Mero sudaryta tarybos narių darbo grupė, pasižadėjusi per pusę mėnesio parengti nusikalstamumo prevencijos priemonių planą, pripažino nieko nepadariusi.

„Jau po pirmo grupės posėdžio matyti, kad konstruktyvaus darbo nebus“, – patvirtino jos pirmininkė vicemerė Regina Eitmonė.

Darbo grupė pakėlė rankas: prašo mero arba į ją įtraukti ir teisėsaugos, visuomenės atstovus, arba prevencijos priemonių planą pavesti parengti ne politikams, o Savivaldybės administracijai.

Meras pažadėjo pagalvoti, „kaip padaryti geriausiai“.

Tokia baigtis visuomenės nenustebino.

„Šitos darbo grupės sudarymas tebuvo viešųjų ryšių akcija. Jei Taryba norėjo skubiai reaguoti į kriminogeninę situaciją mieste, turėjo į grupę įtraukti ne vien politikus“, – įvertino Seimo narys Juozas Urbšys.

Policijos pasiūlymai trijuose lapuose

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas teigė tik praeitą savaitę sulaukęs iš vicemerės prašymo pateikti siūlymus. Policija pateikė net tris lapus pasiūlymų ir analizę – keturiolika punktų, ką reikėtų nuveikti, kad mieste būtų saugiau. 

„Tai tik dalis mūsų galimų pasiūlymų, kuriuos reikėtų svarstyti siekiant tobulinti viešąjį saugumą ir ugdyti panevėžiečius būti aktyvius ir nepakančius neigiamoms apraiškoms. Esame pasiruošę bendradarbiauti su Savivaldybe, prisidėti prie prevencinių projektų rengimo ar jų įgyvendinimo. Mes pasirengę dalyvauti kokia tik nori Savivaldybė forma – kaip grupės nariai ar kaip konsultantai“, – „Sekundei“ teigė R. Bobinas. 

Tačiau net ir aktyviai siūlęsi padėti policijos pareigūnai daugiau iš Savivaldybės dėmesio nesulaukė.

Gina girdančius barus

Nors po tragedijos miesto valdžia suskubo šaukti darbo grupę ir kurti prevencinius planus, bet iki šiol Taryba ignoruodavo ne tik visuomenės, bet ir policijos komisariato prašymus apriboti prekybos alkoholiu laiką alaus barams, pagarsėjusiems muštynėmis ir kitokiais incidentais. 

Tačiau jau šįmet Panevėžyje neblaivūs asmenys padarė 57 proc. daugiau nusikaltimų nei pernai per tą patį laikotarpį, gatvės naktimis tik pusiau apšviestos, nes per pastaruosius trejetą metų maždaug 7 proc. pabrangus elektrai Savivaldybės finansavimas apšvietimui sumenko 17 proc., vaizdo stebėjimo kamerų Aukštaitijos sostinėje įrengta triskart mažiau nei penkis kartus mažesniame Visagine, o gyventojų ramybę Panevėžio mieste ir rajone saugo vos keturi policijos ekipažai po du pareigūnus.

Miesto policijos komisariato pareigūnai suskaičiuoja dvylika karštų vietų, į kurias mielai nuvežtų Tarybos narius, pastaraisiais metais itin liberaliai žiūrinčius į naktinę prekybą alkoholiu.

Šiame sąraše – ne vienas baras, kurį miesto politikai apgynė nuo policijos, siekusios sutrumpinti prekybos alkoholiu laiką bent iki 22 valandos.

Tarp tokių – pastaruoju metu skandalingai pagarsėjęs vietinių iškalbingu „Duobės“ vardu vadinamas baras Algirdo g. Jame Lietuvą sukrėtusios tragedijos išvakarėse į muštynes galimai buvo įsivėlę merginos nužudymu įtariamas Julius Jakubaitis bei Deividas Antanaitis.