„Aš manau, visiškai nereikalingas jisai (susitarimas) ir aš manau, kad mes ir be politinių susitarimų šį klausimą išspręsime“, - trečiadienį žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot jo, finansavimas Valstybės sienos apsaugos tarnybai pastaruoju metu didėja.

„Galiu pasakyti, kad ekonominio sunkmečio laikotarpiu Valstybės sienos apsaugos tarnybai buvo finansavimas sumažintas kaip ir kitoms institucijoms ir šiuo metu kaip tik yra didinamas tiek Valstybės sienos apsaugos tarnybai, tiek kitoms teisėsaugos institucijoms pagal mūsų valstybės finansines galimybes. Ir taip pat yra įsigyjama ir tam tikra technika, tam tikra ginkluotė, ir situacija ženkliai keičiasi pastaruoju metu į gerą pusę“, - aiškino A.Butkevičius.

Vidaus reikalų ministras S.Skvernelis pirmadienį pareiškė, kad siekiant užtikrinti tinkamą Lietuvos išorinės sienos apsaugą ir šalies gyventojų saugumą, reikėtų svarstyti ir apie partijų susitarimą dėl vidaus apsaugos finansavimo.

„Kaip buvo išspręstas klausimas tinkamai, manau, labai oriai ir efektyviai dėl krašto išorinės apsaugos, krašto gynybos, lygiai taip pat turėtų vidaus saugumas tapti prioritetu ir galbūt panašus susitarimas reikalingas dėl veiksmų plano užtikrinant mūsų žmonių saugumą šalies viduje“, - pirmadienį LRT televizijai sakė S.Skvernelis.

Anot jo, moderniomis priemonėmis šiuo metu saugoma tik apie trečdalis Lietuvos išorinės ES sienos, o pasieniečiai turi pasenusią ginkluotę.

Tokį pasiūlymą S.Skvernelis pateikė po to, kai persekiojant įtariamus cigarečių kontrabandininkus, pasienio pareigūnas mirtinai sužalojo 18 metų jaunuolį. Alytaus gyventojas Edgaras Balčius buvo nušautas praėjusią savaitę, pasienyje su Baltarusija ties Druskininkais persekiojant du įtariamų kontrabandininkų automobilius. Vieną iš automobilių sulaikius Leipalingyje, ant galinės sėdynės rastas sužeistasis, jis vėliau mirė ligoninėje.