Kaip elgtis su suniokotu monumentu — išsiskyrė valdžios atstovų nuomonės. Savivaldybė dar vakar teigė, kad net nesvarstys lentos atkūrimo, į tai sureagavo kai kurie Seimo nariai. O jau šiandien Vilniaus miestas meras Remigijus Šimašius pakeitė nuomonę – lenta, anot jo, bus atstatyta.

„DELFI diena“ laidoje – pokalbis su Vilniaus miesto meru Remigijumi Šimašiumi ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariu Audroniumi Ažubaliu.

Tikina, kad dokumentai – ne klastotė

„Nuomonė nepasikeitė, o atsirado naujų detalių. Aš tikrai labai noriu paprašyti visų nepiktnaudžiauti šiais įrašais. Siūlyčiau tiesiog nedaryti tam žmogui reklamos ir neminėti jo vardo. Jis apgailėtinas vandalas, norėjo sukelti ažiotažą, norėjo, kad mes diskutuotume tema, kuri yra labai jautri. Manyčiau, kad mums reikėtų elgtis priešingai, nei buvo jo planas.

Jis tiesiog norėjo sukelti sumaištį. Man atrodo aktualu tai vertinti, kaip vandalizmą, vienintelė tema – kaip jis turės už visa tai atsakyti. Iki dabar nebuvo pavykę rasti kažkokių dokumentų, kad savivaldybė būtų finansavusi, nes elektroninių dokumentų tada dar nebuvo.

Su visuomenės pagalba pavyko pirmadienį vakare rasti tokius dokumentus, pasitikrinome ir aišku, kad tai tikrai nebuvo klastotė, toks dokumentas tikrai buvo. Natūralu, kad jeigu savivaldybė skyrė pinigų, tai galima pavadinti prisidėjimu. Akivaizdu, kad reikia atkurti padėtį iki vakar dienos, visai nesvarstant, ar gerai, kad ta lenta kabo, ar blogai. Mums svarbiausia, kad tas niekingas žmogus, kuris tai padarė sulauktų bausmės“, – laidoje sakė R. Šimašius.

Ragina užmiršti viešas abejones

Tuo tarpu A. Ažubalis tvirtino, kad didžiausia šių dienų bėda ta, kad nepasitikima teisėsaugos institucijų išvadomis. Anot jo, būtent todėl ir turime tokią situaciją, kai vienas žmogus pasielgia taip, kaip vakar buvo pasielgta su garbės lenta.

„Tai, kas suniokojama ir yra miesto dalis, turi būti atstatyta. Net jeigu nebūtų buvę rasti dokumentai, patvirtinantys, kad tą projektą vykdė savivaldybė, yra garbės reikalas tą lentą atstatyti. Tai, ką girdžiu iš mero, kad reikės grįžti prie sudėtingos diskusijos apie Noreiką, tai noriu pasakyti, kad viešas abejojimas, kad Lietuvos respublikos aukščiausiasis teismas, reabilitavęs šį kovotoją, dar daugiau – visai neseniai Vyriausiasis administracinis teismas taip pat patvirtino išvadas, teigdamas, kad visi kaltinimai – insinuacijos.

Kai mes abejojame, ignoruojame mūsų profesionalų nuomone, mes turime rezultatą, kai įvairūs psichopatai pasinaudoja tuo. Faktas, kad kai mes abejojame teisėsaugos institucijomis ir ekspertais, mes turime tokį rezultatą. Mūsų užsienio reikalų ministras tai daro viešai, tai koks turėtų būti Lietuvos vaizdas užsienyje. (…) Reikėtų vengti neapgalvotų pareiškimų“, – laidoje replikavo A. Ažubalis.

„Ką tiksliai darysime su lenta – dar sunku pasakyti. Gali būti, kad ją tiesiog reikėtų sulipinti ir tą pačią iš karto pakabinti“, – taip pat sakė R. Šimašius.

Nori, kad situacija nebūtų eskaluojama

R. Šimašius taip pat pabrėžė, kad tokioje situacijoje būtina semtis pavyzdžių iš brandžių valstybių ir nebeeskaluoti pirmadienio poelgio.

„Man atrodo, kad labai svarbu, jog mūsų tauta nebūtų įveliama į tokius knaisiojimus ir „blusinėjimus“. Esminis dalykas – neduoti preteksto manyti, kad tas veikėjas pasiekė tikslą. Reikia kuo greičiau atstatyti tą lentą, jau vykdomi technologiniai sprendimai, galvojama, kaip ją atstatyti. Jeigu kažkam kils noras diskutuoti, galime tai padaryti, kai nebebus to įvykio streso, reikia nepasiduoti tuo pretekstu.

Kai Breivikas išsitraukė šautuvą, visi žinojo, kokių dainų jis nemėgsta ir išėjo į gatves jas dainuodami. Naujojoje Zelandijoje irgi buvo susitarta, kad išpuolio kaltininko vardas nebus vartojamas“, – laidoje „DELFI diena“ sakė R. Šimašius.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI TV įraše.