„Per ilgą savo tarnybos laikotarpį statutinėse įstaigose, dauguma iš mūsų esame patekę į panašias situacijas, kada akimirksniu privalėjome priimti sprendimą, susijusį su tarnybinio ginklo panaudojimu, ar nepanaudojimu, todėl labai gerai suprantame kolegą pasienietį,“ - teigiama kreipimesi.

Kaip teigia Policijos veteranų asociacija, jie pasirengę suteikti pareigūnui visokeriopą teisinę pagalbą.

„ Visi tokie atvejai abejingų nepalikdavo, visuomenė visada reikalaudavo skubaus įvykių vertinimo bei išvadų , - teigiama kreipimesi. - Pagrindinė pagalba šiuo skausmingu atveju – pasikliauti teisėsaugos institucijų atliekamais tyrimais, tikintis, kad valstybės vadovai iš anksto nepasmerks pareigūno, kuris vykdė savo pareigą duotai priesaikai – ginti valstybę, jos ekonominius interesus. Todėl Lietuvos policijos veteranų asociacija pasirengusi suteikti pareigūnui visokeriopą teisinę pagalbą“.

Taip pat buvę pareigūnai ragina valstybės vadovus nereikšti išankstinės nuomonės ir nekelti sumaišties.

„Bet kokia išankstinė nuomonė, nesvarbu, kokio lygmens valstybės vadovo, tik įneš sumaištį bei užprogramuos proceso dalyvių kreipimąsi į tarptautinį teismą, kuriame bent jau vienas pralaimėtojas aiškus iš anksto – tai Lietuvos valstybė, kurios interesus, vykdydamas savo pareigą, gynė pasienio pareigūnas“, - teigiama pareigūnų kreipimesi.

D. Grybauskaitė užsiminė apie perteklinės jėgos panaudojimą

DELFI primena, kad praėjusią savaitę ketvirtadienio rytą Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) pranešė apie tragišką įvykį Leipalingyje, Druskininkų savivaldybėje, - gaudynių metu mirtinai sužalotas įtariamas kontrabandininkas. Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė įsitikinusi, VSAT pareigūnai netinkamai atliko savo funkcijas ir panaudojo perteklinę jėgą.

„Tai rodo nekokybišką funkcijų atlikimą (…). Ginklo panaudojimas galimas tik išimtiniais atvejais ir tai, jeigu persekiojamasis, pavyzdžiui, grasina gyvybei, sveikatai ar dar kam nors. Žinant aplinkybę, kad buvo šaudoma ir pataikyta į nugarą, rodo, kad nebuvo grėsmės persekiotojams, nebuvo grėsmės pasienio tarnybos žmonėms, jų gyvybei. Reiškia ginklas buvo panaudotas pertekline prasme. Manyčiau, turėtų būti labai rimtas tyrimas daromas dėl kaltės, dėl nekokybiškos pareigos atlikimo. Šaudyti tokiais atvejais galima tik į padangas“, - sakė D. Grybauskaitė.

S. Skvernelis stojo ginti pareigūnų

Savo ruožtu vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis penktadienį socialiniame tinkle viešai išplatino pareiškimą, kuriame kreipiasi į kitus pareigūnus: „Niekada nesiklaupkite prieš neteisybę, smurtą, spaudimą, baimę. Niekada neatsukite nusikaltėliui nugaros.“

„Kreipiuosi į Jus po neeilinio įvykio, kai gindamas Lietuvos, jos ūkio ir žmonių saugumo interesus mūsų kolega panaudojo jam įstatymu suteiktas galias tramdydamas asmenis, kurie, jo įsitikinimu, darė kriminalinį nusikaltimą. Įvykis, kaip žinia, baigėsi tragiškai. Bet tai - nuolatinio realaus karo mūsų šalies pasienyje, karo, kuriame kariaujame tam, kad mūsų žmonės būtų saugūs, kad apsaugotume valstybės ekonominius interesus, rezultatas. Akcentuoju dar kartą: Jūs, t. y. vidaus reikalų sistemos pareigūnai, pirmiausia pasieniečiai ir policininkai, kariaujate kasdien. Daugelis - netausodami sveikatos, rizikuodami, kai kiti „įsisavina" protu nesuvokiamas eurų sumas. Tuo tarpu valstybės žmonių ekonominiams interesams ginti, kasdieniam saugumui užtikrinti pareigūnas paliekamas tik kaip gyvas skydas, o ištikus bėdai neretai skubama jį pasmerkti“, - kreipimesi rašė ministras.