Portugalijos žvalgybos kuopa rotacijos periodu kovinį rengimą vykdė kartu su Mechanizuotosios pėstininkų brigados (MPB) „Geležinis vilkas“ Žvalgybos kuopa, dalyvavo tarptautinėse pratybose „Ugninis griausmas“ ir „Kardo kirtis“, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Už visą logistinę karių ir technikos išvykimo operaciją iš Lietuvos į Portugaliją buvo atsakingi Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos padaliniai, kurie glaudžiai bendradarbiaudami su MPB „Geležinis vilkas“ ir kitais LK padaliniais bei civilinėmis institucijomis užtikrino sėkmingą išvykimo operaciją. Iš viso operacijos metu buvo perdislokuota apie 50 karinės technikos vienetų ir 13 jūrinių konteinerių su kroviniu.

„Ši logistinė karių išvykimo operacija, nors ir skyrėsi nuo kitų tokio tipo operacijų, buvo sėkminga. Pagrindinė sėkmės priežastis – atsakingas operacijos planavimas ir visų Lietuvos kariuomenės padalinių indėlis siekiant bendro tikslo. Pagrindiniai karybos principai – paprastumas, lankstumas ir bendradarbiavimas – privalo būti išlaikyti ir logistikoje. Tai raktas į sėkmę, vykdant ne tik puolimą ar gynybą, bet ir užtikrinant logistinę paramą“, – sako operacijos koordinatorius kapitonas Tomas Matulevičius.

Kadangi perdislokavimo iš Lietuvos į Portugaliją tarpiniu ir pagrindiniu punktu buvo pasirinktas Klaipėdos konteinerių terminalas, Portugalijos kariuomenė, vadovaudamasi savo nacionaliniais reikalavimais, nusprendė dezinfekuoti visą karinę techniką prieš kraunant ją į laivą. Tai įprasta tvarka, siekiant išvengti galimo ligų ar bakterijų parvežimo.

Visa valymo ir dezinfekavimo operacija buvo atlikta civilinėje įmonėje UAB „Vlantana“, kuri jau yra teikusi tokią pačią paslaugą Danijos kariniam kontingentui, Lietuvoje pratybose dalyvavusiam 2014 metais. Taikydama pačius aukščiausius kokybės standartus ši kompanija nuolat bendradarbiauja su Lietuvos kariuomene ir NATO sąjungininkais.

Perdislokavimo operacijoje kartu su kolegomis iš JAV krovinio transportavimą iš Ruklos į Klaipėdą vykdė kariai iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono, dislokuoto Marijampolėje. Tai buvo pirmas kartas, kai Lietuvos kariuomenės logistai vykdė bendrą krovinio transportavimą kartu su JAV kariais, siekdami ne tik sustiprinti tarpusavio bendradarbiavimą, bet ir patikrinti įrangos suderinamumą ir tarpusavio sąveiką vykdant bendras logistines operacijas.

Judėjimo kontrolės centras užtikrino sklandų sienos kirtimo ir muitinės procedūrų vykdymą, taip pat koordinavo technikos ir personalo judėjimo veiksmus tiek Klaipėdoje, tiek ir Karmėlavos oro uoste.

Karinė technika ir krovinys jūriniuose konteineriuose iš Klaipėdos buvo išgabenti liepos 28 d., o pagrindinė grupė Portugalijos karių išvyko per Kauno oro uostą trečiadienį.

Lietuvos kariuomenė glaudžiai bendradarbiauja su kitomis valstybinėmis institucijomis, siekdama užtikrinti operatyvų ir tinkamą NATO sąjungininkų karinių komponentų, skirtų dalyvauti karinio bendradarbiavimo renginiuose, perdislokavimą ir priimančiosios šalies paramos koordinavimą.

Nuo 2014 metų pavasario stiprinant NATO sutartas atgrasymo priemones Baltijos regione Lietuvoje buvo dislokuotos Vokietijos, JAV, Vengrijos, Danijos ir Portugalijos rotacinės pajėgos.