LŽ pavyko sužinoti, kad Prezidentas nepasirašė trijų įstatymų. Dviem iš jų keičiamas galiojantis Valstybinių pensijų įstatymas. Šiame įstatyme Seimas padarė pataisą, kuria pirmajam Aukščiausiosios Tarybos pirmininkui Vytautui Landsbergiui numatyta valstybinė Prezidento pensija.

Be to, keisdamas įstatymą Seimas atėmė teisę į valstybinę pensiją daugeliui buvusių sovietų represinių struktūrų darbuotojų bei buvusių aukštų komunistų partijos vadovų. Remiantis pataisomis, valstybinės pensijos gali netekti keletas žinomų politikų bei dabartinių Seimo narių.

Antrasis, SSRS okupacijos žalos atlyginimo, įstatymas buvo priimtas nepaisant aršaus opozicijos ir Prezidentūros pasipriešinimo. Iš karto po priėmimo įstatymo formuluotės sukėlė daug politinių aistrų. Savo penktadienio pranešime, perskaitytame per televizijas, Prezidentas V.Adamkus konservatoriams priekaištavo dėl okupacijos žalos atlyginimo įstatymo priėmimo. Šalies vadovas užsiminė norįs taikaus ir ramaus dialogo su rusais.

Apie 10 metų laukusio įstatymo priėmimą V.Adamkus traktavo kaip tarptautinės įtampos didinimą bei konservatorių mėginimą eskaluojant tarptautinį skandalą paslėpti nesugebėjimą tvarkytis šalies viduje. Pirmasis šalies pareigūnas pranešė po tokių konservatorių žingsnių prisiimąs Konstitucijos jam teikiamą teisę kuruoti Lietuvos užsienio politiką.

Prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė LŽ pranešė, kad Prezidentūra neketina komentuoti šalies vadovo poelgio ir jo motyvų. Iki šiol nėra paneigta galimybė, kad teisė pasirašyti Prezidento ignoruojamus įstatymus bus perleista Seimo pirmininkui, kuris turės prisiimti visą atsakomybę. Neoficialūs LŽ šaltiniai Prezidentūroje teigia, kad vakarykštis V.Adamkaus atsisakymas pasirašyti Seimo priimtus įstatymus yra užgautos savigarbos istorijos tęsinys. Praėjusią savaitę Prezidentas atšaukė numatytą susitikimą su V.Landsbergiu.

Tai įvyko po to, kai Seimo pirmininkas V.Landsbergis atmetė opozicijos siūlymus dar redaguoti svarstomą pareiškimą Rusijai, sakydamas, anot posėdžio stenogramos, kad "mes girdėjome pasiūlymų redagavimo pretekstu atidėti, kol bus suderinta su prezidentu ar, galbūt, su Maskva".