VSAT vadas Renatas Požėla nurodė pasieniečiams, tarnybos ir asmeniniais tikslais vykusiems į užsienio valstybes, išskyrus NATO, Europos Sąjungos ir Šengeno erdvės šalis, VSAT imuniteto padaliniams pateikti užpildytą atitinkamą klausimyną.

Be to, pasieniečiams nurodyta prieš vykstant į užsienio valstybes tarnybos tikslais kreiptis į VSAT imuniteto padalinių pareigūnus konsultacijos dėl galimų grėsmių kelionės metu. Vykstant asmeniniais tikslais tokios konsultacijos yra rekomenduojamos.

Įsakyme numatyta, kad nustačius incidentus, susijusius su informacijos saugumu, darbuotojas būtų iškviestas į imuniteto padalinius, o apie incidento aplinkybes būtų informuojamos žvalgybos institucijos - Valstybės saugumo departamentas ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas prieš Krašto apsaugos ministerijos.

Detalaus klausimyno turinio VSAT neatskleidė.

Valstybės saugumo departamentas kovo pabaigoje paskelbė, kad pernai suintensyvėjo Baltarusijos bandymai verbuoti į Baltarusiją vykstančius Lietuvos institucijų pareigūnus.

„Ypatingai „patogus“ Baltarusijos saugumo tarnybų taikinys yra VSAT bei VRM teritorinių padalinių pareigūnai, kurie reguliariai vyksta į Baltarusiją įsigyti pigesnių prekių ar kitais ne tarnybos tikslais“, - rašoma VSD ataskaitoje.

Anot dokumento, Baltarusijos KGB labiausiai domina informacija apie Lietuvos VSAT ir policijos teritorinius padalinius: personalą, pareigūnų skaičių, patalpas, transporto priemones, ginkluotę, valstybinės sienos apsaugos technines priemones.