„Be abejonės, gyvename demokratinėje erdvėje ir, kaip bebūtų, Lenkijos žmonių padarytas pasirinkimas įpareigoja ir mus gerbti jų pasirinkimą, tokį, koks yra, ir dirbti su tokia vyriausybe, kokia jinai bus suformuota, ir Prezidentė yra pasirengusi tokiam konstruktyviam darbui. O tų baimių, „kaip čia bus“, „kuria linkme“, „ar čia mums geriau ar blogiau“ – tikrai spekuliuoti dabar nereikėtų“, – antradienį interviu „Žinių radijui“ sakė M. Lingė.

Pasak jo, viską parodys laikas.

„Mums priimtiniau vertinti darbus, priimtiniau yra vertinti tai, ką mes matome, o iš to, ką girdime tais klausimais, kurie Lietuvai yra tikrai svarbūs – saugumo klausimai, grėsmių vertinimas, partnerystės klausimai su tarptautinėmis bendruomenėmis dėl saugumo užtikrinimo – yra tie taškai, kuriuose mes sutinkame, matome bendradarbiavimą ir bendradarbiavimo svarbą, ir tas dialogas turėtų būti palaikomas“, – teigė M. Lingė.

Mindaugas Lingė

Klausiamas, kiek pasistūmės „w“ įteisinimo klausimas asmens dokumentuose, šalies vadovės patarėjas vidaus politikai sakė, kad tai yra šiuo metu Lietuvos Seimo darbotvarkės projekte ir „kažkoks sprendimas, be abejonės, bus“, tačiau tai neturėtų tapti prioritetu dvišaliuose santykiuose.

„Mes, aišku, turime savo įstatymus, savo galiojančią Konstituciją, ir bet kurie priimti sprendimai negali prieštarauti mūsų pačių teisei ir interesams. Be abejonės, ta diskusija, kuri dabar vyksta, tikrai neturėtų apskritai tapti kertine ir pirmo prioriteto klausimu kalbant apie santykius su Lenkija“, – kalbėjo šalies vadovės atstovas.

ELTA jau skelbė, kad pirmadienio vakarą paaiškėjo oficialūs daliniai Lenkijos parlamento rinkimų rezultatai iš 39 rinkimų apygardų.

Lenkijos rinkimų komisijos (LRK) duomenimis, pirmauja Teisės ir teisingumo partija, kuri prieš Piliečių platformą turi beveik 15 procentų persvarą. Trečiojoje vietoje – Pawelo Kukizo politinė organizacija, kurią parėmė 8,98 procento rinkėjų.

Daliniai duomenys leidžia daryti išvadą, kad į Seimą taip pat pateko Šiuolaikinė partija ir Lenkijos valstiečių sąjunga, o Kairiųjų sąjunga, partijos „Kartu“ ir KORWiN jame nebus atstovaujamos.

Daliniais duomenimis, Teisės ir teisingumo partija per sekmadienį įvykusius rinkimus iškovojo 38,29 procento rinkėjų balsų, Piliečių platforma – 23,49 procento.