Vilniaus apskrities policijos pareigūnai nusprendė svečiui iš Olandijos Michailui Hennikui nutraukti ikiteisminį tyrimą ir dėl jo elgesio pradėjo administracinę teiseną. Už nedidelį chuliganizmą policijos pareigūnai užsieniečiui skyrė 300 Lt baudą – kaltę pripažinusiam M. Hennikui nereikėjo vykti į teismą ir aiškintis dėl incidento.

Į policijos komisariatą olandas buvo pristatytas šeštadienio popietę – kol daugelis vilniečių stebėjo Gedimino pr. vykstančias homoseksualų eitynes „Už lygybę“, sostinės svečias nusimovė kelnes ir demonstravo savo lytinius organus prieš A. Svarinską, N. Sadūnaitę, R. Kupčinską ir kitus Katedros a. buvusius taikius maldininkus.

Įvykio liudytojai DELFI pasakojo, kad incidentas Katedros a. įvyko apie 13.30 val. – M. Hennik staiga nusimovė kelnes ir ėmė demonstruoti savo lytinius organus.

„Iš pradžių visi labai pasimetėme – juk ne daugiau nei 3 metrai nuo monsinjoro jis nusimovė kelnes su apatiniais žemiau kelių ir pasilenkęs pražergtomis kojomis apie pusę minutės demonstravo savo sėdimąją su tabaluojančiomis genitalijomis“, – sakė įvykio liudytoja Vida Vrubliauskienė.

„Patikėkite, viskas labai gerai matėsi, jis to norėjo“, – užsieniečio elgesiu piktinosi moteris.

Pasak jos, šalia jauno olando stovėjo jo tėvas, motina ir nepilnametė sesuo.

Priblokšti vilniečiai iš pradžių norėjo skambinti policijai, tačiau suprato, kad pagalbos gali nesulaukti – pareigūnai prižiūrėjo viešąją tvarką Gedimino pr.

„Nubėgome ir atsivedėme pareigūnus – jį sulaikė Katedroje, užsimovęs kelnes jis bandė pasprukti“, – sakė moteris.

„Man sunku pasakyti, kodėl taip jis pasielgė – galbūt manė, kad mes smerkiame homoseksualų eitynes, tačiau tai mes net neakcentavome – monsinjoro kvietimu atvykome prie Katedros bendrai maldai už vertybes, už tyrą šeimą, už tikėjimą ir dorą“, – liudytojos teigimu, incidentas įvyko, kai maldininkai kalbėjo rožinį.

Incidento prie Katedros metu buvo apie 50 žmonių, dauguma jų - vyresnio amžiaus.