Pasak Prezidentės vyriausiosios patarėjos ekonominės ir socialinės politikos klausimais Linos Antanavičienės, šioje situacijoje reikia ne ieškoti kaltų, o remtis statistika, faktu, kad išaugo gyventojų perkamoji galia.

„Turėtume pasižiūrėti, ką rodo tendencijos. Kainos kyla, ir mes kalbame apie tų produktų kainas, kurie yra labai svarbūs kiekvienam gyventojui, t. y. maisto produktai, t. y. vaisiai, daržovės. (...) Pagalvokime, kodėl tos kainos taip kyla, – iš tikrųjų vartojimas Lietuvoje auga ir gana stipriai. Per metus vartojimas išaugo daugiau nei 6 proc., tai yra nemažas rodiklis. Tai rodo, kad žmonės eina ir perka, vadinasi, prekybininkai, matydami, kad yra paklausa, natūraliai tas kainas po truputėlį kelia, didina“, – interviu „Žinių radijui“ antradienį sakė šalies vadovės patarėja.

Kalbėdama apie kainas, L. Antanavičienės teigė, kad nėra geresnio reguliatoriaus negu konkurencija, ir pripažino, jog šiuo metu maisto produktų rinka koncentruota, ją valdo stambūs verslininkai, šalyje beveik nebeliko smulkių žaidėjų. Pasirodžius raginimams boikotuoti prekybos centrus, L. Antanavičienė siūlė atkreipti dėmesį ir į kitą pusę bei remti smulkiuosius verslininkus.

„Jeigu mes inicijuojame tokią kampaniją „Neikime į prekybos centrus tris dienas“, tai gal iš karto pasakę „a“, pasakykime ir „b“ – „važiuokime pas mūsų ūkininkus, pirkime iš jų lietuviškus obuolius (o jų tikrai yra ir tikrai geros kokybės). (...) Man norisi tokio pilietiškumo ir suvokimo, kad reikia dar ir savam padėti“, – kalbėjo L. Antanavičienė.

Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui išaugusias kai kurių maisto produktų kainas siejant su prekybininkų antkainiais, L. Antanavičienė sakė negalinti taip teigti ar kaltinti prekybos tinklų dėl kartelinių susitarimų.

„Tai yra rimti dalykai, tai yra rimti kaltinimai, tam turi būti atlikti labai sudėtingi tyrimai. Šiandien mes tokių tyrimų neturime ir teigti, kad galbūt tai yra susitarimas tarp didžiųjų prekybos tinklų, aš tikrai negaliu, bet grįžtant prie to, nuo ko pradėjome, – taip, turbūt kada auga apyvarta, auga prekyba, tie antkainiai greičiausiai šiek tiek didėja“, – sakė ji.

Vis dėlto, pasak L. Antanavičienės, siūlymai reguliuoti kainas abejotini.

„Kainų reguliuoti mes iš tikrųjų neturėtume ir negalime. Mes esame šalis, išsikovojusi jau daug metų nepriklausomybę, tapusi ES nare, sukūrėme rinkos ekonomiką. Konkurencija, laisvos kainos ir yra pagrindas, ir kainos iš tikrųjų bus mažesnės tada, kada bus didesnė konkurencija. Tai yra sveikiausia, kas gali sureguliuoti rinką“, – kalbėjo Prezidentės vyriausioji patarėja ekonominės ir socialinės politikos klausimais ir pridūrė besitikinti, kad pokyčių atneš į Lietuvos rinką ateinantis naujas žaidėjas – vokiečių didžiausia mažmeninės prekybos įmonė „Lidl“.

Klausiama, kaip vertina siūlymus mažinti PVM maisto produktams, L. Antanavičienė sakė, kad tai diskutuotina, bet pabrėžė, jog tuomet sumažės surenkamos pajamos į valstybės biudžetą.

„Iš tikrųjų yra daug diskusijų apie PVM, yra daug siūlymų – vieni siūlo sumažinti PVM visoms prekių grupėms, kiti siūlo sumažinti tiktai tam tikrai maisto produktų grupei. Jei kalbame apie maisto produktus, sumažinus PVM maisto produktams, galbūt iš tikrųjų būtų lengviau žmogui, sumažėtų ta kaina. Kiek ji sumažėtų, ar tikrai sumažėtų tiek, kiek mes sumažiname PVM konkrečiai mėsai ar pienui, vėlgi labai didelis klaustukas. Yra šalių, kurios tai darė, (...) – kainos sumažėjo, bet ne tiek, kiek sumažėjo PVM. Tai nėra tokio vienareikšmiško atsakymo, kad taip bus geriausia. Visada turime omenyje turėti, kad bet koks PVM sumažinimas yra įplaukų į biudžetą sumažinimas“, – dėstė L. Antanavičienė.

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį dėl kai kurių produktų kainų pokyčių buvo sukvietęs pasitarimą, po kurio padarė išvadą, kad galimai išaugo prekybos centrų antkainiai.

Premjeras: prekybininkų antkainiai padidėjo 4 proc.

Pirmadienį prakalbęs apie galimai padidėjusius didžiųjų prekybos tinklų antkainius, antradienį Premjeras Algirdas Butkevičius patikslino, kad antkainiai padidėjo beveik 4 procentais.

Anot Premjero, tokios tendencijos pastebėtos analizuojant penkių didžiųjų prekybos tinklų pardavimus 2015 ir 2016 m. pirmais ketvirčiais.

„Visų prekių grupių antkainis yra padidėjęs beveik 4 proc. šių metų pirmame ketvirtyje, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu“, – LRT radijui antradienį teigė Vyriausybės vadovas.

Premjeras taip pat teigė palaikąs viešojoje erdvėje ir socialiniuose tinkluose vykstančias diskusijas dėl prekių ir paslaugų kainų, tačiau pareiškė neigiamą požiūrį į raginimus boikotuoti prekybininkus.

„Aš už taikias iniciatyvas, o ne už tai, kad reikėtų inicijuoti kažkokius boikotus. Bet aš manau, kad ta diskusija, kuri vyksta socialiniuose tinkluose, – aš ją vertinu teigiamai – (...) visuomenės reakcija priverčia ir prekybos centrus, ir tiekėjus susimąstyti ir suprasti, kad visuomenė į kainų pokyčius reaguoja labai jautriai“, – kalbėjo A. Butkevičius.