Antradienį Seime pristatomomis įstatymo pataisomis siekiama atkreipti dėmesį į grėsmes „dėl dezinformacijos, dėl karo bei neapykantos kurstymą, dėl raginimų kėsintis į valstybės nepriklausomybę“, interviu „Žinių radijui“ sakė prezidentės patarėja.

„Įstatymu taip pat tikslinama retransliavimo samprata, o Lietuvos radijo ir televizijos komisijai duodami įgaliojimai, kad ji galėtų operatyviau reaguoti į pažeidimus, susijusius su informacijos platinimu. Be to nustatoma, kad būtų galima ne tik sustabdyti ar nutraukti licencijas, jei būtų įstatymo pažeidimas, bet ir skirti dideles pinigines baudas“, - sakė G.Kaminskaitė-Salters.

G.Kaminskaitė-Salters tvirtino, kad įstatyme siūloma įteisinti praktika taikoma Vokietijoje, Prancūzijoje, Slovėnijoje ir kitose Europos Sąjungos valstybėse.

Įstatymo projektu taip pat siekiama nustatyti, kad ne mažiau nei 90 proc. retransliuojamų televizijos programų kiekio būtų oficialiomis Europos Sąjungos kalbomis.

„Manome, kad esant dabartinei mūsų geopolitinei situacijai reikėtų sureaguoti ir pasigilinti į mūsų informacinį saugumą“, - sakė prezidentės patarėja.

LRTK nuo praėjusių metų dėl propagandos ir neapykantos kurstymo buvo mėnesiui apribojusi trijų rusiškų kanalų - „RTR planeta“, „PBK Lithuania“ bei „NTV mir Lithuania“ - retransliacijas. Šių apribojimų nesilaikė bendrovė „Viasat“ bei kai kurios interneto televizijos. LRTK nariai ne kartą atkreipė dėmesį, jog įstatymai nenumato galimybių komisijai taikyti griežtesnių priemonių.