Pasak šalies vadovės, JAV lyderystė ir šių naikintuvų siunčiama solidarumo žinia taps tvirtų ir ryžtingų viso Aljanso sprendimų pamatu NATO viršūnių susitikime Varšuvoje.

„Norime dar kartą pabrėžti, kad esame pasirengę dalintis našta su JAV ir visu Aljansu, užtikrindami reikiamą priimančiosios šalies paramą“, – kalbėjo Prezidentė.

Lietuvoje nusileidę orlaiviai atskrido iš Didžiosios Britanijos. Juos atlydėjo degalų papildymo ore lėktuvas KC-135. Naikintuvai Lietuvoje praleis kelias valandas ir trečiadienį grįš į savo dislokacijos vietą Didžiojoje Britanijoje.

Šiemet į Jungtinę Karalystę iš JAV buvo permesta iš viso 12 F-22 naikintuvų, kurie Europoje du mėnesius dalyvaus mokymuose ir lankysis įvairiose Aljanso šalyse.

Savaitės pradžioje du F-22 trumpam nusileido Rumunijoje. Pirmą kartą Europoje keturi tokie naikintuvai buvo dislokuoti 2015 m. rugpjūtį Vokietijoje; rugsėjį du F-22 apsilankė Estijos Emario karinėje oro bazėje.

Orlaivių dislokacija yra dalis operacijos „Atlanto ryžtas“, kuria Vašingtonas siekia pademonstruoti savo saugumo įsipareigojimus rytiniams NATO sąjungininkams po Rusijos įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos ir karo Donbase.