Politikų bei aukščiausių šalies valdininkų turto ir pajamų deklaracijos rodo, kad kaip ir praėjusiais metais turtingiausi buvo išeivijai atstovaujantys parlamentarai arba anksčiau verslu užsiėmę politikai.

Kitą savaitę "Valstybės žinios" baigs spausdinti politikų ir aukščiausių valdininkų 1999 metų pajamų ir turto deklaracijų išrašus.

Remiantis Gyventojų turto ir pajamų įstatymu, trys didžiuliai tomai kelių šimtų egzempliorių tiražu išleidžiami trečius metus iš eilės. Nors kiekvienam politikui ar valdininkui ir jų šeimos nariams skiriama tik po kelias smulkias eilutes, iš viso prireikė apie 3 tūkst. puslapių.

Prezidentas Valdas Adamkus deklaravo, jog pernai gavo 345 tūkst. litų pajamų ir sumokėjo 83 tūkst. litų mokesčių. Šalies vadovo turtas padidėjo nuo 250 tūkst. litų iki 300 tūkst. litų.

Tuo tarpu Prezidento žmona Alma Adamkienė yra gerokai turtingesnė. 1999 metų pradžioje turėtą 2 mln. litų vertės turtą ji sugebėjo padidinti beveik ketvirtadaliu - iki 2,445 mln. litų.

Seimo ir Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) pirmininko Vytauto Landsbergio pajamos pernai buvo beveik 531 tūkst. litų, jis sumokėjo 25 tūkst. litų mokesčių.

1999 metais V.Landsbergio turtas taip pat padidėjo. Metų pradžioje jo turtas ir piniginės lėšos įvairiomis valiutomis (perskaičiavus vakar dienos kursu) siekė 363 tūkst. litų. Metų pabaigoje ši suma išaugo iki 407 tūkst. litų.

Tuo tarpu Gražinos Landsbergienės turimas turtas sumažėjo nuo 292 tūkst. litų iki 244 tūkst. litų.

Dabartinis Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius ir jo žmona Rasa šalia kitų aukščiausių valstybės pareigūnų atrodo gana neturtingi. Kubilių šeimos turimas turtas per 1999 metus nepasikeitė ir liko 199 tūkst. litų. Premjeras pernai uždirbo beveik 64 tūkst. litų ir sumokėjo 22 tūkst. litų mokesčių.

Turtingiausias 1998 metų politikas Seimo narys R.Karbauskis pernai metų pabaigoje valdė 4 mln. 869 tūkst. litų turtą, nors metų pradžioje parlamentaras buvo 217 tūkst. litų turtingesnis (5,08 mln. litų).