"Tikėtinas (derybų stabdymas - ELTA), kadangi po "darbiečių" susijungimo su vadinamaisiais leiboristais tapo aišku, kad šitos sąjungos su Tvarka ir teisingumu nebus, nes tiesiog Viktoras Uspaskichas pasiekė tikslą lengvesniu keliu - jam reikėjo kitos tapatybės partijai, jis tą tapatybę gavo. Šia prasme to buvo galima tikėtis", - naujienų agentūrai ELTA sakė V. Dumbliauskas.

Valdančiosios partijos Tvarka ir teisingumas valdyba trečiadienį nusprendė siūlyti partijos tarybai stabdyti derybas su valdžioje taip pat esančia Darbo partija dėl planuoto jungimosi.

Pasak politologo, dabar "tvarkiečių" vadovas Rolandas Paksas, siejęs dideles viltis su susijungimu su Darbo partija, politiniais dividendais, lieka prastesnėje padėtyje. MRU docento teigimu, iš pradžių interesą dėl jungimosi turėjo tiek R. Paksas, tiek V. Uspaskichas. Esą V. Uspaskichui reikėjo naujos tapatybės, o R. Paksui - galingesnės partijos, nes jo partija po truputį praranda populiarumą.

"Tai V. Uspaskichas pasiekė kitu keliu, daug lengvesniu, jis tiesiog sužaidė susijungdamas su savo įkurta kita partija. O R. Paksas tikėjosi, ir jis dabar šia prasme prastesnėje padėtyje, nes jo viltys buvo kitokios", - dėstė pašnekovas ir pridūrė, kad šios dvi partijos - vieno lyderio partijos.

Nors R. Paksas kategoriškai neteigia, kad nesijungti jau galutinis sprendimas, politikos apžvalgininkas mano priešingai.

"Manau, kad mažai tikėtina (atnaujinti derybas - ELTA), nes V. Uspaskichas pasiekė tai, ko norėjo, - įkūrė naują partiją, kuri nesusijusi su teisiamąja partija ir civiliškai tą dalyką sutvarkė, kaip sakoma, laimėjo šį ėjimą. Pats truputį pasitraukė į šalį, žmogiškai žiūrint, jis truputį pavargo", - įžvalgomis dalijosi V. Dumbliauskas.

Politologas pritarė R. Pakso nuomonei, kad per šią istoriją partija Tvarka ir teisingumas "išsigrynino" - tokie asmenys, kurie nepaklūsta lyderiui, šiuo atveju R. Paksui, partijoje nereikalingi.

"Ar jūs norėtumėte savo pulke turėti žmonių, kurie jums nepaklūsta? Aišku, geriau tegu jie išeina ir šia prasme R. Paksui, kaip lyderiui, galbūt geriau, kad liko tik ištikimieji. Dabar tas klausimas pakibo ore, bet, manau, kad Darbo ir Tvarkos ir teisingumo partijų susijungimo nebus. Tai tada tie, kurie nenorėjo jungtis, savotiškai liks teisūs. Jie matė, kad čia nieko rimto", - sakė docentas.

Skaičiuojama, kad dėl jungimosi su "darbiečiais" Tvarką ir teisingumą paliko kelios dešimtys "tvarkiečių".

Apskritai V. Dumbliauskas sakė abejojantis partijos Tvarka ir teisingumas jungimusi su kokiomis nors kitomis politinėmis jėgomis. Pasak politologo, Liberalų ir centro sąjunga yra labai smukusi ir vargu ar atgims, juo labiau, kad liberalų nišą užėmė Liberalų sąjūdis.

"Tvarkos ir teisingumo žmonės, manau, turėtų suprasti, kad su Liberalų ir centro sąjunga neverta jungtis. Nemanau, kad iš tokios sąjungos kažkas išeitų", - svarstė jis.

Be to, Tvarkos ir teisingumo partiją V. Dumbliauskas apibūdino kaip "specifinę, R. Pakso partiją". R. Paksas, paklaustas, ar neplanuojama paspartinti pokalbių dėl jungimosi su Liberalų ir centro sąjunga, atsakė aptakiai - kad "pagyvensime pamatysime", o partija esą nuolat sulaukianti pasiūlymų jungtis su kitomis partijomis.

"Kažkokio tokio visos partijos jungimosi nebus. R. Paksas pats norėjo susijungti su Darbo partija, juo labiau, jam V. Uspaskichas iš pradžių buvo pirmininko postą pažadėjęs. Tokių sąjungų jau dabar nebus, nėra su kuo jungtis. "Rinkoje" labai nedaug partijų, ir dabar parlamente esančios partijos vargu ar kuri nors norėtų jungtis su Tvarka ir teisingumu. Tai sunkiai tikėtina", - apibendrino MRU docentas, politologas V. Dumbliauskas.

Pagrindinės priežastys, dėl kurių sustabdytos Darbo ir Tvarkos ir teisingumo partijų derybos, - nepasiekti rezultatai, grafiko ir nuostatų nesilaikymas, nurodė R. Paksas.

Informacija apie dviejų politinių partijų - Darbo bei Tvarkos ir teisingumo - galimą jungimąsi viešojoje erdvėje pasirodė vasario 18-ąją.

Vasario 24-ąją įvyko abiejų partijų prezidiumų ir tarybų posėdžiai, per kuriuos pritarta jungimuisi.

Balandžio pabaigoje Darbo partija susijungė su Leiboristų partija. Balandį planuotas ir abiejų partijų jungiamasis kongresas, tačiau jo data nuolat buvo nukeliama.