Lietuvos policijos kapelionas kunigas Algirdas Toliatas „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ priminė Didžiosios savaitės reikšmę ir svarbiausias šios savaitės dienas:

„Didžiosios savaitės svarbiausios dienos – vadinamasis Didysis tridienis. Tai Didysis ketvirtadienis, penktadienis ir šeštadienis, kuris jau įžengia į Velykas.

Didysis ketvirtadienis – eucharistijos įsteigimo diena.

Didysis penktadienis – išdavystės diena.

Didysis šeštadienis – tai vadinamojo tuščiojo kapo diena.

Kodėl tos šventės yra tokios svarbios? Atrodytų, kad apie mirtį ir nugyventą gyvenimą turėtume galvoti tik gyvenimo pabaigoje. Bet visas gyvenimas sudarytas iš mirčių ir prisikėlimų. Tad krikščionys, švęsdami Velykas, pasiruošia pasitikti gyvenimiškas mirtis ir įžengti į prisikėlimą. Šios savaitės liturgija yra ypatinga. Vienas dalykas – ką patiriame protu, kitas – ką patiriame širdimi ir gyvenimu. Jeigu mes leistumės, dalyvautume, priimtume, išgirstume, labai tikėtina, kad mūsų širdys neliktų abejingos.

Didžiojo ketvirtadienio reikšmingiausias momentas – kojų plovimas. Tai labai svarbus bažnyčiai veiksmas. Tai raktas nuo įėjimo į eucharistijos slėpinį. Tai ne tik fizinis, o pirmiausia dvasinis veiksmas. Jis reiškia, kad nusileidžiama ten, kur žmogus labiausiai pažeidžiamas. Žmogus priimamas toks, koks jis yra. Tai įsiklausymas į žmogų, jo elgsenos priežastis, tai suvokimas, kur yra jo skausmas ir džiaugsmas“.

Nuo Didžiojo ketvirtadienio iki Didžiojo šeštadienio, kol tyli bažnyčių varpai, turėtų būti laikomasi griežto pasninko. Kunigas Algirdas sako, kad pasninkas tai nėra kažkas mums primesta, tai yra suteikiama galimybė:

„Kai esam sotūs ir patenkinti, mums nieko daugiau ir nereikia. Sėdim savo komforto zonoj ir abejingai žiūrim į pasaulį. Esam abejingi kažkur vykstančiam karui. Mums ir taip gerai. Mes bijom prarasti savo patogias pozicijas. Čia kalbama ne tik apie pasisotinimą maistu. Kai žmogus pilnas, viskuo sotus, jam nieko nebereikia. Taigi, pasninko prasmė – truputėlį neprivalgyti tam, kad būtume budresni, aktyvesni. Ir į tai pirmiausia reikia žiūrėti ne per nuodėmės prizmę – persivalgiau ar penktadienį suvalgiau mėsos... Tai tam tikra vidinė disciplina, kuri mus padaro laisvus. Pasninkas – tai ne uždėta našta, o galimybė, kuri išlaisvina pasirinkimą, taip pat ir santykyje su dievu. Pasninkas padeda nukreipti savo veiksmus ir mintis link dievo ir kito žmogaus“, – kalbėjo kunigas Algirdas Toliatas.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo nuo 6.05 val. iki 9.00 val.