„V. Landsbergis gali daryti pakankamai didelę įtaką net ir neužimdamas jokio posto. Jo šalininkai ar oponentai turi su tuo taikstytis, nes tai – figūra, kurios nepastumsi“, – tvirtina politologas Vytautas Dumbliauskas.

„Sunku prognozuoti, ar galėtų atskilti V. Landsbergio šalininkai. Manau, kad V. Landsbergis galėtų savo ir jų ambicijas nuraminti, nes supranta, kad tai susilpnintų konservatorių partiją“, –  mano politologė, Vilniaus universiteto (VU) docentė Lidija Šabajevaitė.

Panašiai mąsto ir kitas politologas, Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius Algis Krupavičius. Jo teigimu, tiek Andrius Kubilius, tiek V. Landsbergis, galvodami apie partijos ateitį, „ieškos būdų, kaip nuleisti garą ir sumažinti konfrontaciją viešojoje erdvėje.“ „Kitu atveju, bet koks skaldymas būtų pragaištingas TS-LKD ateičiai. Ji tik susilpnėtų ir nė viena pusė negalėtų švęsti pergalės, turėtume Pyro pergalės situaciją“, – aiškina politologas.

Politologė L. Šabajevaitė neatmeta galimo susipriešinimo tarp Andriaus Kubiliaus šalininkų, kaip labiau pragmatikų, ir V. Landsbergį palaikančių moralistų.

„Tą susipriešinimą buvo galima matyti, kai V. Landsbergis pagrindiniu priešininku laiko Rusiją, o pragmatikas sako, kad ši pozicija yra ne pati geriausia valstybei. Jei pažiūrėtume į V. Landsbergio šalininkų amžių, tai matytume garbaus amžiaus žmones, kurie jį palaiko. Todėl galima suprasti, kad norėtume labai gražios, nepriklausomos nuo Rusijos Lietuvos, bet realus gyvenimas yra truputėlį kitoks“, – sako L. Šabajevaitė.

Vis dėlto, VU docentės teigimu, nors moraliniai dalykai yra svarbūs, politikoje dažniau reikia diplomatijos. „Mažai tikėtina, kad atskiltų dalis partijos. Jai įkurti reikia bent 1000 žmonių, todėl sveikas protas turėtų nugalėti. O jei bus įvairios frakcijos pačioje partijoje, gal nebus labai blogai – tai priverčia vadovus pasitempti“, – įsitikinusi politologė.

A. Krupavičius tikina, kad dabartinei vadovybei, su A. Kubilium priešakyje, vertėtų išgirsti kritiką, bandyti į ją sureaguoti ir surasti sugyvenimo būdą. KTU profesorius neabejoja, kad į V. Landsbergio kritiką yra atsižvelgiama – tai įrodo ir įsteigtas TS-LKD garbės pirmininko postas, kurį užimti buvo pasiūlyta V. Landsbergiui.

„Akivaizdu, kad dalis partijos jį remia, už jį balsuoja. Žinoma, yra publika, kuri nutolo, sulaukė garbingo amžiaus, galėtų mažiau kištis. Tai akivaizdžiai matyti net iš A. Kubiliaus, kuris ne viskam pritaria. Kaip bebūtų, V. Landsbergio vieta partijoje yra neeilinė, neužimdamas jokio posto jis gali daryti pakankamai didelę įtaką. Jo šalininkai ar oponentai turi su tuo taikstytis, nes tai yra figūra, kurios nepastumsi“, – apibendrina politologas, Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas.