Ketvirtadienį jis kalbėjo Seime per Tarptautinės komisijos nacių ir sovietų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti IV posėdžio pradžią.

"Daugumos žydų žūtis - tai klausimas, kuris šiais laikais įsakmiai beldžiasi į mūsų sąžinę", sakė A. Kubilius.

Anot premjero, "mes turime aiškiai atsakyti sau ir savo vaikams, kodėl ir lietuviai dalyvavo" per nacių okupaciją žudant Lietuvos žydus.

"Turime žinoti skaudžią, nuogą tiesą. Tauta turi žinoti ne tik savo didvyrius, bet ir savo niekšus. Didvyriai turi būti šlovinami, nusikaltėliai - teisiami", sakė A. Kubilius.

Anot jo, "tai vienintelis kelias būti su savo sąžine ir su tarptautine demokratine bendruomene".

Jis pabrėžė, kad "šiais laikais, kai ekstremizmas ir vėl čia vienur, čia kitur Rytų Europoje, o kartais ir Lietuvoje, bando pritraukti rinkėjų dėmesį, yra ypač svarbu mokytis iš praeities".

A. Kubilius pareiškė viltį, kad komisijos objektyvus tyrimas "prisidės prie visuomenės moralinio ir pilietinio tyrimo", ir pažadėjo, kad Vyriausybė pagal išgales "remia ir rems" komisijos veiklą.

Komisijos pirmininkas Emanuelis Zingeris savo kalboje sakė negalįs nepaminėti "bjauriausio reiškinio, kad rasistines pažiūras reiškiantiems asmenims daroma reklama spaudoje, jų įtraukimas į visuomenės gyvenimą tampa norma".

Anot jo, "gėdingiausia, kad atsiranda net universitetų, kurie padeda įteisinti Lietuvos politinio gyvenimo arenoje tautinę neapykantą, rasizmą ir nepakantumą skleidžiančias organizuotas jėgas".

"Reikia paminėti Šiaulių universitetą, kurio Baltojoje salėje vyko lietuvos nacionalsocialistinės partijos steigiamasis susirinkimas, taip pat Vilniaus universiteto rektoriaus straipsnį spaudoje, remiantį Kauno meru tapusį asmenį, pasižymėjusį rasistiniais antisemitiniais pareiškimais", sakė E. Zingeris.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją