Kad išsiaiškintų, kokie paslaptingi ryšiai pastaruoju metu sieja Lietuvos Prezidentą Rolandą Paksą su gruzine aiškiarege L.Lolišvili, „Le Monde" į Vilnių buvo atsiuntęs net savo specialųjį korespondentą.

„Kas buvo ta moteris, kuri per naujo Prezidento R.Pakso inauguraciją Vilniaus arkikatedroje sėdėjo antrojoje eilėje? Ji nepriklauso nei šios Baltijos šalies politiniam elitui, nei diplomatiniam korpusui. Jai teko garbė būti pasodintai šalia kadenciją baigusio šalies Prezidento Valdo Adamkaus.

Tokį nepadorumą greitai pastebėjo visi susirinkusieji ir netruko pažinti aiškiaregę L.Lolišvili, kurią įsimylėjo naujasis Lietuvos vadovas. Tai vyko vasario 26 dieną. Nuo to laiko šis skandalas kelia daug triukšmo", - pirmajame dienraščio puslapyje savo rašinį pradėjo „Le Monde" specialusis korespondentas.

R.Paksas - ne pirmasis

Prancūzijos dienraštis pripažįsta, jog Lietuvos Prezidentas, žinoma, nėra pirmasis „pas burtininkę šviesos ir paguodos ieškąs šalies vadovas". Astrologių yra turėję ir Prancūzijos prezidentai.

„Bet retai pasitaikė tokių asmenybių, kurios, kaip R.Paksas, viešai pripažintų, kad šitokiu būdu gauti patarimai labai stipriai pakeitė jų gyvenimą", - teigia prancūzų žurnalistas.

Priminta ir liga, ir postai

„Šios iš Gruzijos kilusios, praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje į Vilnių atvykusios moters talentą R.Paksas galėjo išbandyti dar prieš visiškai netikėtą jo išrinkimą, kurį ši žiniuonė ir išpranašavo!" - su neslepiama ironija rašo „Le Monde".

„Susirgęs liga, kurios Lietuvos medikams nepavyko diagnozuoti, iš L.Lolišvili jis sužinojo, kad jo kasai reikia skubaus gydymo. Netrukus R.Paksas išvyko į Vieną ir buvo sėkmingai operuotas. Dar geriau - Prezidentas pripažino, jog savo šešėlinės patarėjos, tvirtinančios, kad ją veda „Dievo balsas", dėka jis ėmė tikėti!

Pagaliau tyliai šnekama, kad, norint patekti į kai kuriuos svarbius postus, geriau jau gauti šios moters, kurią žiniasklaida praminė „ponia Rasputina", apsauginius šarvus", - pašiepiamo tono ir toliau neslepia Prancūzijos laikraštis.

Patarėja įžvelgė manevrus

„Ji niekaip nedaro įtakos Prezidento sprendiniams", - atkerta Prancūzijos žurnalistui viena oficialių R.Pakso patarėjų Dalia Kutraitė-Giedraitienė. Šiame skandale patarėja įžvelgia manevrus, kuriais siekiama destabilizuoti šalies vadovą.

„Tuo tarpu Lena ant savo kritikų nepyksta: „Te Dievas jiems atleidžia, nes jie nežino, ką daro. Jei Lietuvai manęs nereikia, išvažiuosiu. Tačiau po mano išvykimo verksiu ne aš, verks jie", - su kreivos pašaipos gaida straipsnį baigia dienraštis.

Siekia pralinksminti skaitytojus

„Le Monde" rašinį išspausdino vadinamajame pirmojo puslapio pilve - pačiame jo centre, kur paprastai aštria ir įmantrumo nevengiančia plunksna aprašomos įvairios įdomios ir egzotiškos istorijos. Šių rašinių paskirtis - patraukti skaitytoją ironija, sarkazmu, o kartais - paprasčiausiai jam pakelti nuotaiką.