500 metrų. Tik tiek jo butą skyrė nuo to, kuriame trečiadienio paryčiais buvo apsupti įtariamieji teroristinių aktų Paryžiuje virtinės organizavimu.

DELFI primena, kad tądien buvo vykdomas reidas ir antiteroristinė operacija – keli įtariamieji buvo užsibarikadavę viename bute Paryžiaus šiauriniame rajone. Operacijos metu nuolat aidėjo šūviai, sprogimai virš teritorijos skraidė sraigtasparniai. Į antiteroristinės operacijos vietą buvo atsiųsti kariai. Galiausiai buvo suimti septyni žmonės. Viena bute buvusi moteris susisprogdino, su ja buvęs vyras mirė nuo granatos.

Visą tai A. Guillemoles stebėjo gyvai.

Liko dirbti tiesiai iš įvykio vietos

„Gatvė užblokuota, aidi šūvių garsai, visur pilna policijos pareigūnų“, – tokiomis žiniomis su DELFI jis pasidalino dar trečiadienį.

Ketvirtadienį laiko pokalbiui su DELFI žurnalistas atrado daugiau, nors, pripažino, situacija Paryžiuje vis dar labai įtempta.

„Kai išgirdau sprogimą, iš karto puoliau internete tikrinti, kas vyksta. „Twitter“ tinkle perskaičiau, kad vykdoma antiteroristinė operacija. Ėmiau ieškoti daugiau detalių: keliai užtverti, metro nevažiuoja. Pirmoji mano mintis: „Kaip nuvyksiu į darbą?“. Tik pokalbis su redaktoriumi sudėliojo viską į vietas – likau ir rašiau tiesiai iš įvykio vietos“, – vis dar neslėpdamas jaudulio pasakojo žurnalistas.

Gyvena 30 metų – rajonas radikaliai keičiasi

Sant Denis rajone, kuriame ir slėpėsi įtariamieji teroristai, jis gyvena nuo dešimties metų. Taigi – daugiau nei trisdešimtmetį.

„Tai rajonas Paryžiaus priemiestyje, kuriame gyvena labai etniškai mišri bendruomenė. Paprastai pasakius – daugybė užsieniečių. Anksčiau dažniausiai čia vyravo rami ir tolerantiška atmosfera, tačiau fundamentalūs musulmonai keičia rajono veidą. Jie vis dažniau matyti viešumoje“, – sakė jis.

Pasak A. Guillemoles, tradicinių musulmonų rajone visuomet būdavo nemažai, tačiau nerimą kelia ne jie, o prisistatantys naujojo islamo šalininkais.

„Tai grupė jaunų žmonių, kurie nori keisti nusistovėjusias taisykles ir kurti savas. Jie – tikras iššūkis mūsų vertybėms“, – pripažino žurnalistas.

Socialinių problemų koncentracija – padidėjusi

Pasidomėjus, ar tiesa tai, kas rašoma internete, esą Sant Deni rajone konfliktai tarp policijos ir vietos jaunuolių – dažnas reiškinys, A. Guillemoles pripažino, kad tai yra tiesa. Maža to, panaši situacija vyrauja ir daugelyje šiaurinių Paryžiaus priemiesčių.

Anot jo, taip yra todėl, kad šiauriniame priemiestyje buvo sąlyginai daug papildomos erdvės, kurioje galėjo įsikurti ir musulmonai. Šios galimybės jie nepraleido.

„Šiaurės priemiesčio struktūra yra tokia – 10-15 miestų, tarp jų ir Sant Denis, kuriuose gyvena daug kitų šalių gyventojų. Kai susiduria skirtingų religijų, tradicijų ir pažiūrų žmonės, socialinių problemų koncentracija padidėja. Narkotikai, alkoholis, apiplėšimai, nedarbas, baisios padėties būstai – tai įprasta“, – pripažino pašnekovas.

Nuotaikos – vieningos: siunčiame džihadistus po velnių. Mes nebijome

Paklaustas, gal po pastarojo meto įvykių gyvenimas Sant Deni pasikeitė, jis tik šyptelėjo. A. Guillemoleso teigimu, problemos šiame rajone – tokios įsisenėjusios, kad joms įtakos padaryti vieno vakaro įvykiai tikrai negali.

„Gyvenimas Sant Deni – toks pat kaip ir anksčiau. Jokių pokyčių nepastebiu. Gal tik vienas – prie bažnyčios galima rasti šimtus žvakių“, – slogius įspūdžius perteikė jis.

Tiesa, nors atakos Paryžiuje pasėjo baimę visame pasaulyje, A. Guillemolesas patikino, kad prancūzai tikrai nelinkę drebinti kinkų.

Paryžius – toks pat kaip anksčiau. Ir, pamatysite, jis bus dar geresnis. Mes einame į priekį iškėlę galvas. Tai, ką turime, vertindami dar labiau, nes žinome, kaip tai tauru. Siunčiame džihadistus po velnių. Mes nebijome. Jokiu būdu“, – aiškino žurnalistas.

Nekaltina nieko

Keikti dėl įvykusio teroro akto jis nelinkęs nei politikų, nei saugumo struktūrų atstovų.

„Prezidentas nėra atsakingas už teroro aktus šalyje. Apsaugoti nuo to – policijos pareigūnų uždavinys. Be to, mūsų pareigūnai tikrai dirba pakankamai gerai. Jie rado butą, kuriame slėpėsi įtariamieji teroristai, praėjus vos trims dienoms po atakų!

Maža to, per pastaruosius mėnesius kelias teroristams buvo užkirstas daugybę kartų. Taip jau yra, kad apie sėkmingą jų darbą nesužinome, tačiau nesėkmingas nuskamba plačiai. Sutinku, penktadienį kraujo praliejimo nepavyko išvengti, tačiau turime pasididžiuoti, kaip dažnai liekame saugūs“, – pabrėžė jis.

Tenorėjo vandens ir vietos melstis

DELFI primena, kad buvo pranešta, kad butas Sant Deni rajone įtariamiems teroristams buvo išnuomotas. Vyras, išnuomojęs savo butą dviem žmonėms iš Belgijos, buvo sulaikytas. Jis teigė naujus nuomininkus priėmęs draugo prašymu.

„Vienas draugas paprašė, kad kelioms dienoms apgyvendinčiau porą jo draugų“, – vyras sakė naujienų agentūrai AFP.

„Pasakiau, kad ten nėra čiužinio, bet jis pasakė, kad „tai ne problema“ ir kad jie tenori, jog būtų vandens ir vietos melstis“, – sakė savo vardo nepanoręs viešinti vyras, kuriam policija tuojau po to uždėjo antrankius ir išsivedė.

AFP pašnekovas nurodė, kad jo draugo pažįstami atvyko iš Belgijos, kur, kaip sakė tyrėjai, gyveno keli iš Paryžiuje siautėjusių džihadistų.

„Manęs paprašė padaryti paslaugą – ir aš padariau paslaugą. Nežinojau, kad jie teroristai“, – aiškino vyras.

Šio vyro draugė, kuri taip pat buvo areštuota policijos, sakė AFP miegojusi tame bute praeitą savaitę ir pasakojo, kad tas būstas atrodė kaip „landynė“.

Du naujieji nuomininkai atvyko į jį „prieš dvi dienas“, – sakė ji.

Šturmavo ir bažnyčią

Šaltiniai teigė, kad butas Sant Deni priemiestyje buvo apsuptas atsekus įtariamųjų mobiliųjų telefonų informaciją. Įtariamieji ruošėsi atlikti „kažkokius veiksmus“, galimai surengti dar vieną teroro išpuolį.

Pasibaigus antiteroristinės operacijos svarbiausiam etapui – butų, kuriuose slėpėsi įtariami teroristai, šturmui, Paryžiaus prokuratūra paskelbė oficialų pranešimą dėl trečiadienio rytą vykdytų reidų, per kuriuos žuvo 2 žmonės – moteris savižudė sprogdintoja ir vyras, į kurį pataikė granata (anksčiau buvo pranešta, kad snaiperis) –, sulaikyti 7 žmonės, sužeisti 5 policininkai ir nukautas vienas policijos šuo. Operacija pradėta 4.20 val. (5.20 Lietuvos laiku), o svarbiausias jos etapas baigėsi prieš 12 val. (13 val. Lietuvos laiku).

Ramu Sant Deni dar nėra, policija šturmavo ir bažnyčią. Pasibaigus antiteroristinei operacijai pasirodė informacija, kad pareigūnai užkardė naujus galimus teroristinius išpuolius.