Neseniai už Atlanto išvadinęs Seimą buku, K.Bobelis nesugebėjo nurodyti, kokio turto, pajamų ir interesų jis turi.

Visuomenei, kurios balsų per Prezidento rinkimus sieks pretendentas į šalies vadovus, liko nežinomi ne tik galimi interesų konfliktai, bet ir, pavyzdžiui, kaimiškų statybų užmojai.

Vaizdingoje vietovėje prie ežero Molėtų rajone politikas neseniai sugriovė savo sodybą ir užsimojo pastatyti puikesnę.

Projekto pabaiga turėtų sutapti su K.Bobelio 80 metų jubiliejumi ateinančių metų kovą.

Šalies vadovai įtarimų nekelia

Kitų jau žinomų arba potencialių pretendentų į Prezidentus požiūris į deklaravimą - atsakingesnis.

Palyginti kruopščiai šį darbą atliko šalies Prezidentas Valdas Adamkus, premjeras Algirdas Brazauskas bei Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

V.Adamkus gauna atlyginimą bei dviejų rūšių pensijas iš JAV. Prezidentas neturi nekilnojamojo turto ar akcijų nei Lietuvoje, nei užsienyje. Bet gauna palūkanų iš patikėtinių. Kas jie tokie, deklaracijos suvestinėje nėra paaiškinta.

Premjero atlyginimo atsisakęs A.Brazauskas gauna prezidentinę pensiją bei palūkanų iš dviejų šalies bankų. Turi žemės, miško, šiek tiek akcijų.

Kaip galimą interesų konflikto pagrindą A.Brazauskas nurodė dukters Laimos Mertinienės vadovaujamą bendrovę "Skliautų pynė".

Seimo pirmininko A.Paulausko šeima pernai gyveno iš Seimo sumokamų pinigų bei J.Paulauskienės gaunamos vaiko priežiūrai skirtos pašalpos, gavo palūkanų už indėlius dviejuose bankuose.

Visas laikas - politikai

Jokių interesų konfliktų nerodo konservatorių kandidato į Prezidentus Andriaus Kubiliaus deklaracija.

Tą pat galima pasakyti ir apie galimus socialdemokratų kandidatus tuo atveju, jei grumtis dėl Prezidento posto nenorėtų A.Brazauskas, - Vytenį Andriukaitį bei Česlovą Juršėną.

Interesų kokiame nors versle ar įmonėse šie politikai nedeklaravo. Jų pajamų šaltinis - Seimas.

Statybos bendrovės "Restakas" akcijų nebeturi ir liberalų demokratų kandidatas į šalies vadovus Rolandas Paksas, pernai pardavęs nemažai turto ir gaunantis pajamų iš Seimo kanceliarijos.

A.Matulevičius perka žemę

Ketinantis kovoti dėl aukščiausio šalyje posto liberalas Algimantas Matulevičius gali turėti interesų priimant su žemės ar įmonių reikalais susijusius sprendimus.

Parlamentarui priklauso trys žemės ūkio paskirties sklypai Vilniaus, Klaipėdos bei Varėnos rajonuose. Politikas turi akcijų bendrovėse "Algarvė", "Žalgiris-Atlantic", "Via Atlantica".

Kazimiera Prunskienė išlaikė savo verslo ir valdymo konsultacijų firmą, tačiau, "Lietuvos ryto" žiniomis, tiesiogiai jos veikloje nedalyvauja ir pajamų negauna.

Ministrės - skaidriausios

Pagal Vyriausybės narių interesų skaidrumą prizines vietas užimtų trys ministrų postus užimančios moterys.

Nė viena iš ministrių neturi jokių individualių įmonių ar akcijų, nesiverčia papildoma veikla.

Žvelgiant į deklaracijas, galima prieiti prie išvados, kad visas jų laikas ir jėgos yra skiriamos darbui Vyriausybėje.

Alga, butas, indėlis banke - taip trumpai galima apibūdinti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovės Vilijos Blinkevičiūtės padėtį.

Kultūros ministrės Romos Dovydėnienės deklaracija skiriasi nebent tuo, kad ji gyvena name. Iš diplomatinės tarnybos į politiką atėjusi finansų ministrė Dalia Grybauskaitė gauna pajamų dar ir iš Užsienio reikalų ministerijos.

Algą moka baldų kombinatas

Kitų ministrų interesų skalė - įvairesnė. Įtarimų, regis, nekyla dėl vidaus reikalų ministro Juozo Bernatonio, susisiekimo ministro Zigmanto Balčyčio ar užsienio reikalų ministro Antano Valionio interesų.

Tačiau ūkio ministro Petro Čėsnos deklaracija gali sukelti rūpesčių Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

Ūkio ministras atskleidė, jog gauna algą ne tik iš Vyriausybės kanceliarijos, bet ir iš Vilniaus baldų kombinato.

P.Čėsna turi šios įmonės bei "Naujųjų Verkių" akcijų, tačiau jokio pagrindo galimam interesų konfliktui dėl to neįžvelgia.

Gauna draudžiamas pajamas

Be Vyriausybės, aplinkos ministrui Arūnui Kundrotui algą moka ir žmonos Dianos įmonė "Envas", teikianti buhalterinės apskaitos paslaugas.

Politikai ir pareigūnai neturi teisės gauti kito darbo užmokesčio, išskyrus pajamas už kūrybinę ir pedagoginę veiklą.

Bet, pavyzdžiui, nurodoma, kad Vilniaus bankas moka algą žemės ūkio ministrui Jeronimui Kraujeliui. Bent taip užfiksuota deklaracijos suvestinėje. Ministro žmona dirba Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijoje.

Tačiau J.Kraujelis neįžvelgė, kad šios aplinkybės gali sukelti interesų konfliktą.

Ministro postas - antraeilis

Panašiai savo padėtį vertina švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius. Jo žmona Jovita vadovauja Papilės Simono Daukanto vidurinei mokyklai.

Tačiau politikas nemano, kad dėl to kuris nors jo sprendimas gali būti vertinamas prieštaringai.

Beje, A.Monkevičius deklaracijoje ministro postą įvardijo kaip antraeiles pareigas.

Sveikatos apsaugos ministras Romualdas Dobrovolskis iš viso nenurodė savo pajamų šaltinių. Jo deklaracijoje konstatuotas tik vienas faktas - ministrui priklausanti įmonė "Tomografija" yra išnuomota.

Taikomi kitokie standartai

Jeigu viešųjų ir privačių interesų deklaracijos būtų vertinamos pagal Vakarų standartus, dauguma šalies politikų turėtų rūpesčių dėl akcijų, individualių įmonių, o ypač - dėl žemės ūkio veiklos.

"Užsienyje - visai kitokia praktika. Antai JAV yra turto apsaugos institutas. Tam tikra valstybės prižiūrima institucija disponuoja asmens turtu, kol šis yra politikoje ar užima kitą aukštą postą.

Mums tai - ateities uždavinys, kuriuo jau pradeda rūpintis teisininkai", - "Lietuvos rytui" teigė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas Vytautas Andriulis.

V.Andriulis pažymėjo, jog dabar geriausiu atveju politikai perrašo savo akcijas, kitą turtą žmonoms ar giminaičiams.

Tačiau dauguma vis dar mano, kad akcijų ar įmonės turėjimas neprieštarauja politinei veiklai.

Verslas svarbiau už politiką?

Seimo nario socialdemokrato Jono Budrevičiaus pajamas papildo valstybinės įmonės Pasvalio PSPC mokamas atlyginimas bei pajamos iš Pasvalio rajono žemės ūkio skyriaus.

Gėsalų žemės ūkio bendrija moka algą Edvardui Karečkai. Ši įmonė, pagal deklaracijos suvestinę, atrodo nepalyginti reikšmingesnis politiko veiklos ir pajamų šaltinis nei Seimas.

Bendrija moka E.Karečkai dividendus, joje dirba parlamentaro žmona, pajamų šeima gauna nuomodama šiai žemės ūkio bendrijai savo turtą. Nemažai žemių ir miško deklaravęs politikas dar gauna žemės ūkio veiklos pajamų iš "Vilkės" bendrovės.

Ir socialdemokratas Zenonas Mačernius nurodo esąs ne tik parlamentaras, bet ir ūkininkas, turintis pelno iš šios veiklos.

Asmeninį politiko biudžetą papildo "Šiaulių grūdai". Interesus žemės ūkyje liudija kooperatyvo "Toleikiai" turimi pajai.

Sklypus turi dešimtys

Žemės ūkio paskirties sklypų turi dešimtys Seimo narių. Kai kuriems šie sklypai teko kaip priedas prie sodybų. Bet yra ne vienas, kurio deklaracija atskleidžia didelius interesus šioje srityje.

Antai socialdemokratas Mindaugas Bastys turi 5 žemės ūkio paskirties sklypus įvairiuose Šakių rajono kaimuose bei daug pagalbinių žemės ūkio statinių, sandėlių.

Iš deklaracijos akivaizdu, kad Seimo narys verčiasi žemės ūkio verslu. Be to, turi akcijų bendrovėse "Šakių agrochemija" ir "Agrolina".

Tarnybinės etikos požiūriu, šis politikas turėtų pamiršti kelią į Seimo posėdžių salę, kai svarstomi su žemės ūkiu, jos bendrovėmis, žemės pardavimu susiję teisės aktų projektai. Bet taip nėra.

Priešingai, žemvaldžiai visiškai atvirai, o neretai ir agresyviai gina savo ir savo bendraminčių interesus. Deklaracijose taip pat nėra nurodoma, kad dėl to galėtų kilti interesų konfliktas.

Savų reikalų gynėjas

R.Karbauskio pateikta deklaracija - viena įspūdingiausių. Parlamentaras nurodė gaunantis pajamų iš Kuršėnų miškų urėdijos, Šiaulių agrocentro, "Šiaulių grūdų", Šiaulių rajono žemės ūkio skyriaus.

Palūkanas jam išmoka ne tik bankai, bet ir Šiaulių malūnas, Agrokoncernas, kuriam pernai politikas pardavė savo turto.

Prieš žemės pardavimą užsieniečiams kovojęs R.Karbauskis turi 13 žemės ūkio paskirties sklypų Šiaulių rajone, septynių bendrovių, daugiausia susijusių su žemės ūkiu bei jo produktų perdirbimo veikla, akcijų, taip pat yra žemės ūkio bendrovės "Širvinta" pajininkas.

Vilioja Ispanijos šiluma

Praėjusiais metais R.Karbauskį lydėjusią sėkmę liudija ir dar vienas deklaracijoje užfiksuotas faktas.

Politikas įsigijo dalį namo Ispanijoje. Iš suvestinės neaišku, ar šis turtas skirtas poilsiui, ar žemės ūkio veiklai toliau plėtoti.

Butą Ispanijoje įsigijo ir liberalas Arminas Lydeka. Šio politiko deklaracijos suvestinėje nurodyti dar 5 butai Vilniuje.

Žaidžia akcijų rinkoje

Seime būtų galima įsteigti Nacionalinės vertybinių popierių biržos filialą - parlamentarai disponuoja dideliu kiekiu įvairiausių rūšių vertybinių popierių.

Įmonių vertybinių popierių turi Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Algirdas Butkevičius, taip pat Vytautas Einoris, Vasilijus Fiodorovas, S.Lapėnas, R.Valčiukas, Virginijus Martišauskas, Dalia Teišerskytė.

Bronius Bradauskas praėjusiais metais pardavė kelių didelių bendrovių akcijas ir turi dar trijų įmonių vertybinių popierių.

Beje, šis politikas - vienas iš nedaugelio, nurodžiusių, jog interesų konfliktas gali kilti dėl to, kad jo motina Ona Bradauskienė valdo draudimo bendrovės "Lamantinas" akcijas. Šiai bendrovei vadovauja parlamentaro žmona.

Nuo dujų ūkio - iki boulingo

Socialdemokratas Gediminas Kirkilas turi interesų bendrovėse "Lietuvos dujos", "Suskystintos dujos", "Dujiniai įrenginiai" bei valstybinėje įmonėje "Pajūris".

Spekuliacija akcijų rinkoje yra liberalo Raimundo Palaičio, dar gaunančio darbo pajamų ir iš Vilniaus banko, viena veiklos sričių.

R.Palaitis turi 13 rūšių vertybinių popierių. Tarp jų - Ūkio banko, "Lietuvos telekomo", "Žemaitijos pieno", "Pieno žvaigždžių", "Lietuvos dujų" akcijos.

Janė Narvilienė yra investavusi į "Būtingės naftą", taip pat Vakarų Lietuvos televiziją, o buvęs ūkio ministras Eugenijus Maldeikis turi "Lietuvos jūrų laivininkystės", Ekonominių tyrimų centro bei Vilniaus konsultacinės grupės akcijų.

Gintaras Didžiokas - boulingo klubo "Straikas" steigėjas, akcininkas bei valdybos narys.

Gintautas Šivickas turi akcijų įmonės, kuri verčiasi privačia medicinos praktika, o Gintautas Babravičius - "Radiocentro", draudimo bendrovės "Preventa" akcijų.

Vaclovas Karbauskis disponuoja 6, o Stasys Kružinauskas - 5 bendrovių vertybiniais popieriais.

V.Uspaskichui siūlo pasirinkti

Parlamente veikianti Etikos ir procedūrų komisija, pagal viešųjų ir privačių interesų deklaracijų duomenis, rengia politikams atmintines. Taip siekiama padėti išvengti galimų interesų konfliktų.

Šįmet ketinama pažvelgti ne tik į deklaracijas, bet ir į buvusias politikų darbovietes.

A.Salamakinas jau dabar susirūpinęs dėl būsimosios rekomendacijos Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkui Viktorui Uspaskichui.

"Tai - išskirtinis atvejis. Šis parlamentaras turėtų pasirinkti, ką jis veikia. Ar užsiima politika, ar kontroliuoja savo verslus, kurių spektras itin platus. Pradedant kiaulių auginimu ir baigiant dujomis.

Vertinant atidžiai, pagal JAV įprastus standartus, V.Uspaskichas turėtų nusišalinti nuo daugelio sprendimų.

Tai gana problemiška Ekonomikos komiteto pirmininkui", - kalbėjo A.Salamakinas.

Plačiausias interesų laukas

Vien tik trumpa V.Uspaskicho deklaracijos suvestinė užima tris mašinraščio puslapius.

Dividendus politikui moka trys dujų įmonės - "Stella Vitae", "Iteralit" bei "Itera Lietuva".

Palūkanų jis gauna ne tik iš dviejų bankų, bet ir iš Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos valdybos pirmininko Antano Boso.

Su A.Bosu parlamentarą sieja ir gaunamos turto pardavimo bei nuomos pajamos. Iš viso V.Uspaskichas nuomoja 5 nekilnojamojo turto objektus įvairioms bendrovėms bei asmenims.

Pernai Seimo milijonierius gavo dovanų (pinigų bei turto) iš pilietės A.Uspaskich.

Daug namų, butų, žemės, akcijų

Keturi namai Palangoje, Kaune, Kėdainiuose bei Pelėdnagių kaime Kėdainių rajone, 7 butai Rusijos sostinėje Maskvoje ir Kėdainiuose bei 7 žemės sklypai - tai tik dalis V.Uspaskicho turto.

Vertybinių popierių portfelyje yra devynių bendrovių (Krekenavos ir "Josvainių" agrofirmų, "Kėdainių grūdai", "Vikondos kapitalo", Nepriklausomų patarėjų agentūros, Kėdainių lombardo ir t.t.) akcijos.

Keturi turto objektai, pagal deklaraciją, įkeisti Vilniaus bankui.

V.Uspaskichas nemano, kad šie jo turtiniai interesai gali sukelti viešųjų ir privačių interesų konfliktą. Politikas nurodė, jog tokia situacija galėtų susidaryti dėl to, kad jis yra Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos ir Moterų krepšinio lygos prezidentas.

Dominuoja trys bankai

Iš deklaracijų matyti, jog absoliuti dauguma politikų yra apsirūpinę būstu. Jie turi garažus, sodybas, o kai kurie - nuo sovietmečio likusius sodus.

Politikai savo pinigus dažniausiai patiki Vilniaus, "Hansa-LTB" bei "Snoro" bankui.

Ubagų karaliumi tituluojamo Vytauto Šustausko šeimai jau gali pavydėti ne vienas vidutinioku save laikantis šalies pilietis. Šustauskams priklauso namas, žemė, butas. Jie taip pat naudojasi banko paslaugomis.

Mįslingai atrodo turgaus laisvei Seime atstovaujančio socialliberalo Eduardo Šablinsko deklaracija. Nors plačiai nuskambėjo parlamentaro ginčai dėl buto Vilniaus centre, pagal oficialų dokumentą, politikas apsirūpinęs gana kukliai - turi tik kūrybines dirbtuves ir šautuvą.

Santaupos - "ne banke"

Beveik visi šalies politikai turi pinigų "ne banke". Ši aplinkybė šokiruoja Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininką.

"Finansinių nusikaltimų tarnyba turėtų tuo pasidomėti", - sakė komisijos vadovas V.Andriulis.

Anksčiau, kai turto ir pajamų deklaracijos buvo netobulos, deklaruotojai buvo priversti minėti pinigus "ne banke", kai turėdavo, pavyzdžiui, nebaigtą statybą. Tačiau dabar šie deklaracijų trūkumai jau ištaisyti.