„Prezidentė neatmetė galimybės, kad kai tyrimas baigsis arba kai paaiškės daugiau šios operacijos detalių, bus keliamas ir politinės atsakomybės klausimas aukščiausiu politiniu lygmeniu – ministro lygmeniu“, - po prezidentės susitikimo su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovu Žimantu Pacevičiumi sakė šalies vadovės atstovas.

„Tačiau, prezidentės nuomone, reikia palaukti, kol duomenys bus tikslesni, kai ši svarbi ir sudėtinga operacija bus pavykusi iki galo. Galimybė, kad bus kalbama apie politinę atsakomybę pačiu aukščiausiu ministerijos lygiu – neatmetama“, - pridūrė L. Balsys.

Teigia, kad susitikimą planavo anksčiau

Pasak prezidentės atstovo spaudai, penktadienį įvykęs susitikimas su STT vadovu Ž. Pacevičiumi buvo planuotas kiek anksčiau, kai sveikatos apsaugos viceministras A. Skikas dar nebuvo sulaikytas. Jame planuota aptarti kovos su korupcija reikalus, tačiau, anot L. Balsio, paskelbus informaciją apie viceministro sulaikymą, D. Grybauskaitės ir Ž. Pacevičiaus susitikime ši tema tapo pagrindine.

„Prezidentės nuomone, ką ji pasakė ir gerbiamam STT vadovui, sveikatos sistema yra ypač apraizgyta korupcijos vėžio, vėžys išplitęs ne tik politiniame lygmenyje, tai yra ministerijoje, bet yra duomenų ir apie šią problemą – didelį korupcijos lygį – Ligonių kasose“, - kalbėjo D. Grybauskaitės patarėjas. – „Prezidentė pabrėžė, kad tą operaciją, kurią STT vykdo sveikatos apsaugos sistemoje, būtina tęsti ir imtis kuo aktyvesnių skubesnių veiksmų taikant į patį aukščiausią lygį“.

L. Balsys sako, kad prezidentė neatmeta galimybės kelti sulaikyto A. Skiko bendrapartiečio bei jo tiesioginio vadovo ministro A. Čapliko politinės atsakomybės klausimą. Klausiamas, ar tai reiškia, kad D. Grybauskaitė gali pareikalauti jo atsistatydinti, atstovas spaudai tokios galimybės nepaneigė.

„Netametama tokia galimybė, kad bus keliamas politinio pasitikėjimo klausimas, arba ir galbūt asmeninės atsakomybės klausimas. Tačiau, kaip minėjau, tai priklausys nuo konkrečių duomenų, nuo konkrečių rezultatų ir nuo operacijos sėkmės“, - sakė L. Balsys.

Ž.Pacevičius: buvo atliekamas kruopštus darbas

Po susitikimo su prezidente STT vadovas Ž. Pacevičius buvo nekalbus. Jis tik patvirtino, jog buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, bei sakė, kad darbas šioje byloje atliktas kruopščiai, tad esą galima tikėtis, jog „rezultatai bus pakankami“.

„Šitoje srityje darbas buvo atliekamas ilgas ir kruopštus, galima visko tikėtis, kad rezultatai bus pakankami“, - sakė Ž. Pacevičius.

Jis taip pat neatmetė galimybės, kad įtarimai gali būti pareikšti ir kitiems asmenims, bet apie konkrečius asmenis nekalbėjo.

„Jūs norite, kad prokuroras man pačiam ikiteisminį tyrimą pradėtų?“, - klausė STT direktorius, nesutikdamas pasakyti, kokias paslaugas A. Skikas galėjo pažadėti už galimai gautą kyšį.

G.Babravičius: A. Skikas sustabdė narystę LiCS

DELFI primena, kad viceministras A. Skikas STT pareigūnų buvo sulaikytas ketvirtadienį darbo vietoje. Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pareigūnams gavus duomenų, kad viceministras reikalavo ir priėmė iš vienos viešosios įstaigos vadovo 20 000 litų neteisėtą atlygį.

Penktadienį popiet apsvarstyti situacijos rinkosi Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vadovybė. Kaip DELFI sakė liberalcentristų lyderis Gintautas Babravičius, sulaikytas A. Skikas per advokatą perdavė informaciją, kad sustabdo narystę partijoje, kol „išsispręs visi teisiniai aspektai“.

„Mes priėmėme šitą informaciją, apsitarėme ir, kaip sakant, liko viltis, kad kartais teisėsaugos institucijos irgi apsirinka. Yra tokių precedentų buvę. Jei bus kažkokios kaltės, tai tos atsakomybės yra tiesioginės, o įstatymo raidė yra įstatymo raidė. Belieka tik apgailestauti, kad susiklostė tokia situacija. Bet nepuolame teisti už akių“, - sakė G. Babravičius.

Klausiamas, ar nemano, jog įtarimai viceministrui gali išverti iš posto ministrą A. Čapliką, liberalcentristų lyderis neatmetė galimybės, jog spaudimas priimti tokį sprendimą gali būti, bet svarstė, kad kolektyvinė atsakomybė šiuo klausimu nebūtų tinkama išeitis.

„Juk visa čečėnų tauta nekalta, jei nusikalsta vienas čečėnas“, - sakė politikas bei priminė, kad 2004 m. įtarimai buvo pareikšti ir tuomet jau buvusiam sveikatos apsaugos ministrui Romualdui Konstantinui Dobrovolskiui, tačiau vėliau jis buvo išteisintas.