Praėjusį penktadienį į pirmąjį posėdį susirinkusi neeiliniame Vyriausybės posėdyje sudaryta komisija pateikė pirmąsias rekomendacijas, kad nepasikartotų panašūs atvejai kaip „An2“ aviakatastrofos atveju.

Pasak komisijos pirmininko, Vyriausybės kanclerio Almino Mačiulio, veiksmų koordinavimo tarp institucijų vykdant panašius darbus trūksta. Esą paieškos ir gelbėjimų darbų vykdymo sistemoje yra daug atsakingų institucijų, tačiau paprašyta kitam komisijos posėdžiui pateikti konkrečius pasiūlymus, kaip tą bendradarbiavimą sustiprinti. Tiesa, kokio konkrečiai koordinavimo trūko, komisija nenustatė.

Taip pat, anot komisijos pirmininko, pasiūlyta pateikti teisės aktų pakeitimus dėl atitinkamos įrangos reikalavimų turėjimo sugriežtinimo lėktuvuose – avarinės vietos nustatymo švyturio privalomą turėjimą, peržiūrėti orlaivių saugos reikalavimus ir savininkų atsakomybę.

Į specialią komisiją, turėsiančią pateikti savo išvadas iki birželio 10 d., įtraukti Krašto apsaugos, Susisiekimo, Vidaus reikalų ir Užsienio reikalų ministerijos, Vilniaus Gedimino technikos universiteto A. Gustaičio aviacijos instituto atstovai. Prireikus, komisija galės pasitelkti nepriklausomų ekspertų, valstybės institucijų, įstaigų ir organizacijų atstovų.

Diskusija dėl aviacijos saugos kilo, kai lėktuvas „An-2“, kuriuo skrido du patyrę pilotai, virš Baltijos jūros dingo gegužės 16 d. Po kelių dienų orlaivis rastas Baltijos jūros dugne. Šiuo metu vykdomi jo apžiūros ir numatomi ištraukimo darbai. Per aviakatastrofą žuvo du patyrę pilotai.