Birželio 5 d. apie 12 val. 37 min. Vilniaus apskr. VPK Širvintų r. PK gavo pranešimą, kad Širvintų r., Viršuliškių k., pas moterį atvažiavo du vyrai su sidabrinės spalvos automobiliu ir siūlė pinigus (10 eurų) už tai, kad balsuotų už Darbo partiją. Priimtas pareiškimas, surinkta pirminė medžiaga.

Birželio 5 d. 20 val. 21 min. Vilniaus apskr. VPK Trakų r. PK gavo pranešimą, kad Trakų r., Rūdiškių k., po Rūdiškių, Aukštadvario apylinkes, vyras važinėja su automobiliu „Hyundai“ ir papirkinėja rinkėjus. Minėtose apylinkėse panašus automobilis nepastebėtas.

Birželio 5 d. 20 val. 10 min. Vilniaus apskr. VPK Širvintų r. PK gavo pranešimą, kad Širvintų r., po Šešuolėlių I k., važinėja baltos spalvos automobilis „Ford Transit“, iš kurio išlipa žmonės ir agituoja bei papirkinėja vietinius gyventojus, kad šie rinkimuose balsuotų už Ž. P. Minėtas automobilis niekur nepastebėtas.

Darbo partija: tai provokacija

Darbo partija tvirtina, kad tokie pranešimai yra provokacija.

„Paskambino žmogus, kuris pranešė, kad pas jį apsilankė nepažįstami asmenis, kurie siūlėsi nupirkti jo balsą ir sekmadienį nuvežti į rinkimų apylinkę, kad jis balsuotų už Darbo partiją. Apie šį atvejį buvo nedelsiant pranešta policijai, kuri nuvyko į įvykio vietą“, - penktadienį išplatintame pranešime sakė kandidatė į Širvintų mero postą „darbietė“ Živilė Pinskuvienė.

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis pabrėžia, kad partija netoleruos jokių rinkimų tvarkos ir įstatymų pažeidimų bei reikalaus atsakingumo ir sąžiningumo iš visų rinkimuose dalyvaujančių politikų.

Šią savaitę vykstančiuose rinkimuose į Trakų ir Širvintų savivaldybių tarybas, taip pat renkant naują Seimo narį Varėnos-Eišiškių apygardoje, savo valią per išankstinį balsavimą, specialiuose paštuose ir namuose jau pareiškė apie 5 tūkst. žmonių.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, penktadienį prasidėjusiame balsavime namuose balsavo 957 Trakų rajono, 411 Širvintų rajono ir 1701 Varėnos–Eišiškių rinkimų apygardos rinkėjas. Namuose balsuojama ir šeštadienį.

Pagal įstatymus, teisė balsuoti namuose suteikta tiktai neįgaliesiems, dėl ligos laikinai nedarbingiems ar 70 metų sukakusiems bei vyresniems rinkėjams.

Šie rinkimai vyks sekmadienį, birželio 7-ąją, bet rinkėjai balsuoti galėjo ir iš anksto - trečiadienį ir ketvirtadienį, savivaldybėje arba kurios nors apskrities centriniame pašte. Be to, trakiškiai ir širvintiškiai balsuoti turėjo galimybę ir vieni kitų savivaldybėje.

Birželio 3–4 dienomis iš anksto balsavo 507 Širvintų rajono, 514 Trakų rajono bei 544 Varėnos–Eišiškių rinkimų apygardos rinkėjai. Per kovą vykusius savivaldybių tarybų rinkimus iš anksto balsavo 583 Širvintų ir 1232 Trakų rajono rinkėjai. Per 2012 metų Seimo rinkimus Varėnos–Eišiškių rinkimų apygardoje šis rodiklis buvo labai panašus – 595 rinkėjai.

Penktadienį paskutinė balsavimo specialiuose paštuose diena. Balsuojama specialiai rinkimams sudarytuose paštuose: bausmės vykdymo vietose, areštinėse, ligoninėse, gydymo įstaigose (išskyrus poliklinikas), socialinės globos įstaigose.

Per tris dienas balsavo 90 Trakų, 74 Širvintų ir 118 Varėnos–Eišiškių apygardos rinkėjų. Iš 282 specialiuose paštuose balsavusių rinkėjų 39 – nuteistieji, šiuo metu atliekantys bausmę 16-oje šalies kalinimo įstaigų.

Pakartotinių rinkimų Trakų ir Šilutės rajonuose prireikė, kai Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pažeidimus pripažinusi šiurkščiais, VRK panaikino rinkimų šiose savivaldybėse rezultatus.

Nauji rinkimai į Seimą vienmandatėje Varėnos–Eišiškių rinkimų apygardoje organizuojami, nes čia per 2012 metų rinkimus nugalėjęs Algis Kašėta buvo išrinktas Varėnos rajono meru ir atsisakė Seimo nario mandato.