Kaip žinoma, ligšioliniai minėtųjų diplomatinių misijų vadovai Linas Linkevičius ir Antanas Valionis buvo paskirti atitinkamai krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministrais.

Kaip praneša "Kauno diena", į Briuselyje esančios Lietuvos nuolatinės misijos prie NATO vadovo pareigas gali pretenduoti buvęs krašto apsaugos viceministras, JAV lietuvis Romas Kilikauskas, 64-rių. Nepaisant to, kad visuomenė neigiamai vertina Krašto apsaugos ministerijos veiklą, R. Kilikauskas pelnė vieno geriausių savo srities specialistų šlovę.

Iškart po Seimo rinkimų atsistatydinęs R. Kilikauskas krašto apsaugos viceministru R. Kilikauskas tapo 1999 metų pavasarį, prieš tai dirbęs vidaus reikalų viceministru. R. Kilikauskas kelis dešimtmečius tarnavo JAV ginkluotosiose pajėgose, daug metų užėmė atsakingus postus JAV Karinių oro pajėgų žvalgyboje.

Anot "Kauno dienos", kur kas sudėtingiau rasti pamainą dvi kadencijas Lenkijoje dirbusiam A. Valioniui. Kadangi Lenkija įvardijama kaip Lietuvos strateginė partnerė kelyje į ES ir NATO, ambasadai Varšuvoje turi vadovauti žmogus, anot laikraščio, gerai kalbantis lenkiškai ir neblogai pažįstantis šią šalį.

Vienas galimų kandidatų - laikinai einantis valdymo reformų ir savivaldybių ministro pareigas, buvęs UR viceministras Jonas Rudalevičius.

Pasak dienraščio, niekas oficialiai kol kas nepatvirtina spėlionių dėl galimų kandidatų į ambasadorius. L. Linkevičius ir A. Valionis kol kas dar net nėra oficialiai atšaukti iš ambasadų postų.

Anot "Kauno dienos", naujuoju URM vadovu tapęs A. Valionis pažadėjo prezidentui neilgai trukus paskirti "misterį NATO" - pareigūną, atsakingą už Lietuvos pastangų, siekiant narystės NATO, koordinavimą. Juo tikriausiai taps URM daugiašalių santykių departamento direktorius Giedrius Čekuolis.