savanorių 80 proc. pripažinti tinkamais karo tarnybai. Kadangi savanoriai turėjo teisę patys pasirinkti tarnybos vietą, populiarumu itin išsiskyrė Klaipėdos Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalionas.

Šiais metais dviejų šaukimų metu į privalomąją karinę tarnybą numatoma pakviesti 3 tūkst. asmenų. Pirmieji šauktiniai į Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalioną atvyks rugpjūčio 24 dieną.