Tokius rezultatus parodė DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ sausį atlikta apklausa.

Geros žinios Z. Balčyčiui

Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Zigmantas Balčytis, dėl silpnų reitingų sulaukęs ir aukšto rango partiečių kritikos, gali kiek lengviau atsikvėpti. Paaiškėjus, kad partijos lyderis, premjeras Algirdas Butkevičius tikrai traukiasi iš prezidentinių lenktynių, socdemų kandidato reitingas šovė aukštyn.

Palyginti su analogiška apklausa, atlikta pernai lapkritį, būtent Z. Balčyčio reitingas labiausiai pasistiebė į viršų. Jam paramą deklaravo 8,6 proc. respondentų – 5,6 procentinio punkto daugiau nei ankstesnės apklausos metu. Tiesa, lapkritį rodytų A. Butkevičiaus pozicijų socdemų kandidatas dar nepasiekė – prieš porą mėnesių partijos lyderį prezidento kėdėje matyti norėjo beveik 11 proc. respodentų.

D. Grybauskaitės pozicijos sutvirtėjo

Šoktelėjo ir dabartinės šalies vadovės reitingas. Dalia Grybauskaitė sulaukė 39,7 proc. apklausos dalyvių palaikymo – 3,7 proc. daugiau nei lapkritį.

Trečias reitinge rikiuojasi „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis Rolandas Paksas, tvirtinantis, kad vis dar neprarado vilčių kandidatuoti, nors Seimas įstatymų nepakeitė ir rinkimų duris jam paliko užtrenktas. Gera žinia R. Paksui – tai, kad jo populiarumas laikosi visiškai stabiliai. Bloga – tai, kad pasitraukus A. Butkevičiui antrą reitingo poziciją užėmė kitas socdemas Z. Balčytis.

Ketvirtoje pozicijoje – Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas, kurio reitingas ūgtelėjo nuo 2,3 iki 3,6 proc. Tiesa, beveik nebeliko manančių, kad į prezidentines lenktynes stos ne jis, o partijos lyderė Loreta Graužinienė – parama jai smuko nuo 1,8 iki 0,6 proc.

Už A. Paulausko rikiuojasi pirštinę D. Grybauskaitei mesti nutaręs Vilniaus meras Artūras Zuokas. Už jį balsuoti norėtų 2,9 proc. respondentų – 0,8 procentinio punkto daugiau nei lapkritį. Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis – realiausias pretendentas „tvarkiečių“ vėliavnešio vietoje pakeisti R. Paksą – kol kas neturi kuo džiaugtis. Paramą jam deklaravo 2,2 proc. respondentų – lygiai tiek pat, kiek lapkritį.

M. Jastramskis: turime favoritus

Politologas Mažvydas Jastramskis DELFI teigė, jog dabartinė situacija tokia, kad aiškiai geriausius šansus susirungti antrajame rinkimų rate turi D. Grybauskaitė ir Z. Balčytys.

Mažvydas Jastramskis, M. Mikulėno nuotr.
„Manau, kad taip. Z. Balčyčio reklamos kol kas beveik nebūta. Jis lyg ir pradėjo daugiau šmėžuoti viešojoje erdvėje. Bet rimtesnių viešųjų ryšių ar agitacijos nebuvo. (...) Lieka D. Grybauskaitė ir Z. Balčytis – rimtesnio nieko neturime“, - kalbėjo M. Jastramskis.

Z. Balčyčio šuolis politologui atrodo natūralus. Be to, dabartinis socdemų kandidato reitingas esą gali nebent didėti.

„Jeigu socialdemokratai toliau dirbs „iš apačios“, nuosekliai sies premjero įvaizdį su kandidatu, tas reitingas gali didėti. (...) Dabartinis jo reitingas – tas minimalus dalykas, nuo kurio bus atsisprita. Abejoju, kad jis gali mažėti, gali tiktai didėti“, - prognozavo M. Jastramskis.

Tuo tarpu D. Grybauskaitės reitingo pakilimas, pašnekovo nuomone, nėra itin reikšmingas.

M. Jastramskio teigimu, kol kas didžiausią klaidą daro „tvarkiečiai“, ir toliau keldami aistras dėl R. Pakso kandidatavimo ir neparodydami, jog partija kels kitą kandidatą.

Tvarka ir teisingumas“, jeigu jie nori kažką pasiekti šiuose rinkimuose, kol kas sau į koją šaudo. Dėl to, kad R. Paksas kandidatuoti negalės, jie jo neatsiima. Jeigu pakeis kandidatą – tai tik jų nenaudai“, - sakė politologas.

Z. Balčytis ir D. Grybauskaitė konkuruoja dėl to paties rinkėjo?

Spinter tyrimai“ pastebi, jog šiuo metu D. Grybauskaitės ir Z. Balčyčio elektoratas gana panašus.

„Už D. Grybauskaitę dažniau ketina balsuoti moterys, vidutinio išsimokslinimo, vidutinių pajamų atstovai. Z. Balčyčio kandidatūrą taip pat dažniau linkusios paremti moterys, vyresni nei 45 m. respondentai, aukštesnio išsimokslinimo atstovai, miestų gyventojai“, - įvardija sociologai.

Tuo tarpu R. Paksą savo favoritu dažniau įvardino žemesnio bei vidutinio išsimokslinimo, rajonų centrų ir kaimų gyventojai.

Daug lemti gali ir neapsisprendusiųjų balsai – apklausos duomenimis, favorito dar nepasirinko maždaug kas dešimtas rinkėjas. „Nepasisprendę dažniau vyrai, 18-35 m. respondentai, aukštesnio išsimokslinimo, didžiausių pajamų atstovai“, - konstatuoja „Spinter tyrimai“.

Receptas socdemams: Z. Balčytis su A. Butkevičiumi viename kadre

Ryšių su visuomene agentūros „Nova Media“ vadovas Arijus Katauskas DELFI teigė, jog dėl panašaus elektorato konkuruoti gali ne tik D. Grybauskaitė su Z. Balčyčiu, bet ir kiti kandidatai. Pavyzdžiui – A. Zuokas.

„Vilniaus meras irgi turbūt taiko į didmiesčių gyventojus, aukštesnio išsilavinimo, aukštesnių pajamų ir t.t. Bet jų visų (D. Grybauskaitės, Z. Balčyčio ir A. Zuoko – DELFI) elektoratai nėra išgryninti“, - pažymėjo viešųjų ryšių specialistas.

Kaip ir M. Jastramskis, A. Katauskas mato neišnaudotus socdemų ginklus. Esą vienu iš jų galėtų būti kuo dažnesnis A. Butkevičiaus rodymasis viešumoje kartu su partijos kandidatu.

Arijus Katauskas
„Z. Balčyčio kandidatavimą sustiprino A. Butkevičiaus atsisakymas kandidatuoti. Ir jeigu mes žiūrėsime į komunikaciją, kiek ilgai buvo laikomas premjero pasakymas „Ne ir dar kartą ne“, tai tas „Ne“ buvo, mano nuomone, kampanijos dalis. Dabar turbūt pradėsime matyti juos kartu. Nes Z. Balčytis, bent jau kol kas, neiškomunikavo nieko naujo, nieko unikalaus“, - tęsė A. Katauskas.

Pasak jo, dabartinės valdžios kritikos korta rinkimuose dažnai pasiteisina, tačiau Z. Balčyčiui tai sudėtinga – mat savo partijos Vyriausybės kritikavimas ne itin pasiteisintų, o D. Grybauskaitė, lyg tyčia, pastaruoju metu linkusi girti Vyriausybę ir palaiko savotiškus „medaus mėnesio“ santykius.

„Nova Media“ vadovas pabrėžė, jog Z. Balčyčiui būtina stiprinti komunikaciją ir kuo daugiau reikštis viešojoje erdvėje – juo labiau, kad D. Grybauskaitė kol kas nepradėjo aktyvios kampanijos.

Kaip vieną galimų erdvių tokiai raiškai A. Katauskas įvardijo rezonansinę temą – referendumo dėl žemės nepardavimo užsieniečiams organizavimą. Esą socdemai čia turi savotišką pranašumą, mat A. Butkevičius aiškiai pasisakė šiuo klausimu, o D. Grybauskaitė linkusi savo nuomonę nutylėti.

Tikimybė antrajam turui – komandinis žaidimas

A. Katauskas neatmetė galimybės, kad dalis kandidatų į rinkimus veržiasi žinodami silpnas savo pozicijas, bet tikėdamiesi, kad jų dalyvavimas neleis D. Grybauskaitei surinkti lemiamos persvaros pirmajame rinkimų ture. Pašnekovo nuomone, tam galėtų padėti savotiškas „komandinis žaidimas“ tarp skirtingų partijų atstovų.

„Ar gali būti, kad kandidatai iš skirtingų partijų, vedami skirtingų interesų, pabandys šiek tiek sužaisti komandinį žaidimą?“ - retoriškai klausė pašnekovas.

Pasak jo, „komandinį žaidimą“ sužaisti galėtų ne tik socdemų koalicijos partneriai Seime, bet ir A. Zuokas, kuriam socialdemokratų parama Vilniuje taip pat bus ne pro šalį.

R. Pakso temos eskalavimą ir delsimą paskelbti kitą kandidatūrą A. Katauskas laiko savotiškų viešųjų ryšių žaidimu. Esą taip „tvarkiečiai“ bando išlaikyti prikaustytą visuomenės dėmesį ir taip kuo daugiau savo lyderio reitingų kapitalo perkelti būsimajam kandidatui.

Tuo tarpu Darbo partijos kandidatą pašnekovas linkęs nurašyti – esą šiai partijai rinkimai pralaimėti, net jeigu ji paskutiniu momentu atšauks A. Paulauską ir į kovą mes L. Graužinienę.

„Aš vis dar manau, kad tai (L. Graužinienės kandidatūra – DELFI) yra savižudybė. Bet lygiai tokia pati savižudybė – eiti su A. Paulausku. Šiuose rinkimuose Darbo partija žais, manau, ne statistinį, bet pagalbinį vaidmenį“, - teigė A. Katauskas.

Lentelės dugne – konservatoriai, liberalai ir L. Balsys

Už anksčiau minėtų politikų apklausoje rikiuojasi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas, Ignalinos meras Bronis Ropė bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis. Šiuos du politikus savo favoritais įvardijo po 2 proc. apklaustų gyventojų. Tiek pat respodentų palaiko SEB banko prezidento patarėją Gitaną Nausėdą.

Lentelės gale daugiausiai rikiuojasi politikai iš partijų, kurios deklaravo paramą D. Grybauskaitei: konservatorių lyderiai Andrius Kubilius bei Irena Degutienė ir Liberalų sąjūdžio parlamentarai – Eugenijus Gentvilas, Remigijus Šimašius ir Petras Auštrevičius.

Iššūkį D. Grybauskaitei mesti nutaręs buvęs jos patarėjas, Seimo narys Linas Balsys kol kas negali pasigirti dideliu populiarumu. Jis lentelėje priešpaskutinis su 0,2 proc. rodikliu.

Jei artimiausią savaitgalį vyktų Prezidento rinkimai, už kokį politiką ar visuomenės veikėją Jūs balsuotumėte? (proc.) 2014 m. sausis 2013 m. lapkritis Pokytis
D. Grybauskaitę 39,7 36,0 +3,7
Z. Balčytį 8,6 3,0 +5,6
R. Paksą 7,6 7,6 0,0
A. Paulauską 3,6 2,3 +1,3
A. Zuoką 2,9 2,1 +0,8
V. Mazuronį 2,2 2,2 0,0
G. Nausėdą 2,0 2,3 -0,3
B. Ropę 2,0 - -
V. Tomaševskį 2,0 2,4 -0,4
A. Kubilių 1,2 1,6 -0,4
V. Ušacką 1,2 1,2 0,0
I. Degutienę 1,0 1,3 -0,3
L. Graužinienę 0,6 1,8 -1,2
E. Gentvilą 0,4 1,3 -0,9
R. Dargį 0,3 0,5 -0,2
R. Šimašių 0,2 0,7 -0,5
L. Balsį 0,2 0,3 -0,1
P. Auštrevičių 0,1 0,2 -0,1
Kitą kandidatą 0,3 0,5 -0,2
Neapsisprendžiau 14,4 10,3 -4,1
Neketinu balsuoti prezidento rinkimuose 9,5 11,3 -1,8
Iš viso: 100 100

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ šių metų sausio 16 -26 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1010 respondentų. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!