Nors kol kas dar nėra aišku, kokiomis medžiagomis mergina tiksliai apsinuodijo, jos draugai spėja, kad kalti gali būti narkotikai. Jie teigia, kad kai rado merginą, ji su savimi turėjo ir neaiškios kilmės skysčio.

Ši tragedija atskleidė tikrąją situaciją Lietuvoje vykstančiuose festivaliuose. Nors festivalio „Sūpynės“ organizatoriai tikina pasisakantys už natūralų domėjimąsi muzika be jokių papildomų priemonių, dalyvavę jame asmenys DELFI pasakojo, kad pavojus slypėjo už kiekvieno kampo.

Tai patvirtina ir medikai bei policininkai – dėl apsinuodijimo narkotinėmis medžiagomis ir alkoholiu festivalio metu buvo gauta ir daugiau pranešimų.

Komoje esančios merginos draugė: neatrodė iš tų, kuri vartotų narkotikus

Į DELFI kreipėsi ir šiuo metu komoje esančios merginos draugė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Ji tikina patyrusi šoką, kai sužinojo, kad nutiko jos pažįstamai.

„Nebuvome artimos draugės, bet kartkartėmis pabendraudavome ir ji tikrai neatrodė iš tų, kurios vartotų narkotikus, nors, aišku, ant veido tai neparašyta. Visad aktyvi, linksma, protinga, komunikabili, visad su tiek energijos, kad stebėčiausi, jei jai reiktų kažkokių stimuliuojančių papildomų medžiagų. Tačiau žmonės, kurie ją supo, daugiausiai yra iš pramogų, žiniasklaidos pasaulio, o ten yra ir tokių, kurie galėjo įtraukti į šį liūną, pasiūlyti pabandyti“, – svarstė mergina.

Ji pripažino pati „Sūpynių“ festivalyje nedalyvavusi, nes yra kitokios muzikos gerbėja, tačiau pastebėjusi, kad narkotinės medžiagos paplitusios visuose, ypač elektroninės muzikos festivaliuose.

Auksinis jaunimas linksminasi kitaip

Mergina pasakojo tikrai žinanti, kad narkotikus vartoja ir vienas žinomas didžėjus, kuris dažnai groja festivaliuose.

„Ir tai jau net ne kalbos ir ne gandai. Teko bendrame pažįstamų rate susidurti su tokiu jų elgesiu. Matosi, kai žmogus apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų. Ypač tam tikrų. Nekalbu apie marihuaną – čia dar nerimta, palyginti su tuo, kokią chemiją jaunimas kiša į save šiais laikais“, – patikino mergina.

Anot jos, jei festivaliuose būtų įprasta tikrinti žmones, ar jie neturi narkotikų, nustebtų ne tik jų organizatoriai, bet ir policininkai bei medikai.

Kaip aš kartais sakau – „auksinio“ jaunimėlio kitokios linksmybės. Čia jau mada, prisitaikymas prie daugelio, prie draugų, noras būti kietu. Čia jau nebeeksperimentavimas – „pabandysiu kartą ar 2, kas tai yra“. Kalbu apie pastovų, nuolatinį vartojimą ir nemokėjimą be to linksmintis. Aš irgi turiu keletą pažįstamų, kurie vartoja per festivalius, vakarėlius, bet ne man teisti ar mokyti, kai žmogus suaugęs ir net ne 18 metų, o kokių 25-35 m., juk turi mąstyti savo galva, galvoti apie galimas pasekmes ir negali paliepti, įsakyti to nedaryti, o tik paklausti: „Ar tau tikrai to reikia?“ ir „Kam?“. Žmonės patys renkasi, ar jie to nori ar nenori“, – mano mergina.

Apsauginis: rūkykite ir vartokite, ką norite, bet ne alkoholį

Festivalyje dalyvavęs Lukas DELFI sakė pašiurpęs šiemet festivalyje galiojusia tvarka. Esą buvo griežtai žiūrima, kad jo dalyviai neįsineštų alkoholio, tačiau užmerkiamos akys prieš narkotines priemones.

„Esu dalyvavęs ne viename festivalyje, manęs niekuomet neklausdavo, ar turiu narkotinių medžiagų ir panašiai, tačiau į kai kurių festivalių teritoriją negalima įsinešti alkoholio. Šiemet „Sūpynių“ festivalyje buvo labai griežtai tikrinama, ar jo dalyviai neturi alkoholio. Buvo iškratomos kuprinės, rankinės, tikrinamos bagažinės, net po mašinos kapotu žiūrima. Net nežinojau, tačiau pas mano draugus rado pora butelių sidro, juos pasisavino. Tai pamatęs vienas festivalio lankytojų apsauginių paklausė: „Tai čia tik alkoholio, ar ir nieko kito negalima?“. Apsauginis jam atsakė, kad rūkyti ir vartoti galima, ką nori, bet alkoholio įsivežti neleido nė lašo“, – tokiu elgesiu stebėjosi vaikinas.

Šiame festivalyje jis dalyvavo jau antrus metus iš eilės, tačiau tikina pernai nematęs tiek daug nuo nežinia ko apsvaigusių žmonių.

„Manau, šiemet narkotikai buvo visiškai toleruojami. Jei bent jau festivalio apsauga ir organizatoriai pasakytų, kad netoleruoja narkotikų, galbūt kiti bijotų jų įsivežti, gal jų bent mažiau būtų festivalio zonoje, nes dabar, kai nėra jokios kontrolės, visi viską maišo, vartoja ir būna tokie atvejai, koks nutiko“, – tikino Lukas.

Trūko policijos indėlio

Jis įsitikinęs – savo funkcijos festivalio metu neatliko ir policija. Jis pripažįsta, kad nors žmonės visuomet randa būdų, kaip apeiti ir draudžiamus dalykus, mano, kad policijos pareigūnai padėtų tokių atvejų mastą apriboti.

„Esu dalyvavęs kituose Lietuvoje ir užsienyje vykstančiuose festivaliuose. Visų pirma, išvažiuojant iš festivalio, prie pagrindinio kelio, dažniausiai stovi policijos pareigūnai, tikrina festivalio dalyvių blaivumą. Žmonės tai žino, vis tiek bent šiek tiek bijo, todėl elgiasi atsargiau. Šiame festivalyje nebuvo visiškai jokios policijos priežiūros“, – stebėjosi vaikinas.

Anot jo, jei būtų norėjęs, narkotinių medžiagų festivalio teritorijoje būtų gavęs per kelias minutes. Luko teigimu, tai – labai blogai.

„Suprantu, kad tie žmonės kaifavo, jiems viskas buvo gerai, bet man buvo „neskanu“. Tai yra nelegalu, bet vyksta, policijos nėra, dar organizatoriai užmerkia akis, nuolat jaučiau, kad tam tikros situacijos – ant tragedijos ribos“, – stebėjosi vaikinas.

Festivalis patiko, važiuos ir toliau

Tačiau vilnietė Akvilė, festivalyje „Sūpynės“ viešėjusi jau 7 kartą, patikino, kad festivalio atmosfera nebuvo tokia jau baisi, kaip bandoma parodyti.

„Kiekviename festivalyje atsiranda apsivartojusių žmonių, jei nori juos pastebėti, pastebėsi visuomet. Aš pati į šį festivalį važiuoju paatostogauti, pailsėti ir apie tokias situacijas nesu girdėjusi. Gal aš – žiopla, nežinau, bet man šis festivalis – vienas šauniausių ir geriausiai organizuotų“, – tikino mergina.

Anot Akvilės, jai labai gaila dėl nutikusio įvykio, tačiau, jos manymu, nėra teisinga kad festivalis dabar nuskambės kaip nelaimingų nutikimų arba narkotikų platinimo vieta.

„Tai tikrai nėra festivalio organizatorių tikslas, net nemačiau, kad būtų pardavinėjami narkotikai. Festivalyje buvo visokių žmonių, todėl dėl tokių nutikimų tikrai negalima kaltinti jo organizatorių“, – sakė mergina.

Merginos smegenys apmirė

DELFI primena, kad l.e.p. Švenčionių rajono ligoninės direktorė Alena Gilienė DELFI anksčiau patvirtino, kad į ligoninę atvežta mergina buvo labai sunkios būklės. Oficiali diagnozė – neaiškios kilmės apsinuodijimas.

„Jos širdis buvo sustojusi, ji buvo gaivinta. Praktiškai, be vilčių. Panašu, kad ji jau nebeturi ryšio su pasauliu, į aplinką nereaguoja“, – apgailestavo medikė.

Pirmadienį mergina perkelta ir šiuo metu gydoma Vilniaus universitetinėje ligoninėje.

Sulaukė ir daugiau pacientų

A. Gilienė patvirtino, kad praėjusį savaitgalį sulaukė 4 apsinuodijusių pacientų. Vienas jų apsinuodijo alkoholiu ir amfetaminu, kiti – alkoholiu.

Savo ruožtu Vilniaus greitosios medicinos pagalbos operatyvinių padalinių vadovas Igoris Lukaševas sakė, kad greitoji pagalba į festivalio zoną buvo kviesta 6 kartus.

„Mes nerašome diagnozių, tačiau pagrindinės iškvietimų priežastys – apsinuodijimas, įtariama, alkoholiu ir narkotinėmis medžiagomis. Amžius – nuo 21 iki 25 metų, vyrai ir moterys“, – pasakojo jis.

Pasak I. Lukaševo, panašios problemos kyla ir iškvietimai gaunami iš visų festivalių.

Festivaliai vyksta kasmet, kasmet ir tokios problemos. Mes tik nuo gegužės mėnesio prisijungėme Švenčionių rajoną, taigi tai pirmas festivalis „Sūpynės“, bet tokių atvejų būna visur. Kaip pasakoja brigados, situacija tokia pati, kaip ir visuose renginiuose, kur būna vartojamas alkoholis. Narkotinės medžiagos irgi visur dabar yra, nepasakyčiau, kad šis festivalis – išskirtinis“, – aiškino jis.

Pasisako prieš svaiginančias priemones

Festivalio atstovė „Sūpynės“ atstovė Juliana Špundova DELFI patikino, kad, jos žiniomis, buvo keli atvejai, kai asmenys buvo išvežti į ligoninę.

„Tačiau organizatoriai, gerbdami savo lankytojus, negali teikti komentarų, susijusių su privačių asmenų sveikata ar pan., nes tai būtų mažų mažiausiai nekorektiška. Viso festivalio metu buvo užtikrinama profesionali medicininė pagalba dalyvaujant stacionariai greitajai arba esant sunkiems atvejams iškviečiant medikus iš Švenčionių rajono“, – aiškino ji.

J. Špundova patikino, kad festivalio „Sūpynės“ organizatoriai visomis įmanomomis priemonėmis ir savo elgesiu pasisako už natūralų domėjimąsi muzika, o ne svaiginančių priemonių vartojimą, nes tai daro žalą ir sukelia nesusipratimus.

„Ir tai buvo komunikuojama labai aiškiai ir plačiai – festivalio taisyklėse anglų ir lietuvių kalba, prie įvažiavimo į festivalį, perkant bilietus ir t.t. Į festivalį yra/buvo draudžiama įsivežti alkoholį ir nelegalias svaiginančias priemones“, – aiškino ji.

Nebuvo jokių priekaištų

Pasak J. Špundovos, festivalis „Sūpynės“ taip pat garsėja kaip griežčiausias patikras atliekantis renginys, visi iki vieno netinkamai besielgiantys asmenys buvo nedelsiant šalinami iš festivalio teritorijos.

„Nekalbant apie tai, kad tiek prieš, tiek viso festivalio metu, organizatoriai nuolat palaikė ryšį ir glaudžiai bendradarbiavo su visomis atsakingomis institucijomis, tarp jų – ir policija, siekiant užtikrinti tvarką ir festivalio lankytojų saugumą ir gerą nuotaiką.

Tarnybos, su kuriomis yra bendradarbiaujama, festivalio organizatoriams neturėjo jokių priekaištų ir neteigė, kad kažko trūksta užtikrinant lankytojų saugumą. Kitaip tariant, tvarkos užtikrinimui ir organizacijai festivalis taiko aukščiausius žinomus standartus“, – sakė ji.

Policija gavo pranešimus apie du jaunuolius

Kaip praneša policijos atstovai, 26-osios naktį Švenčionių medikai pareigūnus informavo apie du festivalyje per daug įsilinksminusius jaunuolius.

Vienas jų, M. P., gimęs 1994 m., atvežtas apie 2 val. nakties. Tačiau vaikinas spruko iš priimamojo, kol jo niekas nepatikrino. Kone po trijų valandų jį pričiupo policijos pareigūnai. Vaikinas sulaikytas gatvėje, o patikrinimo metu pas jį rasta, įtariama, narkotinių medžiagų „suktinukės“.

Antroji medikų ir policijos „klientė“– mergina. Dėl jos būklės tarp pačių festivalio dalyvių kilo panika, nes buvo pranešta, kad V. U., gimusi 1994 m., girta ir perdozavo narkotikų. Atskubėję medikai surado merginą. Ji buvo blaivi. Tiesa, narkotikų iš tiesų vartojo, tačiau ne tiek, kad būtų praradusi sąmonę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (899)