Įvairioms valstybės institucijoms adresuotame rašte VAD įspėja, kad pavienių asmenų išpuolių taikiniais gali tapti ne tik aukštas pareigas užimantys politikai ar tarnautojai.

„Pažymėtina, kad pavienių asmenų smurtinių išpuolių aukomis dažnai tampa ne tik politikai, įstaigų vadovai, kiti viešieji asmenys, bet ir eiliniai visuomenės nariai. Vakarų Europoje būtent pavieniai asmenys, o ne teroristai, politiniai ekstremistai ar nusikalstamų grupuočių nariai, įvykdo daugiausiai smurtinių išpuolių, sukeliančių didžiulį rezonansą“, - rašoma dokumente.

VAD pažymi dar 2011 m. pradėjęs „vykdyti nuolatinį pavienių asmenų, pasižyminčių „įspėjamuoju elgesiu“ nustatymą“. Galima pasigirti ir šio darbo vaisiais. Pavyzdžiui, bent 6 Lietuvoje gyvenantys potencialūs „vieniši vilkai“ prarado teisę turėti šaunamąjį ginklą.

„Taip gauta informacija leido bendradarbiaujant su policijos licencijavimo padaliniais pagrįstai pritaikyti laikiną ginklų paėmimą ir vėliau panaikinti leidimą laikyti (nešiotis) šaunamuosius ginklus 6 asmenims. Dėka laiku gaunamos informacijos, bendradarbiaujant su policija, psichikos sveikatos, socialinės pagalbos, vaikų teisių apsaugos specialistais, pavienių asmenų šeimos nariais ir kt. suinteresuotomis institucijomis, buvo inicijuota visa eilė kitų rizikos valdymo priemonių, leidusių suvaldyti galimą smurtinio elgesio riziką, kt. riziką, užtikrinti Departamento saugomų asmenų ir visuomenės narių saugumą“, - teigiama dokumente.

VAD ministerijas ir joms pavaldžias įstaigas įspėja: „Jūsų vadovaujamos ministerijos, įstaigų prie ministerijos, ministerijos valdymo srityje veikiančių įstaigų asmenų aptarnavimo ir kiti padaliniai taip pat gali susidurti su pavienių asmenų „įspėjamuoju elgesiu“, kurį būtina atpažinti“.

O kad būtų lengviau atpažinti potencialius agresorius, prie šio rašto pridėtas priedas – „Pavienių asmenų „įspėjamojo elgesio“ formų atmintinė“.

Joje VAD pirmiausiai pastebi, kd „įspėjamasis elgesys“ gali pasireikšti ir netiesioginės komunikacijos metu. Pavyzdžiui, per socialinius tinklus („Facebook“ ar „Twitter“), komentarus interneto portaluose ir t.t.

Toliau VAD pateikia visą „įspėjamojo elgesio“ požymių sąrašą. Didelės rizikos požymiai dokumente išskirti šauktukais.

GRASINIMAS

Mėginimai komunikuoti, susiję su atviru ar užmaskuotu (numanomu), tiesioginiu ar netiesioginiu grasinimu, ne tik smurtu. Jie gali apimti grasinimus tam tikromis pasekmėmis asmeniui arba bet kuriam kitam su juo susijusiam asmeniui, asmenų grupei, visuomenei.

PYKTIS

Kraštutiniai pykčio protrūkiai, nukreipti į asmenį, su kuriuo mėginama susisiekti, ar su juo susijusius asmenis. Tai daugiau negu paprastas pykčio proveržis.

MOTYVACIJA

Asmeninis, personalizuotas, labai ryškiai išreikštas, nesavikritiškas teisingumo, tiesos siekimas, ieškojimas (dažnai būdingas asmenims, turintiems asmenybės sutrikimų).

KLIEDESIAI

Komunikuoti mėginančio asmens tikėjimas, kad jį ir asmenį, į kurį nukreipta komunikacija, sieja bendra praeitis, ateitis, arba jų laukia ypatingas bendras likimas.

! Įsitikinimas, kad kažkas (kiti asmenys, organizacijos ir pan.) kontroliuoja jo kūną ir protą, vykdo periodinę ar pastovią intervenciją.

! Šiurpūs kliedesiai apie kankinimus, žudymus, žaginimus, ritualinius aukojimus, laboratorinius tyrimus ir pan., įsitikinimas dėl žmonių klonavimo, pagrobimų ir pan.

Komunikuoti mėginančio asmens tikėjimas, kad jis yra tikrasis viešojo asmens užimamos pareigybės, posto savininkas, ar yra su juo susijęs kaip komandos, šeimos narys, arba tikėjimas, kad viešojo asmens artimi, jo aplinkos žmonės yra apsišaukėliai.

Erotomanijos signalai. Erotomanai – asmenys, manantys, kad juos ir viešuosius asmenis sieja abipusiai meilės ar seksualiniai ryšiai.

Komunikuoti mėginančio asmens tikėjimas į dievišką kilmę, savęs laikymas dievybe (dėl to mano esantys aukščiau įstatymo).

TURINYS

Reikalaujama didelių piniginių sumų arba viešo atsiprašymo dėl asmeninių nuoskaudų.

Reikalaujama, kad asmuo imtų elgtis kitaip.

! Komunikacija, kurioje naudojami tokie išsireiškimai, kaip „paskutinė išeitis“, „vienintelė viltis“, „paskutinė viltis“, „paskutinis mėginimas“ ir pan.

! Teiginiai apie savižudybę.

! Teiginiai apie ketinimą ar planavimą ką nors nužudyti, sužaloti.

Užuominos apie ginklus.

Domėjimasis viešais smurtiniais išpuoliais prieš viešus asmenis, juos įvykdžiusiais asmenimis.

Smurtinės seksualinės fantazijos arba seksualinės agresijos faktai, požymiai arba su seksualiniais iškrypimais susijusi motyvacija.

Užuominos apie svarbią pastarojo metu netektį, dėl kurios staiga patirtas didesnis stresas, pavyzdžiui, darbo, gyvenamosios vietos, pareigų praradimas arba partnerio netektis ir pan.

Asmenys, reguliariai mėginantys susisiekti, kurių komunikavimo stilius staiga labai pasikeičia ir tai kelia susirūpinimą.

Asmenys, kurie rašo begales keisto turinio laiškų (turima galvoje šimtai laiškų).

PAREIŠKIMAI

Apie ketinimą pasirodyti toje vietoje, kur bus viešas asmuo, su kuriuo mėginama komunikuoti, arba vietoje, kur vyks vieši renginiai ir pan.

Kad kažkas įvyks tam tikrą dieną.

MĖGINIMAI PATEKTI

Mėginimai patekti į saugomą teritoriją arba pastatą ar renginį, kur yra viešieji asmenys.

MĖGINIMAI PRIARTĖTI SU SMURTO POŽYMIAIS

Realus smurtas, mėginimas smurtauti arba grasinimas smurtu viešojo asmens, jo aplinkos žmonių atžvilgiu.

! Mėginimas priartėti turint ginklą arba keistą daiktą, panašų į ginklą.

MĖGINIMAI PRIARTĖTI SU GRASINIMO POŽYMIAIS

Mėginimai priartėti, susikę su grasinimais viešam asmeniui, jo aplinkos žmonėms, viešam renginiui.

ŽINOMI SUSIRŪPINIMĄ KELIANTYS ATVEJAI

Asmenų, kurie, turimais duomenimis, anksčiau bandė komunikuoti su viešaisiais asmenimis, susirūpinimą keliančiu būdu arba anksčiau yra mėginę kitais būdais netinkamai priartėti, priartėjimas ar mėginimas priartėti (pakartotinumas).

ISTORIJA

Turima duomenų apie asmens smurtavimą praeityje.

Turima duomenų, kad asmuo priekabiavo, persekiojo praeityje.