„Permainos politikoje rezultatus duoda ir akivaizdu, kad tie pokyčiai dideli“, - po susitikimo žurnalistams sakė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Pasak jos, prezidentės nuomone, net ir smulki korupcija policijoje turi labai didelę įtaką žmonų pasitikėjimui apskritai teisėsauga.

„Prezidentė pabrėžė, kad tik pačios policijos bendruomenės nuostata ir nepakantumas aplaidžiai dirbantiems kolegoms, korumpuotiems, didina visuomenės pasitikėjimą policija. Prezidentė pabrėžė, kad šis policijos pavyzdys - Imuniteto tarnybos - turėtų būti taikomas ir kitose teisėsaugos institucijose“, - sakė D.Ulbinaitė.

Anot S.Skvernelio, pernai Imuniteto tarnybos teisminiam nagrinėjimui perdavė 17 ikiteisminių tyrimų, kuriuose korupcija buvo kaltinami 26 pareigūnai.

„Ten buvo 26 pareigūnai kaltinamieji, 24 yra nuteisti“, - sakė jis.

S.Skvernelio aiškinimu, visuomenės nuomonės apklausose labiausiai korumpuota laikoma kelių policija nėra didžiausia problema.

„Kalbant apie korupciją, tai mes turime tikrai didesnių problemų, bet galbūt visuomenei mažiau matomų, nes tai yra susiję ypatingai su kriminalinių nusikaltimų tyrimu, užkardymu. Kyšininkavimas keliuose yra tikrai smulkioji korupcija ir paplitimas yra pakankami didelis, nors situacija keičiasi", - dėstė jis.

D.Grybauskaitei policijos generalinis komisaras pristatė praėjusių metų veiklos ataskaitą. Pagal ją pernai šalyje užregistruota beveik 3 proc. daugiau nusikalstamų veikų negu 2012 metais, tai yra per 84 tūkstančius.

Anot S.Skvernelio, daugiau registruojamų nusikaltimų nereiškia blogo policijos darbo.

„Tiesiog kada policijos vadovų veikla, komisariatų vadovų veikla buvo vertinama pagal registravimą, tai norint gerai dirbti reikėjo neregistruoti. Dėl to visi pareiškimai - nesikreipkite, neikite pas mus, visa kita. Bet mes jau pasakėme gerokai seniau, kad tai nėra vertinimo rodiklis. Atvirkščiai - apie kiekvieną nusikalstamą veiką mes norime, kad žmonės praneštų", - po susitikimo su prezidente žurnalistams aiškino policijos vadovas.

Pasak jo, šių metų policijos biudžetas yra 6,8 proc. didesnis nei pernykštis, bet išlieka vis dar per mažas policijos pareigūnų skaičius.

„Mes pakėlėme visiems žmonėms nuo sausio 1 dienos vidutiniškai 140 litų atlyginimą. Tai yra labai nedaug, bet tai yra žingsnis į priekį. Viena iš problemų iš tikrųjų yra su komplektavimu. Bet pernai mes turėjome tikrai kitokią situaciją negu buvo prieš porą metų, kai daugiau kaip tūkstantis pareigūnų paliko ir mes porą šimtų tik priėmėme. Pernai šitas skirtumas yra dar minusinis išėjusių ir atėjusių, bet jis yra apie minus 200 pareigybių. Tai visgi tikimės, kad šiais metais vidurinę grandį mums pavyks pakankamai gerai sukomplektuoti, didžiausia bėda yra priminė grandis", - dėstė S.Svernelis.

Tačiau, pasak komisaro, naujų pareigūnų turėtų į sistemą ateiti daugiau, kai jie bus pradėti ruošti naujoje Policijos mokyklose Kauno rajone, Mastaičiuose.

Praėjusiais metais 100 tūkst. šalies gyventojų teko 329 dirbantys policijos pareigūnai.