"LPKTS XX suvažiavimo delegatai yra susirūpinę ir pasipiktinę dėl nesiliaujančių Valdemaro Tomaševskio ir kitų LLRA vadovų įžūlių reikalavimų, nepaisant Konstitucijos ir įstatymų, tuojau pat keisti Švietimo įstatymą, asmenvardžių rašybą dokumentuose ir vietovardžių bei gatvių pavadinimų rašymo taisykles, nustatant lenkų tautinei bendrijai išskirtines privilegijas, stiprinančias šios bendrijos ir Šalčininkų bei Vilniaus rajonų teritorijų atsiribojimą nuo visos likusios Lietuvos, didinant jų uždarumą ir saviizoliaciją", - teigiama rezoliucijos projekte.

Jame siūloma atšaukti švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio padarytas nuolaidas tautinių mažumų mokyklų abiturientams laikant lietuvių kalbos egzaminą.

LLRA siekia, kad Lietuva įteisintų tautinių mažumų atstovų pavardžių rašymą originalia forma, būtų leidžiama tautinių mažumų gyvenamosiose vietose vartoti tos mažumos kalbą.

Kitame projekte smerkiamas kultūros ministro Šarūno Biručio sprendimas esą be priežasties pratęsti Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo konkursą.

"Tokio brutalaus akibrokšto nebuvo girdėta per 23 nepriklausomos Lietuvos gyvenimo metus. Šie veiksmai nesiderina nei su kultūros sąvoka, nei su inteligentiška elgsena ar etika. Situacija verta aštraus paskvilio ir pilietinio pasipriešinimo akcijų", - tvirtinama rezoliucijos projekte.

"Kultūros ministro veiksmus vertiname, kaip akivaizdų bandymą neapibrėžtam laikui atidėti Lukiškių aikštės sutvarkymo ir paminklo statybos darbus. Šie darbai jau buvo atidėliojami dėl krizių, lėšų stokos. Bet tokiu atveju visiškai nesuprantama, kodėl buvo atmestas mecenato iš JAV prašymas leisti jam pastatyti paminklą savo lėšomis pagal jau parengtą projektą? Dabar turbūt bus atidėliojama dėl būtinybės kuo greičiau įsivesti eurą?" - rašoma rezoliucijos projekte.

Kovo pradžioje pasibaigti turėjęs tarptautinis konkursas Lukiškių aikštės paminklui sukurti pratęstas iki balandžio pabaigos.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. Pernai buvo išrinktas nugalėtojas aikštės sutvarkymo pasiūlymui, jame numatyta vieta žuvusiųjų už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimo monumentui.

Lukiškių aikštė susiformavo XX amžiaus pradžioje. 1953 metais čia pastatytas paminklas bolševikų lyderiui Leninui, 1991 metais jis demontuotas. Nuo to laiko aikštė nebuvo tvarkyta.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga yra visuomeninė organizacija, turinti apie 28 tūkst. narių. Ją 1988 metais įkūrė buvę sovietinių lagerių politiniai kaliniai, Sibiro tremtiniai.