Tokias Civilinio ir Baudžiamojo kodeksų pataisas, parengtas Seimo narių, teisininkai įvertino skeptiškai. Esą paauglys, akivaizdžiai sutikęs pasinerti į seksualinius žaidimus, suvokia savo veiksmų reikšmę, o draudžiant ištekėti jaunesnei nei 16 metų nėščiai paauglei būtų pažeisti jos ir kūdikio interesai.

Pataisas antradienį planuojama pateikti Seimui. Tiesa, projektus gali tekti iš karto dėti į stalčių – šie teisės aktai buvo pakeisti mažiau nei prieš pusmetį, todėl norint svarstyti siūlymus parlamentarams reikėtų surinkti mažiausiai 29 parašus.

Ankstyvesnė branda nereiškia gebėjimo įvertinti pasekmes

Liberalės Dalios Teišerskytės ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Sauliaus Stomos siūlymu, lytinis santykiavimas su jaunesniu nei 16-mečiu net nesant privartos grėstų laisvės atėmimu. Tai numato jų parengta Baudžiamojo kodekso pataisa.

Tas, kas lytiškai santykiavo ar kitaip tenkino lytinę aistrą su jaunesniu nei 16 metų asmeniu, jei nebuvo išžaginimo, seksualinio prievartavimo, privertimo lytiškai santykiauti ar lytinės aistros tenkinimo pažeidžiant nepilnamečio apsisprendimo laisvę požymių, būtų baudžiamas bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki 2 metų.

Jei tokius veiksmus padarytų 16-18 metų paauglys, jis atsakytų tik jei būtų nukentėjusiojo skundas, jo atstovo pareiškimas ar prokuroro reikalavimas.

Pataisos projekte taip pat siūloma bausti ne už mažamečio, o už jaunesnio nei 16 metų asmens tvirkinimą. Už tai gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

Baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę už išžaginimą, seksualinį prievartavimą, privertimą lytiškai santykiauti, lytinės aistros tenkinimą pažeidžiant nepilnamečio seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar) neliečiamumą, seksualinį priekabiavimą ir mažamečio tvirkinimą. Kaip teigiama aiškinamajame rašte, pagal šį teisės aktą ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo išaiškinimą, lytinis santykiavimas ar kitoks lytinės aistros tenkinimas abipusiu sutikimu, jei tai darantiems asmenims yra suėję 14 metų, nėra nusikaltimas.

Anot parlamentarų, tokia riba yra per žema: „Ankstyvesnė anatominė, fizinė branda nereiškia ankstyvesnės visa apimančios lytinės brandos, asmens gebėjimo įvertinti lytinių santykių reikšmę, pasekmes ir be žalos sau atlikti seksualines funkcijas. Teigiama, kad visa apimančią lytinę brandą asmuo pasiekia sulaukęs 16 metų.“ Pataisa esą siekiama užtikrinti harmoningą vaiko vystymąsi ir apsaugoti lytiškai nesubrendusių asmenų seksualinį neliečiamumą.

15-metėms – tik vienišų mamų dalia

D. Teišerskytė ir S. Stoma taip pat siūlo nustatyti, kad tuoktis, nepriklausomai nuo aplinkybių, galėtų ne jaunesni kaip 16 metų asmenys.

Civilinis kodeksas leidžia santuoką sudaryti pilnametystės sulaukusiems žmonėms. Norinčio tuoktis, tačiau neturinčio 18 metų asmens prašymu teismas gali sumažinti jo santuokinį amžių, bet ne daugiau kaip trejais metais. Pagal parlamentarų parengtą pataisą, šį amžių būtų galima sumažinti ne daugiau kaip dvejais metais.

Be to, jie ragina visai išbraukti išlygą, kad nėštumo atveju teismas gali leisti tuoktis jaunesniam nei 15 metų paaugliui.

„Minimali 16 metų santuokinio amžiaus riba sietina su asmens branda, jo statusu, teisių ir pareigų apimtimi šiame amžiuje. Abejotina, kad jaunesnio amžiaus asmuo sugeba įvertinti santuokos instituto reikšmę ir su santuokos pasekmes“, – Seimo nariai pažymėjo projekto aiškinamajame rašte.

Anot jų, asmuo tik sulaukęs pilnametystės įgyja civilines teises ir susikuria civilines pareigas. Gavęs leidimą tuoktis anksčiau, paauglys įgyja ir visišką civilinį veiksnumą. Be to, tik sulaukęs 16 metų, nepilnametis jo paties, tėvų, rūpintojų ar globos (rūpybos) institucijų pareiškimu gali būti teismo tvarka pripažintas visiškai veiksniu, jei yra pakankamas pagrindas leisti jam savarankiškai įgyvendinti visas civilines tieses ar vykdyti pareigas.

Bausti – griežčiau, tuokti – liberaliau

Konservatorių-krikdemų atstovai Vidmantas Žiemelis ir Antanas Matulas pasiūlė alternatyvius pataisų projektus. Jų manymu, už lytinį santykiavimą ir lytinės aistros tenkinimą su jaunesniu nei 16-mečiu, nesant išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių, reikėtų bausti tik pilnamečius. Tačiau jie siūlo griežtesnę bausmę – už tai grėstų bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

Pasak Seimo narių, tai užtikrintų lytiškai nesubrendusių asmenų seksualinį neliečiamumą ir normalų jų vystymąsi. „Remiantis medicininėmis išvadomis, nepaisant ankstyvos anatominės ir fiziologinės brandos, visa apimančios lytinės brandos asmuo sulaukia ne anksčiau kaip 16 metų. Iki šio amžiaus asmuo dėl psichinio nesubrendimo ne visiškai suvokia seksualinių santykių pobūdį, esmę ir padarinius“, – pažymėjo V. Žiemelis ir A. Matulas.

Jie taip pat siūlo leisti paankstinti santuokos amžių iki 16 metų, tačiau norėtų išsaugoti galimybę nėštumo atveju tuoktis ir jaunesniems paaugliams.

„Sutikimo amžiaus“ dar niekas nenustatė

Projektus įvertinę teisininkai pateikė nemažai pastabų. Seimo kanceliarijos Teisės departamentas suabejojo, ar „neprievartinį lytinį santykiavimą“ su jaunesniu nei 16 metų paaugliu galima vertintinti kaip kėsinimąsi į jo seksualinio apsisprendimo laisvę ar neliečiamumą.

Mat lytinės aistros tenkinimas su tokio amžiaus vaiku ne prieš jo valią (nesant išžaginimo ir seksualinio prievartavimo požymio) esą reiškia ne tik tai, kad jis sutikimą yra išreiškęs akivaizdžiai, bet ir suvokia tokio veiksmo prasmę bei reikšmę. Be to, jo motyvas lytiškai santykiauti nesąs nei kaltininko ar jo bendrininkų sprendimas, nei nulemtas kitų žmonių padėties ar elgesio.

Teisininkai atkreipė dėmesį, kad nei Baudžiamajame kodekse, nei minėtame Lietuvos Aukščiausiojo Teismo senato nutarime jokia amžiaus riba, kuri galėtų būti vadinama „sutikimo amžiumi“, nėra nustatyta. Asmens gebėjimą išreikšti sutikimą tenkinti lytinę aistrą esą lemia lytinė branda, kuri yra civilinio veiksnumo elementas.

„Lietuvos Aukščiausiojo Teismo senatas nei įteisino 14 metų amžiaus ribą, kaip teisės duoti sutikimą lytiškai santykiauti ar kitaip tenkinti lytinę aistrą pagrindą, nei nustatė, kad 14 metų amžiaus riba yra pakankama, kad sutikimas lytiškai santykiauti ar kitaip tenkinti lytinę aistrą būtų laikomas išreikštu teisėtai – šiuo nutarimu tiesiog išaiškinta, kad už lytinį santykiavimą ar kitokį lytinės aistros tenkinimą abipusiu sutikimu, jei tai darantiems asmenims yra suėję 14 metų, Baudžiamasis kodeksas nenustato baudžiamosios atsakomybės.“

Savo ruožtu Europos teisės departamentas pabrėžė, jog santuokos amžius dabar gali būti sumažintas dėl nėštumo, taip siekiant apsaugoti būsimosios mamos ir kūdikio interesus. Teismas sprendimą priima tik įvertinęs visas faktines aplinkybes, psichinę ir psichologinę nepilnamečio būklę, kitas svarbias priežastis, gavus vaiko teisių apsaugos institucijos išvadą. Teisininkų manymu, nėra objektyvių priežasčių panaikinti teismo teisę sumažinti santuokinį amžių nėštumo atveju.