Keičiami ne tik laipsnių pavadinimai ir žymėjimai, bet ir jų sistema. Iki reformos ne karininkų laipsniai buvo skirstomi į kareivių (jūreivių), seržantų (viršilų) ir puskarininkių. Atsižvelgus į tai, kad sąvokų "seržantas" ir "puskarininkis" reikšmė iš principo yra ta pati, nuspręsta ne karininkų laipsnius skirstyti į dvi kategorijas: kareivių (jūreivių) ir puskarininkių. Bendras ne karininkų laipsnių skaičius po reformos išliks toks pat, koks yra šiuo metu.

Ypač svarbus reformos pakeitimas - atskiriamos karjeros karių ir karių specialistų kategorijos ir įvedami karių specialistų laipsniai - seržanto specialisto, vyresniojo seržanto specialisto, štabo seržanto specialisto (Karinėse jūrų pajėgose - štabo laivūno specialisto).

Toks išskyrimas, anot Krašto apsaugos ministerijos, leis į kariuomenę pritraukti aukštos kvalifikacijos specialistus, kuriems nebereikės tarnybos kariuomenėje pradėti nuo žemiausio karinio rango.

Kariu specialistu galės tapti asmuo, turintis ne žemesnį kaip aukštąjį neuniversitetinį išsilavinimą ir specialybę, būtiną pareigoms vykdyti. Po būtinųjų karinių mokymų šiam asmeniui bus suteikiamas seržanto specialisto karinis laipsnis su galimybe kilti iki štabo seržanto specialisto.

Po reformos padaugės karių eilinių laipsnių - šalia eilinio įvedamas jaunesniojo eilinio ir vyresniojo eilinio laipsniai.

Grandinio laipsnis išliks, tačiau jis bus priskirtas prie vadų laipsnių ir iš kareivių kategorijos yra perkeliamas į puskarininkių. Puskarininkių kategoriją taip pat sudarys seržanto, vyresniojo seržanto, štabo seržanto (štabo laivūno), viršilos (laivūno) ir seržanto majoro (vyresniojo laivūno) laipsniai.

Jaunesniojo puskarininkio, puskarininkio ir vyresniojo puskarininkio laipsnių nebeliks, juos atitinkamai pakeis štabo seržanto, viršilos (laivūno) ir seržanto majoro (vyresniojo laivūno) laipsniai.

Nuo kitų metų taip pat pailgės kai kurių ne karininkų išleidimo į atsargą amžiaus riba. Taip pat šiek tiek keičiasi kai kurių laipsnių privalomas tarnybos laikas.

Kariuomenėje kariniai laipsniai žymi karių tarnybos patirtį ir kvalifikaciją, reguliuoja karių tarpusavio santykius.