Vienas pavojingiausių pasaulio narkotikų, kuris žmogų supančioja kur kas greičiau nei heroinas ar kokainas, Lietuvoje nėra naujiena. Tačiau pastarųjų metų statistika stebina. Vos per vienerius metus kone gyvu lavonu žmogų paverčiančiu stimuliantu gundosi vis daugiau asmenų.

Lietuvoje – dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas

Kartu su Latvija, Estija, Lenkija, Čekija ir Slovakija ataskaitoje minima Lietuva priskiriama prie tų, kuriose dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra metamfetaminas.

„ES narkotikų rinkoje galima įsigyti įvairių neteisėtų stimuliantų, ir pagal dažniausiai konfiskuojamą stimuliantą kiekvienas regionas skiriasi nuo kitų. Iš esmės tai atspindi pagrindinių stimuliantų gamybos vietų, taip pat jų patekimo į rinką taškų ir kontrabandos kelių vietą. Pavyzdžiui, daugelyje Vakarų ir Pietų Europos šalių dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra kokainas, ir tai visiškai atitinka vietoves, per kurias šis narkotikas patenka į Europą. Šiaurės ir Vidurio Europoje daugiausia konfiskuojama amfetaminų, pvz., Čekijoje, Slovakijoje, Latvijoje ir Lietuvoje dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra metamfetaminas. Rumunijoje ir Turkijoje dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra MDMA (amfetamino darinys, Lietuvoje dažniausiai žinomas pavadinimu „ekstazis“ ar „ratai“ – DELFI)“, – teigiama ES narkotikų stebėsenos agentūros ataskaitoje.

Įdomu ir tai, kad, tyrėjų teigimu, iš glaudžiai susijusių sintetinių stimuliantų amfetamino ir metamfetamino (neretai vadinama bendru pavadinimu „amfetaminai“) Europoje visada labiau paplitęs buvo amfetamintas, tačiau pastaraisiais metais daugėja pranešimų apie rinkoje prieinamą metamfetaminą.

Metamfetaminas

Užsiima ir gamyba

Lietuvos vardas ataskaitoje linksniuojamas ir kalbant apie šalis, kuriose metamfetaminas gaminamas. Pabrėžiama ir kad įprasta jį gaminti vartojimui vietos rinkai.

„Daugiausia amfetamino pagaminama Belgijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje ir Vokietijoje, šiek tiek mažiau – Baltijos šalyse <...>. Didelė Europoje pagaminamo metamfetamino dalis pagaminama Čekijoje ir aplink ją esančiose valstybėse. Šiek tiek metamfetamino pagaminama ir Nyderlanduose bei Lietuvoje, o Bulgarija pranešė, panaikinusi daugiau šio narkotikų laboratorijų“, – teikiama apžvalgoje.

Beje, išskiriama, kad Lietuvoje ir Bulgarijoje metamfetaminas gaminamas naudojant BMK (benzilmetilketoną), o Čekijoje ir aplink ją esančiose valstybėse šiuo tikslu naudojamas efedrinas ir pseudoefedrinas.

Tuo metu internete gausu informacijos, kad metamfetaminas gaminamas iš nesunkiai įsigyjamų cheminių medžiagų, tačiau įspėjama, kad jo gamybos procesas – labai pavojingas ir pavojų sukeliantis ne tik gamintojams, bet ir netoliese esantiems žmonėms.

Pripranta žaibiškai

„Metu“, „speedu“, „meth“, „ledu“ vadinamas metamfetaminas iš tiesų yra vienas populiariausių narkotikų pasaulyje. Ledo pavadinimą jis gavo dėl savo išvaizdos – šie narkotikai atrodo kaip smulkūs ir skaidrūs kristalai, tad panašūs į smulkintą ledą ar stiklą, rupią druską.

Pabrėžiama, kad metamfetaminas panašus į amfetaminą – esą kai kurie narkomanai neretai net neatskiria, ką vartoja.

Iš tiesų metamfetaminas daug stipresnis, ilgiau trunkančio poveikio, žalingesnis sveikatai ir išprovokuojantis itin greitą pripratimą. Priklausomybei nuo metamfetamino išsivysti pakanka visiškai mažų jo kiekių.

 Mafijos kronikos:  pirmasis aptiktas metamfetamino fabrikėlis Kaune

Pradėti vartoti kaip vaistai

Dar prieš kelerius metus tas pats centras apžvelgė ir probleminį amfetamino ir metamfetamino vartojimą. Pasirodo, kaip ir nemaža dalis narkotikų, amfetaminai pradėti vartoti kaip vaistai.

Itin plisti jie pradėjo nuo XX a. ketvirtojo dešimtmečio, o dar po trijų dešimtmečių pastebėtas jų gamybos augimas tuometėje Čekoslovakijoje ir pomėgis vartoti juos pasilinksminimo tikslais.

Metamfetaminas stimuliuoja centrinę nervų sistemą ir yra vartojamas siekiant pakilios nuotaikos. Tikinama, kad vartojant metamfetaminą gali būti išprovokuojamas ir nevaržomas socialinis, seksualinis elgesys.

Ši būsena trunka 8-24 valandas.

Smegenyse – negrįžtami pokyčiai

Tačiau iš tiesų šį narkotiką vartojantys asmenys daro sau nepataisomą žalą. Smegenyse jis sukelia staigų ir didelį neuromediatoriaus dopamino išsiskyrimą. Narkotiką vartojant dažnai, sunaikinamos neuronų galūnėlės, kurios beveik negali regeneruoti, dėl to smegenyse sukeliami negrįžtami pokyčiai.

Be to, pakyla pavartojusio šio narkotiko žmogaus kūno temperatūra, jis gali pradėti stipriai prakaituoti ir viduriuoti. Narkotikas gali sukelti irzlumą, nerimą, drebulį. Vartojant metamfetaminą dažni širdies ir kraujagyslių bei smegenų kraujotakos sutrikimai, psichologinės ir psichinės problemos, psichozės, infekcinės ligos (kai jis vartojamas švirkščiant).

Dažnas reiškinys pavartojus metamfetamino – ir staigi mirtis.

Išvaizda pasikeičia drastiškai: pradeda irti gyvi

Žiniasklaidoje periodiškai skelbiamos ir nuotraukos, kaip atrodo metamfetamino pavartoję asmenys. Iš jų matyti, kad vos per kelis mėnesius asmuo gali pasikeisti kone neatpažįstamai.

Nekalbant apie vidinius pokyčius organizme, šio narkotiko žada atsispindi ir išvaizdoje. Žmogus pradeda irti gyvas.

Jo odą išberia spuogais, atsiranda opos. Kadangi narkotikas slopina apetitą, ilgainiui metamfetaminą vartojantys kone atpranta valgyti, tad kūnas ima vartoti ne tik riebalinį, bet ir raumeninį audinį – veidai tampa sulysę, akys įkrenta, skruostai įdumba. Ištirpinamas dantų emalis, susitraukia kraujagyslės.

Iššūkis medikams: vadina pavojingiausiu rinkoje esančiu narkotiku

„Matyt, „ledas“ pajėgus itin greitai įsibrauti į cheminius smegenų procesus, – mopo.de sakė Vokietijos psichiatrų asociacijos pirmininkė Christa Roth-Sackenheim. – Mes manome, kad tai pavojingiausias šiuo metu rinkoje esantis narkotikas“.

Neįtikėtina, tačiau pirmą kartą kvaišalus išbandyti pasiryžusiam žmogui gali pakakti menkutės vienos dešimtosios gramo šio narkotiko dozės priklausomybei išsivystyti.

„Labai dažnai matome, kaip „ledo“ tipo sintetinius narkotikus vartojančių žmonių asmenybė žlunga“, – įspėja Ch. Roth-Sackenheim.

Psichiatrės teigimu, kokainą ir heroiną vartojantys narkomanai, palyginti, ne taip greitai netenka savo asmenybės. Dažnai jie gali ir toliau tęsti savo darbą. Kadangi „ledą“ vartojančių narkomanų organizmai iškart į tai sureaguoja, jie netenka atsparumo infekcijoms, greitai apsileidžia. Kitaip tariant, šis nebrangiai pagaminamas narkotikas kelia didžiulį pavojų gyvybei.

Be to, ir gydymas – labai sunkus. Atpratinti žmones nuo šio narkotiko – tikras iššūkis medicinai, mat panašių narkotinių medžiagų poveikio smegenims mechanizmas dažnai yra neaiškus.

Dalis narkotikų iš Lietuvos – į pataisos namus, kita dalis – į Norvegiją

Tuo metu Lietuvoje ne kartą pranešta apie ne vieną išaiškintą narkotikų gamybos laboratoriją. Bene paskutinis toks pranešimas buvo paskelbtas prieš kiek daugiau nei pusmetį.

Laboratorija veikė miške, slėptuvė buvo užmaskuota atokioje vietoje Ukmergės ir Anykščių rajono ribose. Pareigūnų duomenimis, šioje narkotikų gamybos laboratorijoje per 8 valandas galima būdavo pagaminama iki 5 kilogramų geros kokybės metamfetamino (80-90 proc.). Apie tai paskelbė Policijos departamentas.

„Paimta daugiau kaip 11 kilogramų metamfetamino, kurio mažmeninė kaina „gatvėje“ siekia apie 100 tūkst. eurų, apie 5,5 kilogramo kanapių ir jų dalių, jų mažmeninė rinkos kaina – apie 65 tūkst. eurų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos platintos ne tik Vilniuje ir Kaune, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Dalis narkotinių medžiagų patekdavo į Marijampolės pataisos namus, labai dideli kiekiai narkotinių medžiagų kontrabandos keliu buvo išvežami ir į Norvegiją“, – teigiama jų pranešime.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis tuomet per spaudos konferenciją Vilniuje ketvirtadienį sakė, kad iš viso per operaciją sulaikyti 27 įtariamieji, 14 iš jų laikomi suimti. Jiems pateikti įtarimai dėl narkotikų gamybos, neteisėto disponavimo ginklais.

Metamfetamino gamybos įranga ir žaliava

Gamina ir „virtuvėlėse“

Europoje metamfetaminas neteisėtai tiekiamas įvairiu mastu – nuo mažų vietos masto „virtuvinių laboratorijų“ iki ribotos neteisėtos tarptautinės prekybos pagal pasaulinius standartus, o jo gamyba sutelkta dviejuose regionuose, t. y. Vidurio Europoje (ypač Čekijoje) ir Baltijos jūros regione.

Nors kristalinis metamfetaminas ir jo rūkymas vis labiau plinta daugelyje pasaulio šalių, Europoje metamfetaminas prieinamas beveik išimtinai miltelių pavidalo, todėl pagal išvaizdą ir poveikį yra beveik neatskiriamas nuo amfetamino.

Naujausi Šiaurės Europos šalių duomenys rodo, kad kai kurių Skandinavijos ir Baltijos šalių rinkose amfetaminą vis dažniau galėjo pakeisti metamfetaminas.

Glaudžiai siejama su tam tikrais muzikos žanrais

Atlikus gyventojų ir moksleivių apklausas paaiškėjo, kad šis narkotikas paplitęs tarp jaunesnio amžiaus žmonių. Akcentuojama, kad amfetamino vartojimo atvejų nustatyta pasilinksminimo vietose.

„Ypač šokių muzikos renginiuose, kur, panašu, narkotiko vartojimas glaudžiau siejamas su tam tikrais muzikos žanrais. Tokiose vietose amfetaminų vartojimo nors kartą gyvenime paplitimas tarp jaunų žmonių svyruoja: kai kuriais tyrimais nustatytas 30–70 proc. lygis Čekijoje, Vengrijoje, Slovakijoje ir Jungtinėje Karalystėje“, – rašoma minėtos ataskaitos santraukoje.

Tuo metu Lietuvos žiniasklaidoje buvo pasirodę žinių apie metamfetamino paplitimą mokymosi įstaigose – patikrinimo metu rasta šios medžiagos pėdsakų.

Per metus ES narėse konfiskavo 7,1 tonos amfetamino ir 0,5 metamfetamino

2014 m. ES valstybės narės pranešė apie 36 tūkst. amfetamino konfiskavimo atvejų – konfiskuota 7,1 tonos šio narkotiko. Apskritai nuo 2002 m. Europos Sąjungoje konfiskuojama vis daugiau amfetamino.

Metamfetamino konfiskavimo atvejų užfiksuojama gerokai mažiau – 2014 m. tai buvo maždaug penktadalis visų amfetaminų konfiskavimo atvejų; tais metais Europos Sąjungoje pranešta apie 7, 6 tūkst. amfetaminų konfiskavimo atvejų, konfiskuota 0,5 tonos šių narkotikų. Nuo 2002 m. stebimos tiek metamfetamino konfiskavimo atvejų, tiek konfiskuojamo jo kiekio didėjimo tendencijos.

Beje, paprastai vidutinis nurodomas metamfetamino mėginių grynumas yra didesnis nei amfetamino.

Metamfetamino atmaina - ledas, kristalas

Dažniausiai vartojanti grupė – nuo 15 iki 34-erių

Apytikriai apskaičiuota, kad per paskutinius 12 mėnesių amfetaminus vartojo 1,3 mln. (1,0 proc.) jaunų suaugusiųjų (15–34 metų), o naujausiais duomenimis pagrįsti nacionaliniai vartojimo paplitimo įverčiai svyruoja nuo 0,1 iki 2,9 proc.

Kalbant apie kelias šalis, kuriose galima atlikti ilgesnio laikotarpio statistiškai reikšmingų tendencijų analizę, nuo 2000 m. tiek Ispanijoje, tiek Jungtinėje Karalystėje šių narkotikų vartojimo paplitimas mažėja. Priešingai – Suomijoje. Amfetaminų vartojimo paplitimas per tą patį laikotarpį nuosekliai didėjo, ir šiuo metu šioje šalyje fiksuojamas vienas didžiausių Europoje jų vartojimo lygių.