V. Adamkus pažymi, kad šią pergalę Lietuvos žmonės pasiekė patys, veikdami vieningai ir drąsiai.

"Manau, kad tai svarbiausia praėjusio amžiaus patirtis, kuria privalome remtis, grumdamiesi su visais dabarties ir ateities sunkumais", rašo V. Adamkus.

Šalies vadovas ragina žmones saugoti savo laisvę ir savo demokratiją, nes "tik veikianti demokratija gali užtikrinti mūsų pažangą dabarties pasaulyje bei kiekvieno mūsų gerovę".

"Mūsų laisvė niekad nebus tikra be moralės pagrindų, be pasitikėjimo ir bendrų įsipareigojimų. Mūsų demokratija nebus gyva, jei stokosime teisingumo. Ne tam atkūrėme Lietuvą, kad ją atiduotume į vienų ar kitų grupuočių rankas. Tokioms tendencijoms nuolat privalome priešinti pilietinės visuomenės jėgą. Ji - patikimiausias mūsų laisvės garantas", rašo V. Adamkus.

Jis teigia pastaraisiais metais ne kartą klausęs savęs, kodėl Lietuva lėtai brenda iš skurdo ir nepriteklių, kodėl taip sunkiai vaduojasi iš dvasinės krizės.

"Ar ne todėl, kad praradome visumos jausmą, didesnių siekių ir tikslų suvokimą? Ar ne per dažnai liekame tik savo kaimo, savo verslo, savo partijos žmonėmis, pristigdami mus jungiančio pilietinio solidarumo? Ar vis dar nežiūrime į savo valstybę kaip baudžiauninkai į dvarą - svetimą, keikiamą, bet mūsų gyvenimais pasirūpinti turintį, vengdami imtis iniciatyvos ir asmeninės atsakomybės?", retoriškai klausia šalies vadovas.

V. Adamkus neabejoja, kad naujas šimtmetis reikliai tikrins vertybes, kels vis sudėtingesnių klausimų ir nebus "nei lengvas, nei gailestingas".

"Tad jo akivaizdoje privalome išsaugoti žmogaus vertės įtvirtinimo siekį, mus jungiantį Lietuvos atsinaujinimo brėžinį. Toks brėžinys tikrai vertas mūsų bendrų pastangų. Nes tik eidami į priekį, tik ryžtingai keisdami tikrovę, šiandien galime išlikti savimi", mano šalies vadovas.

Jis linki, kad tūkstantmečių sandūra suartintų žmones, nuskaidrintų santykius, suteiktų džiaugsmo ir pasitikėjimo rytdiena, o taip pat linki laimės ir laimingo naujojo šimtmečio.