Ministras BNS sakė su ES užsienio politikos vadove Federica Mogherini aptaręs, kaip Europa galėtų reaguoti į Rusijos remiamų separatistų veiksmus, ir kalbėjo apie galimybę pirmadienį surengti neeilinį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Tuo tarpu Ukrainos naujienų agentūra UNIAN skelbia, kad ES ministrų susitikimą blokuoja Paryžius. Apie tai naujienų agentūrą esą informavo aukštas ES diplomatas, prašęs neatskleisti savo tapatybės.

„Konsultacijos tęsiasi, ir F. Mogherini daro viską, kad šis susitikimas įvyktų ateinantį pirmadienį. Tačiau Prancūzija blokuoja tokią įvykių eigą, motyvuodama tuo, kad ministras Laurentas Fabiusas negalės atvykti“, - teigė diplomatas.

Sekmadienį vakare paaiškėjo, kad bandymas pirmadienį skubiai surinkti ES užsienio reikalų ministrus žlugo. Susitikimas bus rengiamas gerokai vėliau, nei pageudavo tiek L. Linkevičius, tiek daugelis kitų diplomatijos vadovų.

ES šalių užsienio reikalų ministrai neeiliniame susirinkime dėl padėties Rytų Ukrainoje dalyvaus ketvirtadienį. Apie tai savo „Twitter“ paskyroje paskelbė ES užsienio politikos vadovė F. Mogherini. „Kviečiu neeilinį Užsienio reikalų tarybos posėdį dėl Ukrainos ir Mariupolio kitą ketvirtadienį“, – rašė F. Mogherini

Surengti neeilinį ES Tarybos ir Europos Parlamento užsienio reikalų komiteto posėdžio susirinkimą Briuselį ragino Ukrainos ambasadorius ES Konstantinas Jelisejevas. Diplomatas kvietė suvienyti tarptautinės bendruomenės jėgas, kad teroras Ukrainoje liautųsi.

L. Linkevičius: Rusijos aktyvumas didėja

Su NATO pajėgų vyriausiuoju vadu JAV generolu Philipu Breedlove'u L. Linkevičius kalbėjosi apie suaktyvėjusius Rusijos karių ir Maskvos remiamų separatistų veiksmus Rytų Ukrainoje.

„Karių buvimas Luhansko ir Donecko regione, ne tik ties Mariupioliu, bet ir kitur, yra tikrai padidėjęs. Vykdoma karinė akcija neįmanoma be labai sudėtingos karinės technikos, kuri yra teikiama iš Rusijos kariuomenės“, - BNS sakė ministras.

Šie pokalbiai telefonu įvyko po to, kai šeštadienį per raketų smūgį Ukrainos vyriausybės kontroliuojamame Mariupolio uostamiestyje žuvo 30 žmonių.

JAV pažadėjo didinti spaudimą Rusijai, o ES pareigūnai svarsto galimybę sušaukti neeilinį ministrų posėdį. Pasak L.Linkevičiaus, dėl Ukrainos pirmadienį gali būti šaukiamas ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis.