Sekmadienį Lietuvos vadovė Belgijos sostinėje dalyvaus Europos Sąjungos (ES) ir Turkijos viršūnių susitikime. Pirmadienį Prezidentė Paryžiuje sakys kalbą Jungtinių Tautų (JT) Klimato kaitos konferencijoje.

Aukščiausio lygio ES šalių vadovų susitikimas su Turkijos ministru pirmininku Achmetu Davutoglu yra antrasis toks susitikimas po ES ir Afrikos vadovų susitikimo Maltoje lapkričio pirmoje pusėje, kuriuo siekiama stabdyti į Europą plūstantį pabėgėlių srautą.

D. Grybauskaitės teigimu, Turkijos indėlis yra esminis ES sprendžiant migracijos krizę. Dauguma pabėgėlių į Europą atvyksta per šią, su Sirija sieną turinčią, valstybę. Vien tik šiais metais per Turkiją į ES atvyko 575 tūkstančiai pabėgėlių.

Susitikime ES šalių ir Turkijos vadovai aptars bendrą veiksmų planą, kuriuo Turkija įsipareigoja stiprinti sienų kontrolę, sutvarkyti pabėgėlių registraciją ir užtikrinti ekonominių migrantų, kurių gyvybei negresia pavojus, grąžinimą iš ES. Siekiant padėti Turkijai, kuri jau suteikė prieglobstį 2,2 milijono pabėgėlių iš Sirijos, ES planuoja skirti 3 milijardus eurų.

Pasibaigus ES ir Turkijos viršūnių susitikimui, Prezidentė vyks į Paryžių, kur lapkričio 30 d. dalyvaus JT Klimato kaitos konferencijoje.

Šios konferencijos tikslas - pasiekti naują pasaulinį susitarimą dėl į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių anglies dvideginio dujų kiekio mažinimo. Ankstesni Kioto susitarime numatyti įsipareigojimai baigsis 2020 m., todėl pasaulio valstybės turi sutarti dėl tolesnių tikslų.

Aukšto lygio konferencijoje dalyvaus 40 tūkstančių dalyvių iš 140 valstybių.

Prezidentė sakys kalbą valstybių vadovų sesijoje, kurioje taip pat dalyvaus JAV Prezidentas Barackas Obama, Kinijos Prezidentas Xi Jinpingas, kiti pasaulio lyderiai.